Ei ole mitään raivostuttavampaa kuin juosta kiireessä työhuoneeseen ja unohtaa, mitä sieltä oli hakemassa. Tutkija Virpi Kalakoski lohduttaa, että muistin pätkiminen on normaalia.

Kuvitus Sanna Mander

1. Jätin taas kotiavaimet eteisen pöydälle ja lompakon toiseen käsilaukkuun. Mikä minua vaivaa?

”Sinulla on liikaa muutakin muistettavaa. Meillä on kyky pitää
tämänhetkisessä muistissa, eli työmuistissa, vain kolmesta neljään asiaa kerrallaan. Jos määrä ylittyy, jotkut asiat tipahtavat pois. Monien elämä on muuttunut niin kiireiseksi, että työmuisti on koko ajan ylikuormittunut. Teemme kaikki kotiin, työhön, opiskeluun ja vapaa-aikaan liittyvät päätökset ja ongelmanratkaisut työmuistia hyödyntäen. Ei ole ihme, että asiat unohtuvat.”

2. Joskus pankkiautomaatilla ollessa pää on niin tyhjä, etten muista tunnuslukua. Miten näin itsestään selvä asia voi unohtua?

”Olet saattanut olla erityisen väsynyt tai stressaantunut. Jos joudut lisäksi kiinnittämään huomiosi useaan muuhun asiaan samaan aikaan tai vieressäsi on ympäristöhälyä, tuttu numerosarja voi hävitä mielestä hetkeksi. Sekin saattaa riittää, että käyttämäsi pankkiautomaatti onkin erinäköinen: näppäimistön painikkeet ovat pienempiä tai poikkeavassa järjestyksessä.

Informaatioähky pätee kulttuurissamme myös tunnuslukuihin ja numerosarjoihin. Varsinkin netissä asioidessa meidän on muistettava niin monia koodeja ja numerokirjainyhdistelmiä, että osa putoaa pois päästä. Onneksi tekniikasta on apua: puhelinnumerotkin löytyvät kännykän muistista.”

3. Milloin unohtelu ei ole enää normaalia?

”Silloin, kun arkipäiväiset toiminnot alkavat tuottaa sinulle vaikeuksia: et osaa enää käyttää kahvinkeitintä tai ajaa autoa. Tai unohtelet tuttujen ihmisten nimiä, eivätkä ne myöhemminkään muistu mieleen. Tässä vaiheessa läheiset alkavat yleensä huomautella hajamielisyydestäsi.”

4. Voiko nuorelle ihmiselle puhjeta dementia?

”Dementia oireilee yleensä aikaisintaan 40–50-vuotiaana, mutta nuoremmillakin voi olla muistamisen ongelmia. Muistisairauksien diagnosoiminen on usein hankalaa, sillä katkokset saattavat liittyä stressaavaan elämäntilanteeseen tai vaikka
masennukseen.”

5. Onko huonomuistisuus perinnöllistä?

”Muistisairaudet voivat olla perinnöllisiä, samoin muistin käyttöön vaikuttavat oppimisongelmat. Jos esimerkiksi lapsen lukihäiriötä ei ole diagnosoitu, oppiminen vaikeutuu. Tällöin
hänen pitkäkestoiseen säiliömuistiinsa varastoituu tietoa niin paljon vähemmän, että se hankaloittaa elämää vielä aikuisenakin.”

6. Muistavatko älykkäät ihmiset enemmän?

”Älykkäillä on todettu olevan tavallista parempi lyhytkestoinen työmuisti. Muistimestarien taito ei sen sijaan perustu korkeaan älykkyysosamäärään, vaan erilaisten tekniikoiden opetteluun. Moni käyttää tiettyjä mielikuvia, koodeja ja ryhmittelytapoja muistamisen helpottamiseksi.”

7.Miksi joku muistaa pienetkin yksityiskohdat lapsuudestaan ja toiselle koko elämä on yksi iso musta aukko?

”Yleensä muistamme parhaiten niitä asioita, jotka ovat olleet
jotenkin ainutlaatuisia tai jotka tapahtuvat meille ensimmäistä kertaa. Voimme muistaa piiruntarkasti sen päivän, kun opimme uimaan, saimme ensimmäisen suukon tai kun meistä tuli äitejä. Rutiininomaiset kokemukset tahtovat sen sijaan sekoittua harmaaksi massaksi, jossa ajan ja paikan määreet unohtuvat.”

8. Voisiko yhteiskuntaamme muuttaa siten, ettei meidän tarvitsisi muistaa niin paljon?

”Voisi todellakin! Meidän pitäisi kiinnittää enemmän huomiota työn ja levon tasapainoon, ja poistaa ympäristöstämme ylimääräiset häiriötekijät. Liian suuri työkuorma aiheuttaa stressiä, univajetta, masennusta ja tätä kautta muistivaikeuksia. Töissä keskittymistä hankaloittavat lukuisat palaverit, avokonttorimelu, sähköpostit ja muut jatkuvat keskeytykset. Ne laskevat työtehoa ja aiheuttavat lopulta yrityksillekin lisäkustannuksia. Ikävää on, että sama levottomuus jatkuu kotona, jossa olemme yhä koko ajan tavoitettavissa. Levon merkityksen huomaa lomilla, jolloin muistimmekin toimii paremmin.”

9. Miten voisin kouluttaa muistiani paremmaksi?

”Karsi ympäriltäsi häiriö­tekijät, jotta pystyt keskittymään. Kun kiinnität muistettavaan asiaan tarpeeksi huomiota, se jää
paremmin mieleen. Muistettavan määrän karsiminenkin kannattaa. Talleta salasanat, puhelinnumerot, sähköpostiosoitteet ja tunnukset kännykkään, tietokoneelle tai vaikka muistivihkoon, niin vapautat muistiasi tärkeämpään käyttöön.

Asioiden kertailu auttaa. Hauki on kala -tyyppinen hokeminen
parantaa muistamista, mutta tehokkainta on työstää ja pohtia muistettavia asioita. Hyödynnä esimerkiksi mielikuvia. Kun suunnittelet kauppalistaa, palauta mieleesi kaupan pohjapiirros ja listaa paperille tavaroita samassa järjestyksessä kuin ne kaupassakin ovat. Ensin maitohyllylle, sieltä leipäosastolle ja sampoo-hyllyjen kautta kassalle.”

10. Eikö joskus ole hyväkin, etten muista kaikkea? Sehän on itsesuojelua!

”Ihmisen muisti toimii viisaasti: asiat unohtuvat, kun ne eivät toistu eikä niitä kertaile. Valitettavasti todella traumaattisia
kokemuksia on vaikea unohtaa. Kurjia tapahtumia voi kuitenkin työstää mielessä ja uudet näkökulmat auttavat muokkaamaan myös muistikuvia. Tosin tilanteiden tulkitseminen on hyvin yksilöllistä. Ihmiset saattavat muistaa samasta hetkestä aivan erilaisia asioita.”

Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock
Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock

Kuinka vaikeaa se herääminen oikeasti onkaan? Onko herätyskellon välttelemisen takana sittenkin vain tekosyitä?

Hygge, lagom ja suomalainen sisu ovat olleet viime vuosina kovassa nosteessa. Mutta kuinka moni tuntee ikigain, tuon japanilaisten hyvinvointitekniikan?

Ikigai on Japanissa vanha käsite, jonka laaja tulkinta on ”elämän tarkoitus”. Kaikki eivät välttämättä tiedä tähän suureen kysymykseen vastausta, joten ei hätää. Ikigain yksi ja useimmin käytetty merkitys tarkoittaa syytä, jonka vuoksi herätä aamulla.

Sen mukaan jokaisen kannattaisi tehdä aamuisin ensimmäiseksi niitä asioita, jotka piristävät – jos ylipäätään haluaa tulla aamuihmiseksi, kirjoittaa Well+Good-sivusto.

Well+Good kertoo uudesta kirjasta, Awakening Your Ikigai (suom. Löydä oma ikigai, 2018, ei vielä ilmestynyt), jossa aivotutkija Ken Mogi jakaa vinkkejään ikigain löytämiseksi.

Kirjailija Mogin mukaan kolme aamurutiinia ovat erityisen tärkeitä: liikunta, ruokailu ja yhdessäolo. Aluksi pelkästään niihin keskittymällä voi lisätä runsaasti aamuenergisyyttään. Vielä parempi on, jos löytää tai on jo löytänyt sen oman intohimonsa, joka antaa syyn herätä iloisena jokaiseen aamuun.

Ehkäpä aamiaisen äärellä tai hyvän ystävän seurassa putkahtaa esiin todellinen elämän tarkoitus. Olipa se sitten vaikkapa pullan leipomista, valokuvaamista tai joogan opettamista.  

1. Lähde liikkeelle hiljalleen 

Kaikki eivät ole aamutreenaajia, mutta totuus on, että yöunien jälkeen kannattaisi liikkua edes vähän – ja tehdä se mahdollisimman miellyttävästi.

Parikin minuuttia riittää, olipa se sitten aamujoogaa tai muuta venyttelyä. Koiranulkoilutuslenkille voi ottaa buusteriksi lempimusiikkia tai hampaita harjatessa voi tanssia suosikkihittien tahtiin. Pääasia on, että tekee jotain, joka miellyttää ja saa koko kropan iloiseksi!


2. Kata lempiruokasi esiin

Aamiainen. Se on päivän tärkein asia, ja tämä tieto on varmasti levinnyt kaikille. Mutta ikigain mukaan aamiaisesta pitäisi tehdä myös nautinnollinen hetki. Herkullisen aamiaisen jälkeen päivä näyttää niin paljon paremmalta.

Kun jääkaapissa odottaa herkullinen lounassalaatti, voi se pelastaa pitkän päivän. Mogi sanoo, että tuo sama liike kannattaisi tehdä aamupalallakin:

– Oletpa sitten missä päin maailmaa tahansa ja teet suosikkiasioistasi (esimerkiksi kahvista ja suklaasta) tavan, jota noudatat heti herättyäsi, dopamiinia vapautuu aivoissasi, Mogi kertoo.

Dopamiini puolestaan vahvistaa aktiivisuutta ja toimii tavallaan aivojen palkitsemisjärjestelmän hallitsijana. Tätä voi ajatella myös eräänlaisena Pavlovin aamukokeena, jossa ihminen oppii, että herätyskello tarkoittaa palkkiota – vaikkapa sitten sitä suklaata ja kahvia.

3. Kontaktoi rakkaimmat ensin

Ikigai ei ole yksin sisäiseen nautintoon keskittyvää. Sosiaalisilla suhteilla on suuri vaikutus jopa aamuvirkkuuteen. Moni ehtii tapaamaan ystäviään parhaiten viikonloppuna, mutta mitäpä jos yhteisen aamiaisen sopisikin keskelle viikkoa? Varhainen tapaaminen ystävän kanssa piristää suuresti mieltä ja auttaa heräämään taatusti energisenä!

Tai mikä estää sopimasta vaikkapa treenitreffejä, jos aika ei riitä aamiaisella istumiseen?

Hätätapauksessa viestittely ystävän kanssa ensimmäiseksi heräämisen jälkeen tuo hyvää mieltä ja auttaa sängystä nousemiseen – ainakin paremmin kuin sosiaalisen median selaaminen.

Kuulostaako siltä, että näiden helppojen vinkkien jälkeen pitää enää vain keksiä tekosyitä, miksi aamuvirkkuus ei ole oma juttu?

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.