Ja seitsemän muuta kysymystä sykkeestä.

Kylläpä pulssi hakkaa jumpassa lujaa. Näin se kunto kasvaa!

Ihan näin yksinkertaisesti tehokasta kuntoilusykettä ei voi tulkita, vaan sitä varten tarvitaan mittauksia ja ynnäilyä. Jos haluaa kuntoilla suunnitelmallisesti, helpoiten sopivien syketasojen seuraaminen onnistuu sykemittarin avulla.

Kuntoa voi kohottaa ilman mittariakin, kunhan muistaa pari seikkaa. Löysällä teholla liikkuminen ylläpitää terveyttä, mutta kunto ei lähde nousuun, jos syke junnaa aina liian pienissä lukemissa. Toinen perusvirhe on treenata liian rankasti. Kunto ei kehity, jos keho ei pysty vastaanottamaan kovaa harjoitusta tai jos elimistö ei ehdi palautua.

Pelkkä sykkeiden tuijottelu ei tee kenestäkään huippukuntoista. Olennaista on se, miten säännöllisesti ja usein liikuntaa harrastaa ja kuinka kauan harjoitus kestää. Kestävyyskunto yleensä paranee, kun liikkuu kolme kertaa viikossa, vaihtelee lajeja ja hikoilee vähintään puoli tuntia kerrallaan. Kun tietää oman sykkeensä ja harjoittelee sen mukaan, kuntoilusta voi saada samassa ajassa enemmän irti.

8 kysymystä sykkeestä

1. Mitä syke tarkoittaa, ja miksi sen tietäminen on tärkeää?

Sykkeellä tarkoitetaan sydämen lyöntien määrää yhdessä minuutissa. Moni sekoittaa sykkeen ja pulssin keskenään, mutta niillä on pieni ero: Pulssi on veren virtauksen sykintää suonissa. Sen aiheuttaa sydämen supistelu.

Syke kertoo kehon rasitustasosta, levon tarpeesta ja yleisestä kuntotilasta. Esimerkiksi normaalia korkeampi leposyke voi kertoa alkavasta sairaudesta. Jos syke nousee kuntoillessa korkealle mutta ei palaudu, kyse on yleensä huonosta kunnosta tai liiasta treenaamisesta. Jos taas syke ei rankasta kuntoilusta huolimatta nouse, keho saattaa olla ylirasittunut. Sykkeen seuraaminen siis auttaa määrittelemään itselle kulloinkin sopivan harjoitustason.

2. Miten sykkeen voi mitata?

Syke mitataan kuten pulssi: tunnustelemalla valtimoa ranteesta tai kaulasta. Laske, kuinka monta kertaa sydän lyö 15 sekunnin aikana ja kerro se neljällä, niin saat arvion sydämen sykkeestä minuutissa.

Kuntoillessa tunnustelemalla mitattu syke ei ole kovin tarkka, koska syke alkaa laskea välittömästi, kun pysähdyt. Kaikkein tarkimmin sykkeen voi mitata sykemittarilla. Se laskee kunnon kohottamisen kannalta sopivan sykealueen ja helpottaa sykkeen seuraamista liikunnan aikana.

3. Mistä voin tietää, millä sykkeellä juuri minun pitäisi liikkua?

Se riippuu siitä, mikä on lähtökuntosi ja tavoitteesi. Oletko rapakunnossa vai timmissä kuosissa, entä haluatko kohottaa kuntoa hieman vai tulla huippukuntoon? Kaverin ja omien sykkeiden vertailu ei kannata, sillä myös yksilölliset ominaisuudet, esimerkiksi ikä ja perimä, vaikuttavat.

4. Millaisella sykkeellä liikkuminen nostaa parhaiten kuntoa?

Kestävyyskunto kasvaa tehokkaimmin, kun syke on liikuntasuorituksen aikana noin 60–80 prosenttia maksimisykkeestä. Maksimisykkeen voi laskea suuntaa antavalla kaavalla: 205 – 0,5 x oma ikä. Laskukaavaa tarkemman arvion voi saada vain luotettavassa kuntotestissä, joita järjestävät esimerkiksi kuntokeskukset.

5. Kohottaako sykettä nostava liikunta aina kuntoa?

Periaatteessa aina kun pumppu hakkaa, hengästyy ja tulee hiki, hapenkulutuselimistö tekee töitä ja kehittyy – siis kunto paranee. Kunto ei kuitenkaan kohoa, ellet harrasta sykettä nostavaa liikuntaa tarpeeksi usein ja tarpeeksi kauan kerrallaan.

Jos urheillessa syke nousee liian korkealle, lähelle maksimisykettä, harjoittelu on anaerobista, eli kehon hapenkulutus on suurempi kuin hapenotto. Silloin lihaksiin kertyy maitohappoa ja ne väsyvät. Peruskuntoilijan ei tarvitse harjoitella anaerobisella tasolla, pienempikin rasitus riittää kohottamaan kuntoa.

Jos et liiku sykemittarin kanssa, nyrkkisääntö kuntoa kohottavalle liikunnalle on, että pitää hengästyä ja hikoilla mutta pystyä puhumaan. Tällöin liikut aerobisella tasolla eli kehon hapenotto ja -kulutus ovat tasapainossa, sydän ja verenkiertoelimistö vahvistuvat ja kestävyyskunto paranee.

6. Mutta rasvahan ei pala, jos liikun kuntoa kohottavalla sykkeellä?

Ettei treeni jää löysäilyksi, kannattaa unohtaa vanha uskomus, että rasva palaa vain matalatehoisessa kuntoilussa. Rasva palaa aina, kun liikut, ja varsinkin, kun liikut hikoillen yli puoli tuntia kerrallaan. Jos haluaa laihtua, rasvan polttoa järkevämpää on ajatella kokonaisenergian kulutusta, ja liikunnan harrastaminen kuluttaa aina energiaa.

7. Missä lajeissa syke pysyy kunnon kohotuksen kannalta parhaalla tasolla?

Ensisijaisesti kannattaa valita lajeja, joista nauttii ja joiden avulla saa itsensä motivoitua liikkumaan kolmisen kertaa viikossa. Kannattaa myös vaihdella lajeja tehojen mukaan, sillä monipuolinen harjoittelu tekee kunnolle monipuolisesti hyvää.

  • Aerobic-tyyppiset ryhmäliikuntatunnit ovat helpointa sykeharjoittelua, sillä ne on yleensä suunniteltu niin, että sykettä nostavat osuudet vaihtelevat kunnon kohotuksen kannalta sopivasti.
  • Sauvakävelystä saa tehokasta sykeharjoittelua, kun kävelee reippaammin tolppien välejä ja ottaa ylämäkispurtteja.
  • Kuntosalilla sykettä voi nostaa tekemällä lihaskuntoliikkeet ilman taukoja kiertoharjoitteluna ja lisäämällä sykettä kohottavia osuuksia väliin: välillä lihaksia, sitten 10–15 minuuttia soutua tai stepperiä, sitten lihaksia.

8. Tarvitsenko sykemittarin?

Sykemittari opettaa tuntemaan kehoa paremmin, sillä sen avulla oppii tietämään, mitä kehossa tapahtuu ja miltä jokin kuntoiluteho kropassa tuntuu. Sykemittarin hankkiminen on järkevää, jos kunnon kehityksen seuraaminen motivoi liikkumaan ja harrastat lajeja, joissa sykkeiden seuraamisesta on hyötyä. Kotimaisilta valmistajilta löytyy perusmalleja alle satasella.

Asiantuntijoina ryhmäliikuntaohjaaja Susanna Toropainen Ladylinesta, liikunnanohjaaja ja johtaja Petri Kilpiä Fysiolinesta ja personal trainer Tarja Paanola.

Näin selviät mittarin kanssa

Sykemittarit kiinnostavat, mutta innostus lopahtaa usein siihen, ettei käyttöä jaksa opetella. Miten mittarin kanssa pääsisi sinuiksi?

Hanki simppeli
Mitä enemmän toimintoja, sen monimutkaisempaa. Tavalliselle kuntoilijalle riittää sykemittari, jossa on perustoiminnot: syke, sen rajat ja keskiarvo, harjoituksen kesto ja kulutetut kalorit. Käyttöliittymiä on erilaisia, ja oma tuntuma ratkaisee. Suunnon ja Polarin perusmallit ovat suosituimpia.

Kysy
Mieti ennen kauppaan menoa, millaisiin tarpeisiin mittaria tarvitset ja mitä haluat siitä tietää. Uimari tarvitsee vesitiiviin mittarin, raskaana oleva sellaisen, johon voi asettaa sykerajahälytyksen. Kun kaupassa käyttää aikaa toimintojen selvittämiseen, laite ei jää nurkkiin pyörimään. Pyydä liikkeessä neuvoja ja opastusta.

Kokeile
Sykemittareissa on rannekellon tapainen vastaanotin ja rintojen alle kiinnitettävää sykevyö. Molempia kannattaa kokeilla: näetkö mittarin luvut selvästi, hiertääkö vyön hihna? Monelle on tärkeää myös, että vyön voi pestä.

Opettele
Sykemittareissa on simppelit pikakäyttöoppaat, mutta niiden ohjeet ovat hepreaa, ellet tiedä sykeharjoittelusta. Varaudu siihen, että laitteen opettelu vaatii aikaa ja energiaa enemmän kuin digiboksin asennus. Se on siis vain opeteltava. Jos olet kuntokeskuksen jäsen, voit saada apua ryhmäliikuntaohjaajilta.

Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi
Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi

Me Naisten Mimmit liikkuu! -liikuntahaasteeseen osallistuva Hellin Urpilainen liikkuu viitenä päivänä viikossa ja vetää omia liikuntakerhoja.

Liikunta on ollut aina Kinnulassa asuvalle Hellin Urpilaiselle elämäntapa. 

– Liikunta on lapsesta asti tuntunut omalta jutulta. Kävin keskikoulun viiden kilometrin päässä kotoa, joten olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla, Hellin kertoo.

Nyt aikuisena Hellin liikkuu viitenä päivänä viikossa. Viikko alkaa maanantaiaamuna kahdeksalta oman kävelyporukan kanssa tehtävällä lenkillä. Vakituinen kävelyporukka on kerätty ystävistä ja oman kylän ihmisistä.

– Maanantaista perjantaihin lähden keräämäni porukan kanssa lenkille joka aamu. Kävelemme kuusi tai seitsemän kilometriä. Jos on parikymmentä astetta pakkasta, emme lähde lenkille. Mutta sade ei saa olla esteenä.

Ensi viikolla 81 vuotta täyttävä Hellin on vetänyt 29 vuoden ajan myös omaa jumpparyhmää.

– Se on minulle harrastus. Työskentelin kunnan kirjanpitäjänä, enkä ole ammattimainen jumpanvetäjä. Se on vain hauskaa!

"Olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla."

Aluksi jumppaa pidettiin kyläkoululla, mutta kun koulu lakkautettiin vuonna 1992, Hellin alkoi pitää jumppaa kotonaan.

– Minulla aika iso olohuone ja paljon jumppavälineitä, kahvakuulia ja muita. Laitamme huonekalut nurkkaan ja alamme jumpata, Hellin kertoo.

– Teemme alkulämmittelyn kepeillä ja omalla keholla. Sen jälkeen teemme liikkeitä kahvakuulien ja pallojen avulla. Lopuksi venyttelemme, juomme kahvit ja keskustelemme asioista, Hellin kertoo.

Jumppaporukka on pysynyt pitkälti samana lähes 30 vuotta.

– Enemmänkin olisi tulijoita, mutta kotini tilat eivät anna periksi.  

Liikunta on parasta porukassa

Oman jumpparyhmän lisäksi Hellin käy tiistaisin vesijuoksussa, keskiviikkoisin sportmix-tunnilla ja torstaisin kuntosalilla.

– Talvella vielä hiihdän. Olen harrastanut myös kuntonyrkkeilyä ja zumbaa, mutta niitä ei tällä hetkellä järjestetä kylällämme.

Huhtikuussa Hellin suuntaa viikoksi hiihtoreissulle Ylläkselle. Hellin kokoama hiihtoporukka lähtee hiihtomatkalle jo 43. kerran.

–  Tulin ryhmään mieheni kanssa vuonna 1974. Alkuperäisestä porukasta meitä on jäljellä enää neljä kappaletta. Jossain vaiheessa minusta tuli vetäjä, Hellin muistelee.

– Olen saanut liikunnasta kuntoa ja mielihyvää. Jos en liikkuisi, liikuntakyky varmaan menisi tai voisi olla sairauksia. Nyt olen onneksi säästynyt niiltä.

Liikuntakipinää etsimässä

Hellin rohkaisee kaikkia löytämään liikunnan ilon. Toimiva tapa liikuntakipinää etsivälle on juurikin kaveriporukan tuki. Myös siksi Hellin halusi liittyä Me Naisten ilmaiseen Mimmit liikkuu! -liikuntaryhmään Facebookissa. 

–  On ihmisiä, joita pitää vähän nykäistä liikkumaan. Sellaisen ihmisen kannattaa koota kaveriporukka ja liikkua yhdessä. Toivon, että kaikki liikkuisivat omaksi hyväkseen ja ilokseen.

Hellin ei osaa sanoa, mikä hänen pirteän elämänasenteen taustalla on.

– En ole mikään ihme-ihminen. Kaikilla on mahdollisuus tähän, jos vaan on terve. Olen vain tällainen. Liikunnalla on varmasti paljon tekemistä iloisuuden kanssa. Lisäksi teen paljon käsitöitä ja olen käynyt kuorossa vuodesta 1955.

Liikunnan ilo on tarttunut myös Hellenin kolmeen lapseen ja kahdeksaan lapsenlapseen.

– Nuorin tyttö on juossut maratonin. Lapseni ovat ottaneet esimerkkiä minusta, Hellin naurahtaa.

Hän kannustaa kaikenikäisiä liikkumaan. Maratonia ei tarvitse juosta, kunhan liikkuu edes vähän.

– Tein itse aikoinaan päätetyötä ja tiedän, että työpäivän jälkeen jäsenillä on tehtävä jotain muuta kuin istuttava koneen ääressä.

Parhaat fiilikset ja terveysvaikutukset liikunnasta saa, kun hikoilee yhdessä. Nyt pidetään hauskaa porukalla!

Maanantaina 19. maaliskuuta alkaa Me Naisten ennennäkemätön, kymmenen viikkoa kestävä #mimmitliikkuu-haaste. Tämä haaste on ihan kaikille: nyt ei vahdata kiloja eikä senttejä, vaan pankitetaan yhteiseen pottiin ilolla liikuttuja tunteja!

#mimmitliikkuu-haasteen osallistujille on luvassa 10 viikon ajan pt:n vinkkejä, upeita palkintoja ja ryhmän tsemppiä.

Liikunta tekee tunnetusti hyvää, mutta tutkimusten mukaan muut ihmiset ja yhdessäolo ovat todellinen onnellisuuden tae. Lisäksi tsemppaavassa porukassa liikunta on hauskempaa kuin yksin. 

Siksi Me Naiset on perustanut haastetta varten Mimmit liikkuu! -Facebook-ryhmän, jossa lähdemme yhdessä lukijoiden kanssa metsästämään liikunnan iloa, kuntoilurutiineja ja liikkeen hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Ryhmän kippareina toimivat personal trainer Maikki Marjaniemi ja Me Naisten liikunta- ja hyvinvointitoimittaja Viivi Aaltovesi. Maikki ja Viivi keksivät kymmenen viikon ajan mitä hauskempia tapoja liikkua ja haastaa itseään sekä kaveria.

Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.
Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.

Liity haasteeseen täällä!

Miten pääsee mukaan?

Mene Facebookiin ja liity siellä Mimmit liikkuu! -ryhmäämme. Liityttyäsi saat lisätietoa viikkohaasteista, uusia liikuntavinkkejä sekä paljon inspiraatiota ja vertaistukea liikkumiseen.

#Mimmitliikkuu -haasteen ytimessä on yhteinen liikuntapankkimme, jonne keräämme liikuttuja tunteja. Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto: ihana hemmotteluloma kahdelle (itselle + sille parhaalle liikuntakaverille) Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa. 

Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.
Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.

Osallistu haasteeseen, pankita tunteja ja voita hemmotteluloma kylpylähotelli Långvikissa!

 478 euron arvoisen pääpalkinnon arvonta suoritetaan ryhmässä 10 haasteviikon päätteeksi kaikkien liikuntatunteja pankittaneiden kesken. Ihanaan hemmottelulomaan kuuluu yöpyminen, vapaa pääsy kylpylään ja kuntosalille, maistelumenu, herkkuaamiainen ja tietysti 30 minuutin hemmotteluhoidot molemmille.
 
Mimmit liikkuu! -ryhmässä arvotaan lisäksi joka viikko Finlaysonin upeita tuotepalkintoja sekä Maikki Marjaniemen verkkovalmennuksia. 

Tule mukaan, nähdään Mimmit liikkuu! -ryhmässä!