Kuva: Mikko Hannula
Kuva: Mikko Hannula

Karoliina Valontaival, 30, häpesi nuorempana kehoaan. 5Rhythms-tanssi toi liikunnan riemun ja vapautti perfektionismista.

"Opiskelin kymmenen vuotta sitten kemiaa Edinburghin yliopistossa Skotlannissa. Yksissä kotibileissä soitettiin kiehtovaa musiikkia ja ystävät juttelivat outoja: ”Onko tämä flowta? Ei, kyllä tämä on staccatoa.” Kyseessä oli 5Rhythmsin luojan Gabrielle Rothin julkaisema cd. Jostain syystä naisen ääni puhutteli ja löysin itseni pian elämäni ensimmäiseltä tanssitunnilta.

Olin aina pitänyt itseäni kömpelönä. Kokeilin 9-vuotiaana telinevoimistelua ja muistin edelleen nöyryytyksen, kun en osannut tehdä rekillä kieppiä ja valmentaja alkoi sättiä. Teini-iässä pelasin jalkapalloa ja koripalloa, mutta en ollut teknisesti riittävän taitava saadakseni
kisoissa peliaikaa. Lopetin urheilun, kun harrastuksesta katosi ilo.

Kannoin alitajuisesti mukanani tätä huonouden leimaa. Häpesin kehoani, joka oli mielestäni väärän muotoinen. Kävin opiskelukavereiden kanssa bilettämässä, mutta tanssilattialle uskaltauduin yleensä vain päihtyneenä. Tästä kaikesta huolimatta menin 5Rhythms-tunnille ja tuntui kuin olisin tullut kotiin. Löysin liikunnan riemun! Osasin sittenkin eläytyä musiikkiin ja löytää itsestään luovaa liikettä. Aloin käydä tanssimassa ja sain tunnilta energiaa, joka kantoi koko viikon.

Tanssilattialle uskaltauduin yleensä vain päihtyneenä.

5Rhythms eli viisi rytmiä on improvisoituun tanssiin perustuva liikemeditaatiomenetelmä. Se sisältää nimensä mukaisesti viisi eri liikelaatua.
Flowing on virtaavaa liikettä. Staccato on rytmikästä ja kulmikasta. Chaos on voimakasta ja nopeaa, siinä voi päästää irti kontrollista. Lyrical viittaa runollisuuteen ja spontaaniin ilmaisuun. Siitä löytyy keveyttä, iloa ja vapautuneisuutta. Viides rytmi on Stillness, hiljentyminen. Se on hidasta ja meditatiivista. Kaikki yhdessä muodostavat aallon (Wave). Parin tunnin aikana voidaan tanssia yksi aalto tai useita lyhyempiä.

Huomasin nopeasti, että tanssin vaikutukset ulottuivat syvälle. Alussa Flowing tökki, enkä millään päässyt siihen sisälle. Staccato ja Chaos puolestaan veivät mennessään ja olin kuin kala vedessä. Mietin, miksi virtaava liike oli niin haastavaa ja aloin nähdä, miten vaikeaa minun oli antaa asioiden virrata. Löysin taipumuksen kontrolloida ja pitää ohjakset tiukasti käsissäni. Kun ryhdyin harjoittelemaan virtaavuutta, jokin liikahti elämässäni laajemminkin. Minussa asui perfektionisti ylisuorittaja, mutta nyt aloin löytää tapoja sanoa itselleni, että vähempikin riittää.

Tanssiessa hiki virtaa ja tulee liikuttua melkein huomaamatta.

Samoihin aikoihin kiinnostuin myös ympäristöasioista. Mietin maapallon tilaa ja elämäntapaani. Minussa syttyi kipinä elää ekologisempaa elämää.
Valmistuin kemian maisteriksi, mutta en ole tehnyt päivääkään alan töitä. Palattuani Suomeen sain työpaikan Helsingin kaupungin luontokouluohjaajana ja työskentelen Meriharjun luontotalolla koululaisryhmien kanssa. Olen opiskellut myös joogaohjaajaksi ja opetan muutaman tunnin viikossa.
Kaikenlainen liikunta tuntuu nykyään hyvältä. Nautin kokonaisvaltaisesta harjoituksesta, jossa keho, mieli ja sielu saavat tasapuolisesti treeniä. Myös pyöräily, uinti ja juoksu muuttuvat liikemeditaatioksi, kun syvennyn aistimaan liikkeitä ja kuuntelemaan hengitystä.

Tanssiessa hiki virtaa ja tulee liikuttua melkein huomaamatta. Joskus työpajoissa ihmettelen, mistä kumpuaa energia pysyä liikkeessä 16 tuntia viikonlopun aikana. Myös suhtautumiseni kipuun on muuttunut. Aiemmin suhtauduin kehooni kuin välineeseen, ja kivut olivat harmillisia takaiskuja. Nykyään ajattelen, että kipu on opettajani tai ystäväni. Esimerkiksi polvikivun avulla kehoni haluaa viestittää jotain tärkeää lantion virheasennosta. Tällainen suhde kehoon tuntuu voimaannuttavalta.

Suunnitelmissani on kouluttautua 5Rhythms-opettajaksi. Olen järjestänyt vuosittain 6–7 työpajaa kansainvälisten opettajien johdolla, koska Suomessa ei vielä ole lajin opettajia. Liikunnasta ja kehollisuudesta on tullut tärkeä osa elämääni ja ammatti-identiteettiäni. En olisi uskonut, millaiselle matkalle lähdin tallustellessani aikoinaan kotibileiden jälkeen ensimmäiselle 5Rhythms-tunnille."

Sport
Kun nostat maton kulmaa 0,5–1 prosentilla, treeni vastaa enemmän ulkona juoksemista.
Kun nostat maton kulmaa 0,5–1 prosentilla, treeni vastaa enemmän ulkona juoksemista.

Juoksumatolla saat rautaisen peruskunnon ja treenaat koko kroppaa jaloista coreen.

Laitoitko lenkkarisi talviunille, koska kuvittelet, että kunnon juoksutreenin saa vedettyä vain ulkona? Turhaan. Juoksumatto on mitä monipuolisin väline niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin juoksijalle.

– Matolla pidät juoksukuntoa yllä, treenaat koko kropan jaloista lantionpohjaan ja coreen ja voit harjoitella parempaa juoksutekniikkaa – säällä kuin säällä, sanoo yksilövalmentaja Anna-Leena Toivanen.

Treenin tehoa on helppo vaihdella säädöillä. Kun juoksumaton kulmaa nostaa 0,5–1 prosentilla, juoksu vastaa paremmin ulkona juoksemista.

Matto on hyvä treeniväline niille, joilla ei ole nivelongelmia ja juoksutekniikan perusteet ovat kunnossa. Kun perustekniikka sujuu, voi lisätä tehoja.

4 viikon treeniohjelma

Maanantai

Juoksuharjoitus 35 min: Kävely 5 min, juoksu 5 min (aloitusvauhti 8–9 km/h, maton kulma 0,5 %),

juoksu 5 min x 3 (lisää vauhtia joka 5 min jälkeen +0,5 km/h), juoksu 5 min aloitusvauhdilla. Kävely 5 min ja lopuksi 10–15 min venyttely koko keholle.

Tiistai

Muu harjoitus, esim. lihaskunto

Keskiviikko

Tekniikkaharjoitus, 25 min: Juoksu 5 min (aloitusvauhti 8,5–9,5 km/h, maton kulma 0,5 %), tekniikkavedot 4 kierrosta: 2 min (lisää 0,5–1 km/h), 30 s vauhtijuoksua* (huom: viimeinen vauhtijuoksu 60 s ja maton kulma 2 %.), juoksu 10 min (aloitusvauhti +0,5–1 km/h, maton kulma 2–1 %.)

Keskity tekniikkaan ja oikeanlaiseen lihastyöhön, rullaavaa juoksua. Lopuksi 10–15 min venyttely, etenkin lantio ja jalat.

*Vauhtijuoksu = Vauhti, jossa pystyt säilyttämään hyvän juoksutekniikan.

Torstai

Saliharjoittelu ja 5–10 min juoksu ennen ja jälkeen

Perjantai

Lepopäivä

Lauantai

Juoksuharjoitus, 45 min: Tasavauhtinen juoksu (alkuvauhti +1 km/h ja nosta maton kulma +1–3 % hiljalleen ja laske vähitellen takaisin.)

Sunnuntai

Putkirullaus 15 min + venyttely 15 min

 

Tehosta viikoilla 2–4 näin:

Nosta juoksumaton kulmaa prosentilla. Tekniikan oppimista voit tehostaa treenaamalla juoksuun valmistavia harjoitteita ennen juoksua. Kysy näihin avaaviin ja aktivoiviin liikkeisiin apua ammattilaiselta.

Tekniikka kuntoon

 • Muista hyvä ja rento perusryhti: pidä nilkka-lantio-olkapää/pää samassa ja hieman eteenpäin vievässä linjassa.
 • Aktivoi lantiopohja ja syvät vatsa- ja selkälihakset. Näin lantio on neutraalissa asennossa ja saat pohkeet, takareidet ja pakarat töihin.
 • Anna käsien liikkua koukussa kylkiluiden vierellä. Pidä kämmenet rentoina, vältä puristamasta nyrkkiin.
 • Suuntaa katse horisonttiin ja pidä niska suorana.
 • Päkiäjuoksu on oikeaoppinen juoksutekniikka. Jos olet kantajuoksija, älä muuta juoksuasi väkisin päkiäjuoksuksi, vaan rullaa jalka päkiälle mahdollisimman nopeasti.
 • Tarkista, että jalka koskettaa maata suoraan lantion alapuolella.
 • Säilytä tasainen rytmi. Näin juoksu pysyy taloudellisena, rullaavana ja rentona.

3 x Enemmän tehoja

1. Nosta juoksumaton kulmaa. Näin saat ”ylämäen”, jossa voit treenata aktiivista, eteenpäin vievää juoksua.

2. Leikittele eri vauhdeilla ja intervallivedoilla.

3. Pyydä ystävää videokuvaamaan juoksuasi. Näin saat selville, millainen tekniikkasi on.

Liikkuvuusharjoitukset auttavat myös palautumaan paremmin.

Kaipaatko kroppaasi lisää liikkuvuutta? Tee nämä simppelit liikkuvuusharjoitukset vaikka joka päivä.

Lue myös! Miksi liikkuvuutta pitää treenata? Fysioterapeutti kertoo

 1. Syväkyykky
  Käy niin syvään kyykky-asentoon kuin pääset. Syväkyykyssä voit siirtää painoa hieman jalalta toiselle. Pysy asennossa niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.
  Syväkyykky venyttää lonkan ja alaselän aluetta ja lisää nivelten liikkuvuutta.
  Syväkyykky venyttää lonkan ja alaselän aluetta ja lisää nivelten liikkuvuutta.

   

 2. Reiden ulkosyrjä + kylki
  Vie oikea jalka vasemman jalan taakse ristiin ja nosta oikea käsi kohti kattoa. Käännä katse kohti oikeaa kättä ja paina oikea jalkasyrjä lattiaan. Pidä venytys pari sekuntia ja vaihda puolta vuorotellen minuutin ajan.
  Tämä liike venyttää kylkeä ja reiden ulkosyrjää.
  Tämä liike venyttää kylkeä ja reiden ulkosyrjää.

   

 3. Rintarangan kierto
  Vie polvet päällekkäin koukkuun kylkiasennossa. Käännä rintaranka auki vasemmalle ja hengitä sisään. Hengitä ulos ja suorista kädet, jolloin venytys tuntuu myös rintalihaksessa.
  Liike lisää rintarangan liikkuvuutta.
  Liike lisää rintarangan liikkuvuutta.

 

Ohjelman laati fysioterapeutti ja personal trainer Katri Djerf.