Meri-Tuuli Lindström antaa vinkkinsä pyöräretkelle.

Entä jos...

...reidet tekevät kuolemaa, mutta matkaa on jäljellä vielä 20 km?
En ole mikään urheilija, joten väsymys tulee ensimmäisen kerran jo kymmenen kilometrin jälkeen. Sitten kuuntelen teknoa, puren hammasta ja ajan rauhallisesti, kunnes pääsen euforiseen tilaan. Joskus olen itkenyt ja pyöräillyt. Tauon ajatteleminen tsemppaa: jaksaa, kun tietää, että viiden kilometrin päässä odottaa keskiaikainen ranskalaiskylä.

...kumi puhkeaa keskellä korpea?
Kerran ajoimme eksän kanssa Espanjassa moottorien laitaa, kun meiltä molemmilta puhkesi kumi. Sellaisessa paikassa arvostaa vararengasta. Sen saa vaihdettua viidessä minuutissa, ja rikkoutuneen kumin voi paikata rauhassa leirintäalueella. Yhtenä päivänä eksäni kumi puhkesi kolme kertaa. Siinä ei auta kuin reipas partiolaisasenne.
 

...reidet kasvavat niin, että housut meinaavat ratketa?
Edes niillä ystävilläni, joilla on kilpapyörät, ei ole kovin isot reidet. Pyöräily tuntuu reisien lisäksi myös käsivarsissa ja selässä. Aluksi kyllä sattuu eniten pimppiin, kun retkipyörän satula on niin kapea.

...taas sitä reissukaveria saa odottaa?
Mies sanoi ennen reissua, että 25 km tunnissa on hyvä nopeus. Kun vauhti laski sen alle, huusin: kakskytviis, kakskytviis! Yhtenä päivänä emme nähneet viiteen tuntiin, kun riitelimme ja pyöräilimme eri suuntiin.

...laiskuus iskee ja tekisi mieli pyöräillä lähimmälle terassille.
Tsemppasimme toisiamme sanomalla, että viiden kilometrin jälkeen ostetaan bisset. Viini väsyttää, mutta oluesta saa pyöräilyssä tarvittavia hiilareita.

Katso myös:

Lotta Sandholmin vinkit vaellukseen
Tanja Poutiaisen vinkit melontaan

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?