Tohtisiko tällaiseen asentoon vääntäytyä? Ja vielä nakuna. Kuva: Shutterstock
Tohtisiko tällaiseen asentoon vääntäytyä? Ja vielä nakuna. Kuva: Shutterstock

Ensin nakujooga villitsi New Yorkin. Nyt se on levinnyt jo Lontooseen saakka. Mutta mistä siinä on kyse?

Kun lontoolainen bloggaaja Marianne Power suuntasi ensimmäisen kerran nakujoogatunnille, hän oli epäileväinen. Julkinen alastomuus oli aina ollut yksi hänen pahimmista painajaisistaan. Oman paljaan vartalon esitteleminen salilliselle muita nakuja ihmisiä tuntui melkein puistattavalta.

– Emmekä me ainoastaan ota vaatteitamme pois. Me taivutamme ja liikuttelemme itseämme mitä epämääräisimpiin asentoihin, Marianne kirjoittaa Daily Mailissa.

Vaikka ajatus pelotti, hän halusi silti kokeilla. Ihan vain siksi, että nakujooga on tämän hetken kuumin fitness-trendi Lontoossa.

New Yorkista ponnistanut joogamuoto on syntykaupungissaan jo ilmiö: Esimerkiksi näyttelijä Matthew McConaghey on vannoutunut nakujoogan fani. Lady Gaga on puolestaan hurahtanut alastonjoogaan niin, että sitä esitellään yhdellä hänen musiikkivideoistaan.

Eroon suojamuureista

Alastonjoogan idea on yksinkertainen: joogata alasti. Perinteiset alaspäin katsovat koirat ja aurinkotervehdykset ovat samoja kuin muillakin joogatunneilla. Tuntiin kuuluu myös paljon silmät kiinni paikallaan makaamista. Syvään hengittäminen ja hellävarainen venytteleminen ovat oleellinen osa tuntia.

Lajissa on kuitenkin kysymys muustakin kuin pelkästä kehonhallinnasta ja rentoutumisesta. Harrastajat ajattelevat, että vaatteet ovat ihmisille kuin suojamuuri, jolla yritetään piilottaa omaan vartaloon kohdistettu pelko ja viha.

– Meillä ihmisillä on valtavan suuria odotuksia siitä, miltä kehojemme pitäisi näyttää. Olemme epävarmoja ja tyytymättömiä itseemme. Käytämme valtavasti aikaa vartaloidemme kritisoimiseen ja piilottamiseen, vaikka meidän pitäisi rakastaa, kunnioittaa ja iloita siitä, mitä kehomme voivat meille tarjota, kuvailee Lontoon ensimmäisen nakujoogastudion perustaja Annette.

Toisin sanoen nakujoogassa yritetään oppia hyväksymään oma keho virheineen kaikkineen. Myös toisten vartaloiden kunnioittaminen on alasti joogaamisen yksi tärkeimmistä tavoitteista.

"Se on aika kaunista"

Marianne Powerin mielestä nakujooga onnistuu kadottamaan mielestä turhat itsekritiikin äänet. Kun vaatteet heitettiin lattialle tunnin aluksi, Mariannea kuitenkin jännitti. Himmeästi valaistussa ja lämpimässä studiohuoneessa oli kaikenlaisia ihmisiä: naisia ja miehiä jokaista mahdollista kokoa.

Marianne myöntää, että välillä ajatukset karkasivat siihen, mitä muut mahtavat ajatella. Marianne yritti olla katsomatta kummallakin puolella olevia miehiä ja vakuutteli itselleen, että huone on täynnä valaistuneita joogeja eikä pervoja.

Mariannen mukaan oman vartalon ongelmakohdat alkoivat unohtua Hämärässä valaistuksessa nopeasti. Jossain vaiheessa Marianne huomasi jopa pitävänsä vartalostaan, jota yleensä jaksaa haukkua.

Tunnin lopussa Mariannen oli vaikea uskoa, mitä hän juuri teki.

– Se on kuin unta, mutta ei mitenkään pahaa. Omituista, muttei huonoa. Itse asiassa se on aika kaunista, Marianne kuvailee.

Lue myös:

Kokeile näitä ennen kuin muut ehtivät – tässä ovat syksyn liikuntatrendit

Testasimme syksyn uutuustreenit

Joogako vaikeaa? Kylli Kukkin onnistuu aloittelijaltakin – katso videot

9 syytä, joiden vuoksi jooga parantaa seksielämää

Parhaat fiilikset ja terveysvaikutukset liikunnasta saa, kun hikoilee yhdessä. Nyt pidetään hauskaa porukalla!

Maanantaina 19. maaliskuuta alkaa Me Naisten ennennäkemätön, kymmenen viikkoa kestävä #mimmitliikkuu-haaste. Tämä haaste on ihan kaikille: nyt ei vahdata kiloja eikä senttejä, vaan pankitetaan yhteiseen pottiin ilolla liikuttuja tunteja!

#mimmitliikkuu-haasteen osallistujille on luvassa 10 viikon ajan pt:n vinkkejä, upeita palkintoja ja ryhmän tsemppiä.

Liikunta tekee tunnetusti hyvää, mutta tutkimusten mukaan muut ihmiset ja yhdessäolo ovat todellinen onnellisuuden tae. Lisäksi tsemppaavassa porukassa liikunta on hauskempaa kuin yksin. 

Siksi Me Naiset on perustanut haastetta varten Mimmit liikkuu! -Facebook-ryhmän, jossa lähdemme yhdessä lukijoiden kanssa metsästämään liikunnan iloa, kuntoilurutiineja ja liikkeen hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Ryhmän kippareina toimivat personal trainer Maikki Marjaniemi ja Me Naisten liikunta- ja hyvinvointitoimittaja Viivi Aaltovesi. Maikki ja Viivi keksivät kymmenen viikon ajan mitä hauskempia tapoja liikkua ja haastaa itseään sekä kaveria.

Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.
Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.

Liity haasteeseen täällä!

Miten pääsee mukaan?

Mene Facebookiin ja liity siellä Mimmit liikkuu! -ryhmäämme. Liityttyäsi saat lisätietoa viikkohaasteista, uusia liikuntavinkkejä sekä paljon inspiraatiota ja vertaistukea liikkumiseen.

#Mimmitliikkuu -haasteen ytimessä on yhteinen liikuntapankkimme, jonne keräämme liikuttuja tunteja. Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto: ihana hemmotteluloma kahdelle (itselle + sille parhaalle liikuntakaverille) Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa. 

Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.
Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.

Osallistu haasteeseen, pankita tunteja ja voita hemmotteluloma kylpylähotelli Långvikissa!

 478 euron arvoisen pääpalkinnon arvonta suoritetaan ryhmässä 10 haasteviikon päätteeksi kaikkien liikuntatunteja pankittaneiden kesken. Ihanaan hemmottelulomaan kuuluu yöpyminen, vapaa pääsy kylpylään ja kuntosalille, maistelumenu, herkkuaamiainen ja tietysti 30 minuutin hemmotteluhoidot molemmille.
 
Mimmit liikkuu! -ryhmässä arvotaan lisäksi joka viikko Finlaysonin upeita tuotepalkintoja sekä Maikki Marjaniemen verkkovalmennuksia. 

Tule mukaan, nähdään Mimmit liikkuu! -ryhmässä! 
 

 

Kiinnostavien tanssilajien valikoimasta löytyy jotakin jokaiselle vipattavalle tanssijalalle.

Bugg

Rock’n’swing-tansseihin kuuluva ruotsalainen bugg on muodissa suomalaisillakin tanssilavoilla. Bugg on kotimaisen fuskun iisimpi serkku. Tanssin jujun oppii helposti alkeiskurssilla, vaikka aiempi tanssikokemus olisi nollassa.

Ruotsissa buggia tanssitaan paikallisten tanssiyhtyeiden tahtiin, mutta Suomessa yleensä ajankohtaiseen pop-musiikkiin.

Kenelle sopii? Bugg sopii sinulle, jos haluat tutustua uusiin ihmisiin. Et tarvitse paria aloittaaksesi harrastuksen, sillä tanssitunneilla vaihdellaan pareja. Liikkeitä voi hioa tanssilavoilla ja swing-tanssijuhlissa, joita järjestetään suurimmissa kaupungeissa.

Kokeile myös: Kun buggin helppo perusaskel alkaa sujua, testaa myös muita rock- ja swing- tansseja, kuten lindy hopia, fuskua ja boogie woogieta.

Twerk

Hittitanssi twerk yhdistää lantionkäyttötekniikkaa ja rohkeaa asennetta. Twerkiin kuuluva rytmikäs pyllyn hyllytys saattaa näyttää helpolta, mutta erilaisista tekniikoista löytyy treenattavaa vaikka moneksi vuodeksi. Twerkin juuret ovat Afrikassa, ja se yleistyi Yhdysvalloissa 1990-luvulla.

Twerk-tunnilla saa varmasti hien pintaan ja reisilihakset maitohapoille. Soittolistalla vuorottelevat kuumat listahitit ja jamaikalainen dancehall-musiikki.

Kenelle sopii? Sopivan rohkealle. Jos ajatuskin lantion pyörittämisestä ujostuttaa, twerk ei ole sinun juttusi – mutta jos uskaltaudut mukaan, voit saada tanssitunnilta vahvistusta itsetunnollesi.

Kokeile myös: Lantion käyttöä ja karibialaisia rytmejä harjoitellaan myös reggaeton- ja dancehall queen style -tunneilla.

Tanssitunnilla kehittyvät erityisesti aerobinen kunto ja koordinaatio, kun jalat tekevät askelsarjoja ja kädet samaan aikaan omia kuvioitaan.
Tanssitunnilla kehittyvät erityisesti aerobinen kunto ja koordinaatio, kun jalat tekevät askelsarjoja ja kädet samaan aikaan omia kuvioitaan.

Bollywood

Bollywood-tanssituntien sound-track tulee suoraan intialaisista musikaalileffoista. Tanssi yhdistelee intialaisia kansantansseja itämaiseen tanssiin, afroon, discotanssiin, nykytanssiin… melkein mihin vain!

Näyttävä Bollywood voi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta askel askeleelta opetellessa hienoimmatkin koreografiat saadaan sujumaan. Tanssitunnilla kehittyvät erityisesti aerobinen kunto ja koordinaatio, kun jalat tekevät askelsarjoja ja kädet samaan aikaan omia kuvioitaan.

Vaikka Bollywood-esitykset ovat värikkäiden ja kimmeltävien asujen ilotulitusta, tunnilla pärjää tavallisessa t-paidassa ja trikoissa.

Kenelle sopii? Sellaiselle, joka kaipaa hauskaa tanssilajia.

Kokeile myös: Jos kaipaat lisää vaikeusastetta, kokeile itämaista tanssia. Keskivartalon liikkeet vahvistavat vatsa- ja selkälihaksia tehokkaasti.

Jos nykytanssi on jo tuttua, testaa suosituksi noussutta nykytanssin ja jazz-tanssin yhdistelmää, lyrical jazzia.
Jos nykytanssi on jo tuttua, testaa suosituksi noussutta nykytanssin ja jazz-tanssin yhdistelmää, lyrical jazzia.

Nykytanssi

Nykytanssitunneilla opetellaan tekniikkaa jalkojen ojentamisesta piruetteihin ja liikutaan monipuolisesti, myös kierimällä lattiatasossa ja laittamalla painoa käsille. Tunneilla saatetaan myös improvisoida.

Musiikin puolesta nykytanssi on käsittämättömän monipuolista. Kaiuttimista kuuluu kaikkea klassisesta kansanmusiikkiin ja iskelmästä listahitteihin.

Kenelle sopii? Tämä tanssilaji sopii kaikille – nykäri luonnistuu, vaikka kehossa olisi rajoitteita.

Kokeile myös: Jos nykytanssi on jo tuttua, testaa suosituksi noussutta nykytanssin ja jazz-tanssin yhdistelmää, lyrical jazzia. Lyrical jazziin kuuluvat voimakas musiikin tulkinta, laajat virtaavat liikkeet sekä näyttävät hypyt ja piruetit.