Ilmoittaudu mukaan ilmaiseen sauvakävelytapahtumaamme Helsingin Töölönlahdella sunnuntaina 10.8.

Huipputehokas treenilaji valtaa Helsingin Töölönlahden! Tule mukaan  ilmaiseen sauvakävelytapahtumaamme Helsingin Töölönlahdella (Kansallisoopperan amfiteatteri, Helsinginkatu 58) sunnuntaina 10.8.

Mukana sauvakävelemässä bloggaaja Raakel Lignell ja liikuntavalmentaja Eija Holmala. Tapahtuman juontaa Marco Bjurström.

Ohjelma

klo 10–14 Tapahtumatori auki: lajiesittelyä, tuote-esittelyjä, varusteita, mittauksia
klo 10–14 Sauvakävelyn tekniikkavinkkejä ja videoanalyysejä. Ilmoittaudu analyysiin (10 e) tästä.
klo 10.30 Avaus ja lämmittelyjumppa
klo 10.45 Ensimmäinen startti Töölönlahti-Tokoinranta-Töölönlahti 9 km
klo 11.00 Toinen startti Töölönlahti-Tokoinranta 4,5 km
klo 11.15 Kolmas startti Töölönlahti 2 km
klo 11–12.15 Puistojumppa MIX: yhdistellen zumbaa, lihaskuntoa ja venyttelyä
klo 14.00 Tapahtuma päättyy
 
Puistojumppa MIX

klo 11.00 Zumba + Body (40 min)
klo 11.45 Core & Stretching (25 min)
klo 12.15 Core & Stretching (25 min)

Ilmoittaudu tapahtumaan täältä

Seuraa Helsinki Nordic Walk -tapahtumasivuja Facebookissa.

Welcome to Helsinki Nordic Walk in August!

Helsinki Nordic Walk is free of charge, outdoor sporting event for Nordic Walking lovers.

August the 11th you can choose 9 km´s, 4,5 km´s or 2 km´s Nordic Walking route in the heart of Helsinki, Finland. The routes run  along  the  beautiful bay and park surroundings of Töölönlahti. Along the route there are several Nordic Walking technique stops! Personal Nordic Walk poles are not necessary, poles also for lend.
 
Pls visit the display of  outdoor wears or enjoy free aerobics in the park.

Helsinki Nordic Walk 10th. of August 10 a.m.­ – 14 p.m
Address: Helsinginkatu 58, 00260 Helsinki.

10 a.m.–14 p.m. Minifair-area open
10 a.m.–14 p.m. Effective technique clinic/videoanalysis by Suomen Latu Registeration for the video analysis (10 e) here
10.30 a.m. Helsinki Nordic Walk opening and Aerobic Warm up
10.45 a.m. First start Töölönlahti-Tokoinranta-Töölönlahti 9 km
11.00 a.m. Second start Töölönlahti-Tokoinranta 4,5 km
11.15 a.m. Third start Töölönlahti 2 km
11– 12.15 p.m. Aerobic MIX: zumba, power and stretch.
14.00 p.m. Helsinki Nordic Walk closed

Registeration here

Contacts: eija.holmala@urheiluhallit.fi
Mobile: +358 44 331 1100

More information: Suomen Latu

Legendaarinen liikuntapiirakka pitää edelleen kutinsa. Nyt siitä on tehty myös nettitesti.

Kaksi ja puoli tuntia kestävyyskuntoa parantavaa, reipasta liikuntaa ja kahdesti lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää treeniä. Siinä viikon liikunnan vähimmäistavoitteet, jotka ovat monelle tuttuja UKK-instituutin perinteisestä liikuntapiirakasta.

Mutta mikä sitten lasketaan virallisesti terveyttä edistäviksi liikuntasuoritukseksi? Alla olevassa kaaviossakin se kyllä kerrotaan, mutta nykyään UKK-instituutin sivustolta löytyy myös kätevä, nettitestin muotoon rakennettu liikuntapiirakka. Sen avulla voi selvittää, saako itse tarpeeksi liikuntaa.

Testissä pitää arvioida, kuinka paljon eri liikuntalajeja harrastaa viikon aikana. Kestävyyskuntoa kohottava liikunta lasketaan tunteina ja minuutteina, lihaskunto ja liikehallinta liikuntakertoina. Testissä kysytään myös istumiseen käytettyä aikaa.

Lopussa testi kertoo, tuleeko liikuntaa tarpeeksi ja miten liikuntatottumuksiaan voi kehittää. Testi löytyy täältä: ukkinstituutti.fi/testaaliikkumisesi.

Liikuntapiirakka näyttää tältä. Sitä uudistettiin vuonna 2009. Kuva: UKK-instituutti
Liikuntapiirakka näyttää tältä. Sitä uudistettiin vuonna 2009. Kuva: UKK-instituutti

Parhaimmillaan liikunta antaa lisää virtaa, mutta nykyään asiantuntijat muistuttelevat myös palautumisen tärkeydestä. Kannattaakin miettiä, kuinka kuormittavaa elämä kokonaisuudessaan on.

Ylilääkäri Jari Parkkari Tampereen Urheilulääkäriasemalta kertoi aikaisemmassa jutussamme, että elimistö ei erota kovin hyvin henkistä ja fyysistä rasitusta toisistaan. Jos työt tai arki stressaavat ja yöunetkin jäävät kehnoiksi, rääkkitreeni ei välttämättä ole hyväksi.

– Jos on tosi väsynyt työstä, kannattaa kävellä rauhallisesti. Jos menee vähänkin reippaammin, saattaa tulla vain entistä huonompi olo, Parkkari sanoi.

UKK-instituutin suosituksetkaan eivät edellytä raivokasta treenaamista – kevyempikin kuntoilu edistää terveyttä.

Tai chi, uinti vai kegel? Harvardin lääketieteen professorin mukaan näistä lajeista on helppo aloittaa liikkuminen.

Voisi helposti kuvitella, että rankka crossfit-treeni tai tiukat juoksulenkit saisivat kehon jumalaiseen kuntoon nopeasti. Mitä rankempi, sen parempi, eikös?

Väärin, sanoo Harvardin lääketieteellisen yliopiston professori I-Min Lee.

The Independent -lehden haastattelussa Lee toteaa, että suositut ja tehokkaat treenimuodot eivät välttämättä ole keholle parasta mahdollista liikuntaa. Moni raskas treeni, kuten juoksu, voi kuluttaa ja jopa vaurioittaa kehoa väärin tehtynä.

”Uidessasi lähes jokainen kehosi lihas työskentelee samanaikaisesti.”

Lee listasi viisi keholle parasta lajia, jotka hyödyntävät niin painonpudottajaa kuin lihasmassaa keräävää liikkujaa. Ja ennen kaikkea: nämä lajit eivätkä rasita kehoa väärällä tavalla.

1. Uinti

Harvardin tutkijaryhmän mukaan uiminen on kropalle "täydellinen treeni". Ja ihmekös tuo: vedessä tehty treeni ei rasita esimerkiksi niveliä lainkaan.

Uidessa lähes jokainen kehon lihas työskentelee samanaikaisesti. Noin 35-45 minuutin aerobinen uintitreeni lieventää myös stressiä, kohottaa mielialaa ja ehkäisee masennusta. 

2. Tai chi

Tai chi tai chi chun on kiinalainen itsepuolustuslaji, joka koostuu erilaisista meditatiivisista liikeradoista. Liikkuminen tapahtuu hitaasti ja hellävaroen, ja samalla kiinnitetään paljon huomiota liikkeeseen ja oikeaan hengitystekniikkaan.

Leen mukaan tai chi sopii erityisesti ikääntyville ihmisille, koska laji kehittää tasapainoa, joka heikkenee vanhetessa.

”Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin.”

3. Voimaharjoittelu

Rautalangasta väännettynä voimaharjoittelussa hyödynnetään painoja painovoimaa vastaan. Treenissä voi käyttää oman kehon painoa, vapaita painoja, naruja tai kehoon kiinnitettäviä painovöitä.

Vahvojen lihaksien saavuttamiseksi voi tehdä useita toistoja kevyemmillä painoilla tai vaihtoehtoisesti isoilla painoilla vähemmän toistoja. Tärkeintä on harjoittaa lihaksia säännöllisesti, jotta kehitys ei katkea.

4. Kävely

Kävely voi vaikuttaa tehottomalta, mutta se on yllättävän pureva liikuntamuoto. Myös personal trainer Wille Wahlberg kertoi aiemmin Me Naisille kävelyn olevan hänen lempiliikkeensä:

– Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin. Vasta kun jaksaa liikuttaa omaa kuormaansa kävelemällä, voi ryhtyä treenaamaan esimerkiksi juoksua, räjähtävyyttä, lihaskuntoa ja muita juttuja, Wahlberg kertoi.

”Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.”

Jo puolen tunnin päivittäinen kävely kehittää kehon peruskestävyyttä ja aivoja, kuten muistia ja mielenterveyttä. Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.

5. Kegel-harjoitukset

Oletko kuullut kegelistä? Kegel-harjoitukset ovat tärkeitä miehille ja naisille, koska ne keskittyvät lantionseudun lihaksien kuntoutukseen. Niiden tärkeys korostuu ikääntyessä, kun rakon, kohdun ja esimerkiksi peräsuolen toiminta heikkenee. Kegel-harjoitukset ovat siis lihasten supistelua, kuten naisilla lantionpohjanlihasten.

Vanhempana kiität itseäsi varhain aloitetusta tehokkaasta kegel-jumpasta!