Kiellätkö itseltäsi kaikki herkut vai oletko nautiskeleva laihduttaja? Kuvitus: Ulla Bergström
Kiellätkö itseltäsi kaikki herkut vai oletko nautiskeleva laihduttaja? Kuvitus: Ulla Bergström

Taasko painonpudotus tyssäsi alkuunsa? Miksi kilot eivät tipu, vaikka kuinka yrität? Ota selvää, millainen laihduttajatyyppi olet ja opettele itsellesi parhaat keinot kevyempään elämään.

1. Kiduttaja

Olet ikuisuuslaihduttaja, joka aloittaa kilojen karistuksen valtavalla innolla. Sinuun vetoavat ”pudota kiloja viikossa” -lupaukset. Syömisestä tulee usein morkkis. Saat kiksejä tiukoista säännöistä, mutta repsahdat kesken kuurin.

Riskisi: Epäterveelliset muotidieetit, joista voi seurata ravintoaineiden puutosta. Mitä enemmän kituutat, sitä enemmän ilmaantuu mielitekoja.

Mitä tehdä?

Älä huoli – et ole yksin: suurin osa laihduttajista on yrittänyt pudottaa painoa pikadieeteillä. Ja suurin osa pettyy. Tutkimusten mukaan kieltävä suhtautuminen ruokaan vain lisää ruokahimoa.

Tylsä totuus on, että pysyvä laihtuminen edellyttää pysyviä muutoksia. Nopeutta tärkeämpi ase liikakiloja vastaan on maltti.

Mikäli haluat, luovu kiellettyjen ruokien listastasi ja laita arkisyömisesi kuntoon. Jos haluat kurinpitoa, pidä kiinni säännöllisestä ruokailurytmistä ja siitä, että syöt enemmän kasviksia. Lisää myös liikuntaa.

Etusi: Päättäväisyys. Jos koet, että ääri-ilmiöt ovat juttusi, voisitko kuitenkin syödä järkevämmin ja rääkätä itseäsi vaikkapa hikisellä body pump -tunnilla?

2. Matemaatikko

Ruoka on sinulle numeroita: kalorien, rasvojen ja hiilihydraattien määriä. Olet kiinnostunut siitä, mitä ruoka aiheuttaa elimistössä. Kompastuskivesi voi olla se, että keskityt määriin ja ruuan laatu on toissijainen juttu.

Riskisi: Normaalin ja stressittömän syömisen vääristyminen. Kyttäät liikaa painoasi, mikä ei aina kerro totuutta.

Mitä tehdä?

Älä tuijota yksittäisiä rasvaprosentteja, vaan perehdy siihen, kuinka ruokavalio tulisi koostaa kokonaisuudessaan. Muista, että päivittäinen energiantarve ei ole kaikilla sama.

Muista myös, että paino voi heitellä muutaman päivän aikana parin kilon verran riippumatta, miten laihdutus etenee. Sen sijaan, että vahdit painoasi, tarkkaile vyötärönympärystäsi.

Laadi painonhallintaohjelma vaikka nettipalvelun avulla. Myös ravitsemusneuvojan ohjeista voi olla hyötyä.

Etusi: Säntillisyydestä on hyötyäkin: esimerkiksi ruokapäiväkirjan pito edistää tehokkaasti painonpudotusta.

3. Kotikokki

Tavoitteesi on pitää paino kurissa terveellisellä kotiruualla, mutta jostain syystä kiloja kertyy. Nipistät ruokailusta päivällä, sillä tiedät, että kotiin päästessäsi syöt kunnon ruuan. Vaikka luulet syöväsi vähän, saatat tiedostamattasi syödä melkein koko ajan.

Riskisi: Liian pitkät ruokailuvälit ja siitä johtuva makeanhimo. Napostelu ja kaappisyöppöys.

Mitä tehdä?

Kiinnitä huomiota siihen, mitä syöt. Monesti laihdutusohjeissa sanotaan, että pitäisi syödä vähän ja usein, mutta se ei tarkoita jatkuvia välipaloja. Sinua voisi auttaa, että pitäisit pari päivää ruokapäiväkirjaa.

Opettele iltaruuan lisäksi syömään lounaalla ruokaa. Kun saat energiaa säännöllisesti, syömisen hallinta on helpompaa. Jos et löydä hyvää lounasruokalaa, tee kotona isompi satsi ruokaa ja pakkaa sitä evääksi.

Erota myös arkiruoka juhlaruuasta. Joka ilta ei tarvitse laittaa vuohenjuustopastaa.

Etusi: Voisitko hyödyntää kokkaustaitojasi panostamalla kunnon aamiaiseen? Opettele koostamaan terveellinen ateria myös kiireessä ja muualla kuin kotona.

4. Nautiskelija

Ravintolaillalliset ja herkut kuuluvat elämääsi. Laihdutusyrityksesi ovat usein tyssänneet parin päivän jälkeen, koska köyhällä ravinnolla sinnittely on ollut niin tuskaista. Ongelmasi ei ole halu nautiskella, vaan se, että saat nautintoa lähinnä epäterveellisestä ruuasta.

Riskisi: Terveyshaitat kuten korkea kolesteroli ja vyötärölihavuus.

Mitä tehdä?

Pohdi, mitkä arvot voisivat olla sinulle nautiskelua tärkeämpiä. Olisivatko sairauksien ehkäisy tai pirteämpi olo sellaisia?

Seuraavaksi tutki syömätottumuksiasi. Syötkö nautintoosi makeaa, jolloin kunnon ruokailu unohtuu?

Ehkä et ole nautiskelija, vaan syömisestä on tullut tapa. Yritä tunnistaa häirikkösi eli ne ruuat, joita syöt pakonomaisesti. Tarkkaile sitä, mikä johti mässäilyyn.

Jos haet ruuasta lohtua vähän kaikkeen, sinun pitäisi opetella käsittelemään tunteitasi muuten.

Etusi: Et stressaa syömisestä liikaa. Ota asenteesi hyötykäyttöön. Korvaa määrä laadulla.