Se voi olla juoksulenkin kaunein maisema tai kaikkensa antanut olo. MeNaiset SPORTIN toimitus valitsi tämän viikon inspiroivimmat kuvat.

Katso loput kuvakisan mahtavat otokset alla olevasta linkistä. Sieltä voit myös itse osallistua kisaan.

http://www.menaiset.fi/artikkeli/sport/sport_ihmiset/mika_innostaa_sinut_liikkeelle

Tuulen viemää

"Meri, tuuli ja hiekkaranta. Voiko parempaa treenipaikkaa enää olla? Kesälomalla 2.8.2013 leijasurffaamassa Viron Hiiumaalla." Heli Saarilahti, Kirkkonummi

Metsälammelle patikoiden

"Kyllähän se tämä Suomen upea luonto ja itsestäni huolehtiminen jotka innostavat minua liikkumaan niin kesällä kuin talvellakin. Juoksen, patikoin, hiihdän tai kävelen. Mikä on liikkuessa kun määränpää saattaa olla näinkin henkeä salpaavan kaunis." Pirkko Tuominen, Padasjoki

74 kilometriä vaihteettomalla jopolla

"Tarkoitus oli eräänä torstai-iltana lähteä äitini kanssa pyöräilemään iltalenkki. Suunta johon lähtisimme oli päätetty, mutta loppuun asti emme olleet lyöneet suunnitelmia lukkoon. No siinä pyöräilessä into senkuin kasvoi. Lopulta olimme polkeneet 63 kilometriä ja siinä vaiheessa äitini poistui reitiltä sivuun vaihteellisella tunturillaan, mutta itse olin päättänyt kasvattaa kilometrilukemat 70 kilometriin. Niinhän siinä lopulta kävi, että 74.66 kilometrin kohdalla takapuoleni sanoi itsensä irti kyseiseltä lenkiltä. Fiilis oli mitä mainioin ja uskomaton lenkin loputtua. En ollut koskaan aikaisemmin ollut kiinnostnut pyöräilystä. Edellisen pisimmän lenkin kilometrilukemat jäivät vain 40 kilometriin. Uskon että kuka vain voi yllättää itsensä jos asenne vain on kohdillaan!"  Veera Kiiveri, Pieksämäki

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.