Jaksaa, jaksaa! Pikajumpassa ollaan nopeita, mutta tehokkaita. Kuva: Colourbox
Jaksaa, jaksaa! Pikajumpassa ollaan nopeita, mutta tehokkaita. Kuva: Colourbox

Totta se on: HIIT-pikajumppa korvaa tunnin ahertamisen salilla. Mutta jumpata pitää kovempaa kuin koskaan ennen.

Lyhytkestoinenkin liikunta lisää elinikää, todistaa The Journal of the American College of Cardiology -julkaisussa esitelty tuore tutkimus. Hyötyä on jo viiden minuutin päivittäisestä juoksusta. Asiasta uutisoi The New York Times.

HIIT-pikajumpalla voi korvata jopa tunnin treenin, kunhan vain tekee liikkeet täydellä teholla. Poimi tästä ohjeet seitsemän minuutin kotitreeniin!

Jumppaa näin:

Varaa tarvitsemasi välineet eli (jumppa)matto ja tuoli lähettyvillesi.

Toista jokaista liikettä 30 sekunnin ajan.

Pidä 10 sekunnin tauko tai siirry heti seuraavaan liikkeeseen. Käytä tauko seuraavaan liikkeeseen siirtymiseen eli pidä huoli siitä, että teet kaikkia liikkeitä varmasti puoli minuuttia.

Tee liikkeet niin puhtaasti kuin pystyt ja niin nopeasti kuin kykenet. Älä silti hosu ja ryntäile, se lisää loukkaantumisriskiä. Muista pitää keskivartalo tiukkana kaikissa liikkeissä.

Koska jumppa kestää vain noin seitsemän minuuttia, vettä ei tarvitse hörppiä liikkeiden välissä.

Onnea matkaan!

1. Haara-perushyppy

Seiso leveässä haara-asennossa, kädet ylhäällä. Hyppää jalat yhteen ja tuo samalla kädet kylkien viereen. Hyppää saman tien takaisin haara-asentoon. Kun hypit, muista viedä kädet aivan ylös asti – hartian tasolle ei riitä. Hypi niin vauhdikkaasti kuin pystyt. Liike kuormittaa koko vartaloa ja nostaa mukavasti sykettä.

2. Tyhjän päällä istuminen

Seiso noin 40 sentin päässä seinästä, nojaa sitten seinää vasten ja liu’uta itsesi istuma-asentoon. Muista mennä tarpeeksi alas. Olet riittävän alhaalla, kun polvesi ovat noin 90 asteen kulmassa. Pidä vatsa tiukkana ja selkä sekä pää kiinni seinässä. Liike kasvattaa alavartalon staattista pitokykyä.

3. Punnerrus

Mene päinmakuulle. Aseta kämmenet maahan niin, että ne tulevat olkapäiden tasolle, suoraan kyynärpäiden alle. Nosta ylävartalosi suorana ylös maasta, pidä pää suorassa, katse hieman eteenpäin. Laskeudu takaisin alas niin,  että rintasi melkein hipaisee maata. Toista. Laske polvet maahan vain, jos et todellakaan jaksa tehdä enää yhtään punnerrusta muuten. Liike kehittää ylävartaloa, etenkin rintalihaksia ja ojentajia.

4. Vatsarutistus

Mene selinmakuulle, pidä jalat koukussa, jalkapohjat lattiassa. Nosta hartioitasi niin ylös kuin pystyt ilman että ristiselkäsi irtoaa maasta. Laskeudu takaisin alas mutta nouse takaisin ylös ennen kuin hartiasi hipaisevat lattiaa. Liike vahvistaa vatsalihaksia.

5. Tuolille nousu

Valitse kotisi tukevin tuoli ja nouse sille vuorojaloin. Nosta siis ensin oikea jalka tuolin päälle ja ponnista sen jälkeen vasenkin ylös istuimelle. Tule alas saman tien. Toista sama toisinpäin eli nosta vasen jalka tuolille ja ponnista oikea jalka ylös. Liike kuormittaa koko kehoa ja nostaa sykettä. Tee nousuja niin rivakasti kuin tuolin pystyssä pysymistä ajatellen uskallat.

6. Kyykky

Seiso lantionlevyisessä haara-asennossa ja kyykkää alas. Ajattele kyykätessäsi istuutuvasi takanasi olevalle näkymättömälle penkille. Tarkkaile myös, että näet koko ajan varpaasi. Näin kyykkäät tarpeeksi taakse, mikä säästää polviasi. Kyykkäys voimistaa alavartaloa.

7. Ojentajadippi

Asetu tuolin reunalle ja laita myös kädet sen reunalle kämmenet poispäin itsestäsi. Laskeudu käsien varassa alas ja ylös tauotta koko 30 sekunnin ajan. Pyri pitämään peppu lähellä tuolia ja kyynärpäät kohtisuoraan taakse päin. Mitä kauemmaksi siirrät jalkojasi tuolista, sitä rankemmaksi liike muuttuu. Liike vahvistaa ylävartaloa ja etenkin ojentajalihaksia.

8. Lankku

Asetu päinmakuulle kyynärvarret maassa. Nosta vartalosi irti maasta varpaiden varaan. Pidä linjasi tikkusuorana päästä varpaisiin. Varo etenkin, ettei lantiosi tai pääsi retkahda alas tai nouse turhaan ylös. Pidä keskivartalo tiukkana. Liike voimistaa keskivartaloa.

9. Polvennostojuoksu

Juokse paikallaan. Nosta polviasi niin ylös kuin pystyt. Ylemmäs! Juokse niin nopeasti kuin pystyt. Nopeammin! Liike rasittaa koko kehoa ja nostaa sykettä.

10. Askelkyykky

Seiso hartianlevyisessä haara-asennossa, ota pitkä askel eteenpäin. Kyykkää niin alas, että takajalan polvi liki hipaisee maata. Ponnista takaisin pystyyn ja toista sama toisella jalalla. Tarkkaile polviasi: etujalan polvi ei saa kurottautua kyykätessä varpaiden kärkien yli. Liike vahvistaa alavartaloa.

11. Punnerrus ja kierto

Tee punnerrus kuten kohdassa kolme, mutta kun olet ylhäällä, nosta toista kättä sivukautta ylös, kunnes se osoittaa kohti kattoa. Myös vartalo kiertyy mukana. Laskeudu sitten takaisin uuteen punnerrukseen ja toista sen jälkeen kierto toisella kädellä toiselle puolelle. Liike kehittää ylävartaloa.

12. Sivulankku

Mene kylkimakuulle ja nouse ylös kyynärvartesi varaan. Katso, että kyynärpääsi tulee suoraan olkapääsi alapuolelle. Jalat voit pitää joko päällekkäin tai peräkkäin. Pidä koko kehosi suorassa linjassa äläkä päästä päätäsi tai lantiotasi retkahtamaan alas. Sivulankku vahvistaa keskivartalon lihaksia.

Jumppa perustuu Brett Klikan ja Chris Jordanin tieteelliseen selvitykseen High-intensity Circuit Training Using Body Weight (ACSM’S Health & Fitness Journal 2013), jota on käytetty usein täydellisen HIIT-treenin mallina.

Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi
Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi

Me Naisten Mimmit liikkuu! -liikuntahaasteeseen osallistuva Hellin Urpilainen liikkuu viitenä päivänä viikossa ja vetää omia liikuntakerhoja.

Liikunta on ollut aina Kinnulassa asuvalle Hellin Urpilaiselle elämäntapa. 

– Liikunta on lapsesta asti tuntunut omalta jutulta. Kävin keskikoulun viiden kilometrin päässä kotoa, joten olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla, Hellin kertoo.

Nyt aikuisena Hellin liikkuu viitenä päivänä viikossa. Viikko alkaa maanantaiaamuna kahdeksalta oman kävelyporukan kanssa tehtävällä lenkillä. Vakituinen kävelyporukka on kerätty ystävistä ja oman kylän ihmisistä.

– Maanantaista perjantaihin lähden keräämäni porukan kanssa lenkille joka aamu. Kävelemme kuusi tai seitsemän kilometriä. Jos on parikymmentä astetta pakkasta, emme lähde lenkille. Mutta sade ei saa olla esteenä.

Ensi viikolla 81 vuotta täyttävä Hellin on vetänyt 29 vuoden ajan myös omaa jumpparyhmää.

– Se on minulle harrastus. Työskentelin kunnan kirjanpitäjänä, enkä ole ammattimainen jumpanvetäjä. Se on vain hauskaa!

"Olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla."

Aluksi jumppaa pidettiin kyläkoululla, mutta kun koulu lakkautettiin vuonna 1992, Hellin alkoi pitää jumppaa kotonaan.

– Minulla aika iso olohuone ja paljon jumppavälineitä, kahvakuulia ja muita. Laitamme huonekalut nurkkaan ja alamme jumpata, Hellin kertoo.

– Teemme alkulämmittelyn kepeillä ja omalla keholla. Sen jälkeen teemme liikkeitä kahvakuulien ja pallojen avulla. Lopuksi venyttelemme, juomme kahvit ja keskustelemme asioista, Hellin kertoo.

Jumppaporukka on pysynyt pitkälti samana lähes 30 vuotta.

– Enemmänkin olisi tulijoita, mutta kotini tilat eivät anna periksi.  

Liikunta on parasta porukassa

Oman jumpparyhmän lisäksi Hellin käy tiistaisin vesijuoksussa, keskiviikkoisin sportmix-tunnilla ja torstaisin kuntosalilla.

– Talvella vielä hiihdän. Olen harrastanut myös kuntonyrkkeilyä ja zumbaa, mutta niitä ei tällä hetkellä järjestetä kylällämme.

Huhtikuussa Hellin suuntaa viikoksi hiihtoreissulle Ylläkselle. Hellin kokoama hiihtoporukka lähtee hiihtomatkalle jo 43. kerran.

–  Tulin ryhmään mieheni kanssa vuonna 1974. Alkuperäisestä porukasta meitä on jäljellä enää neljä kappaletta. Jossain vaiheessa minusta tuli vetäjä, Hellin muistelee.

– Olen saanut liikunnasta kuntoa ja mielihyvää. Jos en liikkuisi, liikuntakyky varmaan menisi tai voisi olla sairauksia. Nyt olen onneksi säästynyt niiltä.

Liikuntakipinää etsimässä

Hellin rohkaisee kaikkia löytämään liikunnan ilon. Toimiva tapa liikuntakipinää etsivälle on juurikin kaveriporukan tuki. Myös siksi Hellin halusi liittyä Me Naisten ilmaiseen Mimmit liikkuu! -liikuntaryhmään Facebookissa. 

–  On ihmisiä, joita pitää vähän nykäistä liikkumaan. Sellaisen ihmisen kannattaa koota kaveriporukka ja liikkua yhdessä. Toivon, että kaikki liikkuisivat omaksi hyväkseen ja ilokseen.

Hellin ei osaa sanoa, mikä hänen pirteän elämänasenteen taustalla on.

– En ole mikään ihme-ihminen. Kaikilla on mahdollisuus tähän, jos vaan on terve. Olen vain tällainen. Liikunnalla on varmasti paljon tekemistä iloisuuden kanssa. Lisäksi teen paljon käsitöitä ja olen käynyt kuorossa vuodesta 1955.

Liikunnan ilo on tarttunut myös Hellenin kolmeen lapseen ja kahdeksaan lapsenlapseen.

– Nuorin tyttö on juossut maratonin. Lapseni ovat ottaneet esimerkkiä minusta, Hellin naurahtaa.

Hän kannustaa kaikenikäisiä liikkumaan. Maratonia ei tarvitse juosta, kunhan liikkuu edes vähän.

– Tein itse aikoinaan päätetyötä ja tiedän, että työpäivän jälkeen jäsenillä on tehtävä jotain muuta kuin istuttava koneen ääressä.

Parhaat fiilikset ja terveysvaikutukset liikunnasta saa, kun hikoilee yhdessä. Nyt pidetään hauskaa porukalla!

Maanantaina 19. maaliskuuta alkaa Me Naisten ennennäkemätön, kymmenen viikkoa kestävä #mimmitliikkuu-haaste. Tämä haaste on ihan kaikille: nyt ei vahdata kiloja eikä senttejä, vaan pankitetaan yhteiseen pottiin ilolla liikuttuja tunteja!

#mimmitliikkuu-haasteen osallistujille on luvassa 10 viikon ajan pt:n vinkkejä, upeita palkintoja ja ryhmän tsemppiä.

Liikunta tekee tunnetusti hyvää, mutta tutkimusten mukaan muut ihmiset ja yhdessäolo ovat todellinen onnellisuuden tae. Lisäksi tsemppaavassa porukassa liikunta on hauskempaa kuin yksin. 

Siksi Me Naiset on perustanut haastetta varten Mimmit liikkuu! -Facebook-ryhmän, jossa lähdemme yhdessä lukijoiden kanssa metsästämään liikunnan iloa, kuntoilurutiineja ja liikkeen hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Ryhmän kippareina toimivat personal trainer Maikki Marjaniemi ja Me Naisten liikunta- ja hyvinvointitoimittaja Viivi Aaltovesi. Maikki ja Viivi keksivät kymmenen viikon ajan mitä hauskempia tapoja liikkua ja haastaa itseään sekä kaveria.

Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.
Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.

Liity haasteeseen täällä!

Miten pääsee mukaan?

Mene Facebookiin ja liity siellä Mimmit liikkuu! -ryhmäämme. Liityttyäsi saat lisätietoa viikkohaasteista, uusia liikuntavinkkejä sekä paljon inspiraatiota ja vertaistukea liikkumiseen.

#Mimmitliikkuu -haasteen ytimessä on yhteinen liikuntapankkimme, jonne keräämme liikuttuja tunteja. Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto: ihana hemmotteluloma kahdelle (itselle + sille parhaalle liikuntakaverille) Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa. 

Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.
Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.

Osallistu haasteeseen, pankita tunteja ja voita hemmotteluloma kylpylähotelli Långvikissa!

 478 euron arvoisen pääpalkinnon arvonta suoritetaan ryhmässä 10 haasteviikon päätteeksi kaikkien liikuntatunteja pankittaneiden kesken. Ihanaan hemmottelulomaan kuuluu yöpyminen, vapaa pääsy kylpylään ja kuntosalille, maistelumenu, herkkuaamiainen ja tietysti 30 minuutin hemmotteluhoidot molemmille.
 
Mimmit liikkuu! -ryhmässä arvotaan lisäksi joka viikko Finlaysonin upeita tuotepalkintoja sekä Maikki Marjaniemen verkkovalmennuksia. 

Tule mukaan, nähdään Mimmit liikkuu! -ryhmässä!