Sport

Vetelehtiminen tylsyyteen asti on paitsi rentouttavaa, myös hyödyllistä. Aivot, kroppa ja mieli kiittävät.

Kesä! Mikä ihana syy löysäillä tai vähän jopa tylsistyä. Melko vaikeaa, vai mitä? Tylsyydestä olisi kuitenkin hyötyä, niin keholle kuin mielelle.

Ammattilaisurheilijoiden menestyksen salaisuus piilee nimenomaan joutenolon taidossa, toteaa huippugolffareita, kuten Mikko Ilosta ja Minea Blomqvist-Kakkoa valmentanut Timo Rauhala. Urheilutermein kutsuttu ”ehjä lepopäivä” on vaikka sellainen, jolloin loikoillaan, nähdään ystäviä ja syödään huolettomammin.

Vain rennosti ja ilman liiallista pinnistelyä voi päästä entistä omien aitojen toiveidensa äärelle.

– Rento oleminen tukee tulevaa tekemistä. On mieltä ja kehoa kehittävä taito pystyä irtaantumaan kaikesta suorittamisesta, välillä jopa viikoiksi. Vain niin kehittyy kestävästi, Rauhala sanoo. 

Mestariurheilijoilla kontrolli ja höllääminen ovat täydellisessä tasapainossa: he eivät selittele sohvalla möllöttelyään sipsipussi kourassa itselleen tai muille.

Senior NLP-kouluttaja Reetta Vanhanen toteaa, että vain rennosti ja ilman liiallista pinnistelyä voi päästä entistä paremmin omien aitojen toiveidensa ja tarpeidensa äärelle.

–Niitä kuuntelemalla arjestakin saa muokattua omannäköisempää ja onnellisempaa.

Jatkuva pinnistely ajatusten kansa saa pään jumiin, sillä tauoton kelaaminen tukkii aivokopan etulohkosta kanavia. Välillä kannattaa pitää niin löysiä kausia, että ihan oikeasti tylsistyy, sanoo Vanhanen. Rentoutuneena keho ja mieli alkaa kuin itsestään etsimään ja löytämään uusia vaihtoehtoja ja ideoita.

Monet huomaavat pitkän, junnaavan lenkin tuulettavan aivoja parhaiten.

– Täydellinen rentoutuminen raivaa aivoihin tilaa ja avaa yhteyksiä eri synapsien välillä, jolloin uudet asiat yhdistyvät, syntyy uusia oivalluksia ja ideoita.

Monet huomaavatkin pitkän, junnaavan lenkin tuulettavan aivoja parhaiten. Jokin hankala työasia voi ratketa ihan itsekseen. Liike vauhdittaa aina aivotoimintaa, mutta kun ei tarvitse keskittyä treenin sisältöön sen erityisemmin, päässä vapautuu tilaa uusille ajatuksille.

Testaa tästä, osaatko ottaa oikeasti rennosti.

 

Lue Sport-lehden numerosta 7/2017 miten Janni Hussi oppi rentoutumaan fitness-kisavuosien jälkeen. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Sport
Suippokaali on mietoa ja hieman makeaa, joten siitä on hyvä aloittaa kaalimaailmaan tutustuminen.

Vihreä smoothie saa raikastuksen mintusta ja jäisestä banaanista.

Suippokaalismoothie

1 banaani

200 g suippokaalia

2 pientä omenaa (kotimaista)

2 dl babypinaattia

6 mintunlehteä

2 dl omenamehua

  1. Viipaloi banaani ja anna olla pakkasessa vähintään 2 tuntia.
  2. Suikaloi kaali ja viipaloi omenat siemenettömiksi lohkoiksi tehosekoittimen kulhoon. Lisää loput aineet, myös pakastetut banaaniviipaleet, ja anna käydä tasaiseksi.

Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

Kuva: Katri Lehtola

Nyt mennään rohkeasti kuntosalille! Katso videolta neuvot, joiden avulla aloittelijakin ottaa salitreenin suvereenisti haltuun.

Oletko salaa haaveillut salitreenistä, mutta et ole uskaltautunut salille asti? Nyt on aika hypätä rohkeasti trikoihin, täyttää vesipullo ja etsiä lähin punttisali. Personal trainer Johanna Muhonen BeAlive Health Clubilta vinkkaa, että säännöllisesti harjoittelemalla lihakset kehittyvät nopeasti.

Viimeistään kahdeksan viikon jälkeen ohjelma kannattaa vaihtaa, sillä jos samaa ohjelmaa veivaa liian kauan, kehitys loppuu. Salitreenin lisäksi kuntoilijan on huolehdittava riittävästä ravinnosta ja levosta, jotta jaksaa treetata ja lihakset kehittyvät.

Videolla Johanna muhonen näyttää kuusi tehokasta liikettä, joilla aloittelija saa kuntosalitreenin rullaamaan: