Sain Egyptin-lomalta pahan vatsataudin. Kyseessä ei ollut ihan normi turistiripuli. Söin Suomeen palattuani tujun anti­bioottikuurin, joka ei kuitenkaan tehonnut.

Sain Egyptin-lomalta pahan vatsataudin. Kyseessä ei ollut ihan normi turistiripuli. Söin Suomeen palattuani tujun anti­bioottikuurin, joka ei kuitenkaan tehonnut. Ripuloin rajusti viikon ja menetin lähes kolme kiloa pai­noa. Edes vesi ei pysynyt sisällä. Tietenkään en tuona aikana liik­kunut, hyvä kun jaksoin nousta istumaan.

Taudin helpotuttua lähdin melko pian spinnaamaan ja kuntosalille. Teinköhän tyhmästi? Olo oli todella nuutunut, rauta ei noussut ja spinning-pyörän se­lässä huippasi. Miten kauan raju vatsatauti vaikuttaa treeniin? Miten nestevajetta tulisi paikata? Sainko kroppani nyt oikein kun­nolla sekaisin?
Tuupertunut turisti, 35

Olet tuonut tuliaisena matkaltasi voimia vieneen taudin. Kuumeilus­ta tai kivuista et maininnut mitään, mutta tauti on ollut raju bakteeri­tulehdus. Se on aiheuttanut mer­kittävän nestevajauksen, elektro­lyyttitasapainon häiriön ja lisäksi energiavarastojen tyhjentymisen.

Onneksi tauti lopulta talttui. Selvisiköhän sairauden aiheuttaja mahdollisissa tutkimuksissa, ja vaatiko tauti vielä uusia lääkehoitoja, ennen kuin se rauhoittui?

Kun infektion aiheuttamat vatsaoireet loppuvat, keholle tulee antaa palautumis-ja toipumisaikaa. Kuvaamasi ripulitauti on sekoittanut koko elimistösi sii­nä määrin, että palautuminen urheilukuntoon voi viedä kaksikin kertaa sairasteluajan.

Toipumisvaiheessa tärkein­tä on hyvä nesteytys, energiaravintoaineiden tankkaus ja lepo. Aluksi nautitaan vain helposti imeytyviä ruoka-aineita. Syömisiä lisätään asteittain. Terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon pa­luu vie päiviä, ja koko kehon häi­riötilan korjaamiseen kuluu jopa viikkoja.

Liian varhain aloitetulla ras­kaalla urheilulla hidastat hyvää toipumista. Kehon tasapainon sekoittaneen taudin jälkeen urhei­lu aloitetaan varovaisesti. Liikunta on alussa kevyttä, ja silloinkin on syytä kuunnella omaa kehoa. Jos tuntuu hyvältä, rasitusta voi lisä­tä hieman. Opit kyllä tuntemaan kehosi merkit heikosti kulkevasta treenistä ja poikkeavasta jälkiväsy­myksestä. Silloin on syytä hidastaa tahtia.

Nyt osaat palata urheilun pariin varmasti maltillisemmin, jos sairas­tat infektiotaudin!

Jaakkola-Kievari
Terveys
Fysiatri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Lääkäriasema Mehiläinen, Tampere

Kuva iStockphoto

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.