Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

MeNaiset Sport testasi hoop dancea eli vannetanssia. Lue, miten aloittelija sai hulavanteen pyörimään.

Hoop dance eli vannetanssi syntyi, kun yhdysvaltalainen The String Cheese Incident -bändi keksi heitellä hulavanteita yleisölleen 90-luvulla.
–Hienointa lajissa on vapaus. Sääntöjä ei ole, vaan jokainen löytää oman tyylinsä, ohjaaja Merilei Mandelin Himo Clubilta Helsingistä sanoo.

Miten vanteen saa pysymään ilmassa?

Heilautan vanteen liikkeelle ja vilkaisen itseäni peilistä. Tyyli on todellakin vapaa.
Vispaan lanteita hulluna, mutta parin pyörähdyksen jälkeen vetovoima on tehnyt tehtävänsä. Jo viiden minuutin päästä huohotan hengästyksestä. Sitten alan päästä jyvälle. Pienennän lanneliikettä, ja vanne pysyy ilmassa. Jihuu!

Vanne karkuteillä

Pään päällä pyörittäminen onnistuu yllättävän helposti. Vanne kiertää kehää nätisti etusormen ja peukalon välissä – ja koko käsivarsi on kuin tulessa. Pelkään vain, että vanne lähtee lasson lailla omille teilleen. Ja sitten se tapahtuu. Vanne sinkoaa kohti ikkunaa. Onneksi kukaan ei saa osumaa.

Vihdoin hula-flow'ssa

Etukahdeksikon Merilei opettaa minulle kädestä pitäen. Saan vanteen piirtämään valtavaa kahdeksikkoa edessäni. Hidastan ja nopeutan liikettä musiikin tahtiin. Lähemmäs tanssia en tällä tunnilla pääse, mutta tämä riittää. Olen flow’ssa!

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.