Me Naiset
|
Heidi Heino

Mistä tiedän, onko sisäelinteni ympärillä rasvaa? Asiantuntija vastaa.

Tuttua terveysvalistusta: vyötärölihavuus lisää astman, diabeteksen, sepelvaltimotaudin, dementian ja vaikka minkä ikävyyden riskiä. Miksi läski on vatsaontelossa niin vaarallista?

– Sisäelinten ympärillä rasva käyttäytyy kavalammin kuin vaikka takapuolessa: rasvasolut vapauttavat verenkiertoon haitallisia aineita, jotka sekoittavat maksan aineenvaihduntaa ja aiheuttavat elimistössä tulehdusta. Siksi koko kehon terveys on vaarassa, selittää ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Mistä tiedän, onko minulla vatsaontelossa rasvaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Täysin luotettavasti asian kertoo vain magneettikuva, mutta se on turhan kallis. Vyötärön ympärys on tarpeeksi hyvä mittari. Naisten kannattaisi pyrkiä alle 80 sentin (miehillä alle 94 cm) ympärysmittaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tavalliset jenkkakahvat ovat Palssan mukaan yleensä vaarattomampaa ihonalaista rasvaa. Napakka kaljamaha sen sijaan kertoo vatsaontelon sisäisestä rasvasta.

Vyötärölihavuus on perinteisesti ollut miesten juttu, mutta se on lisääntymässä myös naisilla. Miksi, sitä ei tiedetä tarkkaan. Riskiä vyötärölihavuuteen lisäävät ainakin tutut pahikset tupakka, alkoholi ja vähäinen liikunta, ja stressilläkin on ilmeisesti osuutta asiaan.

Omenavartaloisille on kuitenkin hyviä uutisia. Laihdutus nimittäin puree ensimmäiseksi juuri siihen haitallisimpaan rasvavarastoon. Jo neljän kilon painon pudotus vähentää maksan rasvakerroksen puoleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla