Liikettä ja lepoa, niistä se hyvä olo syntyy.
Liikettä ja lepoa, niistä se hyvä olo syntyy.

Suositut bloggarit paljastavat, mikä saa heidät voimaan hyvin.

”Langat ja puikot kädessä ei tule naposteltua”

Sofia, Fitness Führer -blogi

”Ennen treenasin esimerkiksi saadakseni pyöreät olkapäät ja ison haban. Jalkani oli kuitenkin pitkään vammautunut, minkä myötä opin, ettei treeninipottaminen johda parempiin tuloksiin.

Tykkään osallistua juoksutapahtumiin erityisesti ulkomailla ja nykyään treenaan, jotta pystyn osallistumaan niihin. Aikaisemmin lähdin maratonille niin, että pyrin mahdollisimman hyvään aikaan. Nyt olin vasta Ateenan maratonilla, enkä edes katsonut kelloa.

Ajattelen, että minulla on oikeus voida hyvin ja tehdä asioita, jotka ovat minulle hyväksi.

Ruokavaliossa en pyri karttamaan mitään, vaan lisäämään hyviä juttuja. Jos tulee syötyä mitä sattuu, lisään vain ruokavaliooni kasviksia, pähkinöitä, kalaa ja marjoja.

Tykkään myös neuloa ja virkata. Kun käsissä on langat ja puikot, ei voi koko ajan heittää jotain suuhun.”

”Elämässä on muutakin kuin urheilu”

Stefanie, Steffit-blogi

”Olen kilpaillut Crossfitissä, ja aikaisemmin suurin motivaationi oli kisoihin tähtääminen. Nykyään henkinen hyvinvointi, lihasten ja yleiskunnon ylläpito ovat tärkeämpiä.

Ymmärrän sen, että elämässä on paljon muutakin, kun urheilu ja niistä muista asioista tulee pitää tiukasti kiinni. Urheilu ei saisi olla pakkomielteistä ja lepopäiviä on tärkeä pitää. Kehoa tulee kuunnella herkästi: väkisin ei ole hyvä mennä treenaamaan jos keho antaa merkkejä liiallisesta ylirasituksesta. Liikunnan tulee lisätä energiaa ja hyvinvointia, ei toisinpäin.

Urheilun vastapainoksi lepään matkustelemalla, käyn ajamassa kartingia, järjestän juhlat, käyn spa-hoidossa tai teen niitä itse kotona. Myös shoppailu ystävän kanssa on hauskaa ajanvietettä!”

”Kun nukun hyvin, syön hyvin”

Venla, Elämää Venlan silmin -blogi

”Liikkujan pitää tiedostaa, että lepo on todella tärkeä osa treeniohjelmaa. Kun pitää säännöllisesti lepopäiviä, ja myös mahdollisesti kevyempiä viikkoja, välttyy ylikunnolta. Kannattaa muistaa, että kehitys tapahtuu levossa ja liikaa treenaaminen vain hidastaa sitä. Itse rentoudun esimerkiksi saunomalla, mökkeillen ja leffoja katsoen.

Olen todennut, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Liikunta, säännöllisesti ja ravintorikkaasti syöminen ja lepo vaikuttavat niin valtavasti elämänlaatuuni, että mielelläni panostan niihin. Kun ruoka- ja liikuntatottumukset ovat kunnossa, myös nukkuu paremmin. Ja kun puolestaan nukkuu paremmin, tulee syötyä terveellisesti, eikä tee mieli makeaa päivittäin.”

Lue myös:

Huippusuositun bloggaajan vinkit: Näin synnytät menestyvän blogin

Tällaista on bloggaajien elämä oikeasti

Neljällä yksinkertaisella liikkeellä virkistyt nopeasti.

Taukoliikunnan ei tarvitse olla monimutkaista tai aikaavievää. Personal trainer Maikki Marjaniemen suunnittelemalla taukojumpalla saat liikettä kehoon viidessä minuutissa.

Voit tehdä liikkeet myös yksitellen, vaikkapa yhden liikkeen työpäivän joka tauolla.

– Tärkeintä on, että nousee ylös ja liikkuu jollakin tavalla. Ideaalitilanne olisi, että ei istuttaisi puolta tuntia pidempään kerrallaan, Maikki sanoo. 

1. Lavat liukuun

Lapaliu'utus seinää vasten on hyvää vastapainoa esimerkiksi näyttöpäätetyölle. Se avaa rintaa, laittaa liikettä yläselkään ja ennaltaehkäisee hartiajumeja. 

Tee näin: 

 1. Seiso selkä seinää vasten niin, että pakarat ja yläselkä koskevat seinää. Nosta kädet seinälle kyynärpäät koukussa. 
 2. Liu'uta käsiä seinää pitkin ylöspäin kunnes kyynärpäät tuntuvat irtoavan seinästä. 
 3. Rutista sitten käsiä alaspäin selkälihaksilla. Pidä hartiat kaukana korvista. 

2. Naama nurkkaan

Nurkkavenytys avaa rintaa lihastyön avulla.

Tee näin:

 1. Etsi nurkka ja asetu seisomaan kasvot nurkkaan päin. Nosta kädet kyynärpäät koukussa sivuille, mutta pidä hartiat alhaalla. 
 2. Vie kevyesti rintaa nurkkaa kohti. Tee pumppauksia: jännitä sisäänhengityksellä käsiäsi seiniä vasten ja anna uloshengityksellä käsien joustaa ja rintakehän päästä syvemmälle nurkkaan. 
 3. Tee venytys kolmella eri korkeudella, eli siirrä käsiäsi muutaman pumppauksen jälkeen aina ylemmäs.

3. Kämmenet pöytään

Kyynärvarsien venyttäminen ehkäisee tehokkaasti tenniskyynärpään ja hiirikäden oireita. 

Tee näin:

 1. Tuo kämmenet pöydälle kämmenpuoli alaspäin ja sormet itseesi päin.
 2. Pumppaa kämmeniä lähemmäs pöydän pintaa ja kauemmas siitä. 
 3. Jätä kämmenet pöydälle ja siirrä niiden päälle lisää painoa.

4. Peppu seinään

Tämä liike venyttää takareisiä ja parantaa nostotekniikkaa – ja näyttää hauskalta, eli sopii myös työkaverien päivän piristämiseen. Liikkeen voi ottaa myös haasteena ja yrittää suorittaa sen mahdollisimman kaukana seinästä. 

Tee näin:

 1. Seiso 15–20 senttimetrin päässä seinästä selkä seinää vasten ja kädet vyötäröllä.
 2. Pidä selkä ja jalat suorina ja taita lantiotasi taakse niin, että takapuoli koskee seinää. Polvet saavat koukistua aavistuksen.
 3. Nouse takaisin pystyyn niin, että ojennat lantiosi pakaralihasten avulla.
 4. Siirry viisi senttimetriä kauemmaksi seinästä ja toista. 

Näin treenaat oikeita lihaksia kätevästi kotona ennen ulkouintikauden alkua. 

Haaveiletko jo kesästä ja kunnon treeneistä uimastadionilla tai luonnonvesissä? Sitä odotellessa uintikunto kannattaa hioa timanttiseksi täsmäliikkeillä vaikka olohuoneen lattialla.

– Pelkkä kuivaharjoittelu ei tee uimaria, mutta se tuo voimaa, jonka voi myöhemmin siirtää veteen, kertoo uintivalmentaja Anne Hiltunen.

Vahvat keskivartalon lihakset ja hyvä kehonhallinta ovat valttikortti altaassa, koska vedessä ei saa tukea muualta. Keskivartalon lisäksi iso selkälihas ja olkapään lihakset ovat uimarin tärkeimmät apurit. Tällä ohjelmalla treenaat nämä kaikki iskukuntoon, vaikka uinti ei olisi lajisi.

Toista jokaista liikettä 20 kertaa ja siirry heti seuraavaan liikkeeseen. Sarjan lopussa pidä 1–2 minuutin tauko. Toista kierros 2–3 kertaa.

Video: Katri Lehtola