Kuva Satu Kemppainen
Kuva Satu Kemppainen

Kokosimme yhteen tämän hetken trendikkäimmät tanssijumpat. Kokeile tätä tanssilajia jos...

...kaipaat helppoja kuvioita.

LOVE2DANCE. Elixian uutuustunti, jossa kokeillaan tunnin aikana liuta erilaisia tanssityylejä: discoa, reggaetonia, afroa, latinoa, Riverdancea... Helpot askeleet, rento
meininki, ei koreografioita.

SH'BAM. Les Millsin uutuustunti: yksinkertaiset askelsarjat, pomppuja, piruetteja, juoksemista vanhojen listahittien ja bilebiisien tahtiin. Sats-keskuksissa.

...hartiat ovat jumissa.

REGGAETON. Latinalaisen Amerikan klubeilta suomalaisiinkin tanssisaleihin levinnyt tyyli, jossa liikutetaan voimakkaasti keskivartaloa ja selkää. Tunteja tanssi- ja salsakouluissa. Reggaetonin liikkeitä tehdään myös monilla kuntokeskusten hittitanssitunneilla.

AFRO. Afrikkalainen tanssi avaa ja kehittää ylävartalon ja selän lihaksia. Tanssikouluissa ja esimerkiksi Motivuksessa.

...rakastat teatraalisuutta.

BURLESKITANSSI. Kabareetraditiosta ammentava humoristinen tanssi, joka kohentaa tehokkaasti keskivartaloa. Tunteja ja työpajoja järjestää esimerkiksi Suomen Burlesk-instituutti. Burleskivaikutteita on myös Elixian teematunti Cabaret Stripissä.

BOLLYWOOD. Intialaisista elokuvista hitiksi noussut tanssityyli, jossa klassista intialaista tanssia on kuorrutettu show-elementeillä ja muotitansseilla. Pääosassa tarinan kerronta, esittäminen ja ilmeily. Tanssikouluissa ympäri maan.

...haluat vaihtelua zumbaamiseen.

BOOIAKA. Jokainen osaa tanssia ja sheikata takamustaan! Näin julistaa tämä trenditanssi. Italiassa kehitetyn hauskan kuntotanssin liikkeissä on vaikutteita hiphopista, reggaetonista ja lattaritansseista. Lajia ohjaa Suomessa James Renaldo.

KONGA. Hikinen tunti on ponnistanut maailmalle Australiasta. Konga sekoittaa muun muassa hiphopista ja reggaetonista tuttuja tanssiaskeleita nyrkkeilyyn ja lihaskuntoliikkeisiin. Meillä tunteja on toistaiseksi Seinäjoella ja Isossakyrössä.

...haluat henkistyä.

PRANABEATS. Joogaa ja eri tanssityylejä yhdistävä uutuustreeni, jossa hoidetaan lihaskuntoa ja nostetaan sykettä muun muassa jooga-asanoiden, hiphop-liikkeiden ja hengitysharjoitusten avulla. Joogakouluissa ja CMS:llä Oulussa.

NIA. Tanssia, kamppailulajien liikkeitä ja kehonhuoltoa yhdistävä laji ihmisille, jotka eivät vierasta pientä hippeilyä ja new age -tyylistä voimauttavaa musiikkia. Muun muassa työväenopistoissa.

...haluat kasvattaa samalla lihaskuntoa.

BALETTITREENIT. Balettityyliset treenit ovat nyt huudossa. Kuntoilijat ja julkkikset, muun muassa Charlize Theron ja jopa Ryan Gosling, ovat innostuneet kasvattamaan lihaskuntoa harjoitteilla, joissa tasapainoillaan balettitangolla, kyykätään pliétä ja ojennellaan raajoja kuin Black Swan -elokuvassa konsanaan. Suosittuja treenimuotoja ovat Balle Barre Fitness ja Ballet Dance Workout.

Lue myös: Miksi Suomi hurahti pepun pyörittämiseen?

Astma ei ole este kovallekaan treenaamiselle, todistaa fysioterapeuttiopiskelija Tea Ahonen, 41. 

”Kolme vuotta sitten huomasin, että minun oli vaikea hengittää lenkillä. Kurkussani oli kuristava tunne ja rintakehääni painoi. Hengitys oli raskasta eikä meinannut tasaantua mäkijuoksun jälkeen. Olin juossut yksitoista vuotta ja treenasin neljästä kuuteen kertaan viikossa, joten ymmärsin nopeasti, että jokin on vialla. Lääkäri diagnosoi oireeni keskivaikeaksi astmaksi.

Kun luulin, että joudun luopumaan juoksusta, sydäntäni ahdisti ja oloni oli haikea. Olen aina rakastanut juoksemista. Se on paras tapa saada päivän liikunta-annos. Kun jalat ovat kevyet ja askel nousee, juoksu antaa vapauden tunteen. Flow-tilassa tunnen, että voisin juosta loputtomasti.

Lopettamisen sijaan päätin, että opettelen kuuntelemaan kehoani ja löydän oikean tavan juosta. Kun astmaani lopulta löytyi sopiva lääkitys ja hengitystieni rauhoittuvat, lähdin taas lenkille.

”En ota turhia riskejä. Jos oloni ei ole hyvä, en treenaa.”

Kannan kännykkää ja astmapiippua aina mukanani vyölaukussa tai juoksurepussa. Jos unohdan ne, minun on käännyttävä takaisin. Jos hengittäminen alkaa tuntua hankalalta, otan lääkettä ja juoksen loppumatkan rauhallisemmin tai kävelen. Puoli tuntia ennen kovaa treeniä otan avaavan lääkkeen.

Lääkärini on onneksi ollut alusta saakka motivoiva ja korostanut, että voin jatkaa liikkumista. Ainoastaan pakkasella juoksen sisällä juoksumatolla, koska kylmässä ja kosteassa saan helpoiten oireita.

Nykyään tiedän pikaisesti, koska kannattaa hidastaa: jos juoksu ei kulje tai hengitykseni muuttuu pinnalliseksi. En ota turhia riskejä. Jos oloni ei ole hyvä, en treenaa.

Kesäkuussa juoksin Rukalla 82 kilometriä ongelmitta. Piippu kulki mukanani repussa. Otin suorituksen aikana useamman kerran lääkettä. Olin luvannut itselleni, että jos keuhkoni alkaisivat oireilla, jättäisin leikin kesken. Terveys on tärkeintä.

Kun pääsin 15 tunnin jälkeen maaliin, fiilikseni oli sanoinkuvaamaton. Tein sen! Astmani voi paremmin, kun liikun. Rasitus tekee sopivassa määrin keuhkoilleni vain hyvää.”

Joka kymmenes suomalainen kärsii astmasta

  • Astma oireilee usein yskänä ja hengenahdistuksena, ja hoitamattomana se altistaa toistuville hengitystietulehduksille. 
  • Äärimmäisen harvat sairaudet ovat sellaisia, joihin liikunta ei auttaisi. Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halosen mukaan liikunnan hyödyt ovat kiistattomia myös astmapotilaille. 
  • Kestävyysurheilu vähentää keuhkoputkien limakalvojen tulehtumisalttiutta. Ennen harrastuksen aloittamista on kuitenkin aina mietittävä ammattilaisen kanssa, kuinka laji sopii osaksi astman hoitoa. Kannattaa aloittaa kuitenkin varovasti, ja astmapiippua on aina pidettävä mukana.

 

Fysioterapeutin mukaan pelottelu jalkojen supinaatiolla ja ylipronaatiolla on turhaa. – Yksikään juoksukenkä ei ehkäise vammoja ja vaivoja.

Vanhat juoksukengät ovat tulleet tiensä päähän, ja uudet pitäisi ostaa. Kaupat ovat vaihtoehtoja väärällään, mutta ennen ostopäätöstä on liuta kysymyksiä, joihin pitäisi osata vastata: Millaisia matkoja juoksen? Millaisella alustalla? Ja se kaikkein vaikein: Millaista tukea jalkapohja tarvitsee?  

Tähän mennessä on ajateltu, että lenkkeilijän pitäisi olla tietoinen oman jalkansa pronaatioista ja supinaatioista.

Suomen Urheilufysioterapeutit ry:n puheenjohtaja ja urheilufysioterapeutti (sert.) OMT Peter Halénin mukaan huolet ylipronaatiosta ja supinaatiosta voi melkeinpä unohtaa. Sekä juoksu- että vapaa-ajan kengät kannattaa valita hänen mukaansa ihan muiden asioiden kuin juoksuaskeleen tekemän kenkäkuluman perusteella.

– Ei kannata haaskata aikaa sellaiseen. Ihmisiä, juoksijoita ja askellustyylejä on niin paljon erilaisia, että ei kannata kengän pohjaa tuijottamalla yrittää päätellä mitään omista vaivoista. Se on turhaa, Halén sanoo.

Millainen askel, sellainen kenkä?

Ylipronaatio tarkoittaa, että juoksuaskel on sisäänpäin kääntyvä, jolloin kengät kuluisivat erityisesti sisäsyrjien alueelta. Supinaatiossa puolestaan askeleen paino ohjautuu ulkosyrjälle, ja kenkä kuluu sen alueelta. Molempien on katsottu aiheuttavan erilaisia jalkojen ongelmia juoksijalle.

Tavoitteena on perinteisesti pidetty sitä, että kumpaakaan ei olisi liikaa eikä liian vähän, vaan jalka osuisi tasaisesti maahan ja painopiste olisi suunnilleen keskellä jalkaa.

Kenkien tietynlaisesta kulumisesta ei voi päätellä, että askeleessa tai jaloissa olisi ongelmia.

Halénin mukaan kenkien ylipronaatioon ja supinaatioon liittyvää tietoa sovelletaan nykyään uudemmalla tavalla. Muihin asioihin, kuten jalkojen lihaksien voimakkuuteen, keskittyminen on huomattavasti tärkeämpää, jos haluaa ehkäistä juoksuvammoja.

– Kenkien tietynlaisesta kulumisesta ei voi päätellä, että askeleessa tai jaloissa olisi ongelmia. Myös sen ajatuksen voi hylätä, että juoksukengät ehkäisisivät joitain juoksuvammoja ja -vaivoja. Yksikään kenkä ei sitä ole koskaan tehnyt, Halén sanoo.

Mihin kenkäostoksilla sitten kannattaa kiinnittää huomiota?

– Kun menee ostamaan juoksukenkiä, tärkeintä on, että väri miellyttää. Sitten kengät laitetaan jalkaan. Jos ne 5–10 minuutin testaamisen jälkeen tuntuvat yhä mukavilta ja miellyttävät silmää, kengät ovat hyvät, Halén summaa.