Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kiinnostaakoo uusien lajien kokeilu? MeNaiset SPORT testasi puolestasi kolme viime syksynä lanseerattua aerobista kuntoa kehittävää lajia.

Love 2 dance, 55 min., Elixia

LUPAUS Helppo ja tehokas tanssitunti.

MITÄ TEHDÄÄN? Vogueta, lattaria, sambaa, tangoa, bollywoodia ja streetin eri versioita jumppameiningillä. Tunnin aikana joraillaan 12 biisiä, viimeinen kappale jäähdytellään ja venytellään. Tangoon on naamioitu askelkyykkyjä ja sivuvaakoja, street-osuuksiin keskivartaloliikkeitä rapuasennossa.

MILTÄ TUNTUI? Hauskalta. Askeleet ovat niin helppoja, etteivät ne vaadi juuri keskittymistä. Tunnilla saa helposti hien pintaan, kun voi jorata täysillä. Tyyliinkin ehtii kiinnittää huomiota, jos haluaa. Paineita siitä ei tarvitse ottaa, sillä kuntoilemaan tänne on tultu. Hymy nousee huulille viimeistään Michael Jackson -sarjassa, kun salillinen naisia yrittää vääntäytyä matoon yhä uudestaan. Senkin varmasti oppii jossain vaiheessa, muut muuvit vähän helpommin.

TÄYTTYIKÖ LUPAUS? Helppoa, joo. Tehokasta, no jaa. Kaloreita tietysti palaa, ja tunnin jälkeen naiset näyttävät olevan hyvällä mielellä.

KENELLE? Heille, jotka haluavat pitää välipäivän totisesta puserruksesta

Dead Ball, 45 min., Sats

LUPAUS Kehittää räjähtävää voimaa, nopeutta ja ketteryyttä.
MITÄ TEHDÄÄN? Tunnin idea on yksinkertainen: heitellä isoa, pehmeää, kolmen kilon palloa parin kanssa. Parin rintaa kohti tähdätään kyykystä, jolloin
kyytiä saavat reidet ja rinta. Palloa viskotaan vatsalihasliikkeestä, jolloin vatsa ja hartiat kehittyvät. Palloa käytetään myös kiertoliikkeisiin.
MILTÄ TUNTUI? Kolmen kilon pallo vaikuttaa naurettavan kevyeltä, mutta jo vartin päästä se tuntuu hartioissani ja olkalihaksissani. Kierrot tuntuvat hyvältä keskivartalossa. Heittoasentoja vaihdellaan seisaaltaan selinmakuulle ja kyykkyyn. Tunnin idea on ehkä liiankin yksinkertainen, suorastaan tylsä.
TÄYTTYIKÖ LUPAUS? Jos on tottunut palloilulajeihin tai harrastanut muuta liikuntaa, nopeus ja ketteryys tuskin näissä harjoituksissa kehittyvät. Räjähtävää voimaa saa, jos pitää heittotekniikan kunnossa.
KENELLE? Hyvä hartiaharjoitus toimistotyöläiselle. Nopeuden ja ketteryyden ylläpitoon vanhemmille liikkujille.

 Raw, 55 min., Elixia

LUPAUS Saa haastaa kehonsa ja mielensä.

MITÄ TEHDÄÄN? Lämmittelyksi harjoitellaan lyöntejä ja potkuja. Sitten alkavat intervallisarjat, joissa yhdistetään ala- ja yläkoukkuja, etu-, sivu- ja hyppypotkuja. Jokaisen sarjan perään tehdään perinteisiä lihaskuntoliikkeitä. Jäähdyttelyksi muistellaan, miten lyönnit ja potkut olisi pitänyt tehdä.

MILTÄ TUNTUI? Vaatii oikeaa asennetta, että viitsii hakata ja potkia ilmaa. Haen tukea musiikista, mutta ohjaaja vinkkaa, ettei rytmistä pidä välittää. Kamppailusarjojen ja lihasliikkeiden vaihtelu piti mielenkiintoa yllä. Tunnilla saa helposti hien pintaan. Sarjat eivät tunnu liian vaikeita, vaikkei kamppailulajeista olisi hajuakaan.

TÄYTTYIKÖ LUPAUS? Kyllä. Liikkeet saa tehtyä tehokkaasti. En kuitenkaan saanut niin paljon itsestäni irti, että olisin oikeasti joutunut haastamaan itseni. Salista pukkareihin valui kolmisenkymmentä punaista ja hikistä naista sekä muutama mies.

KENELLE? Niille, joita rytmiin liikkuminen ahdistaa. Aggression purkuun.

 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.