kuvat Jouni Harala
kuvat Jouni Harala

Amppariuuman veistät kurottamalla kylkiä pitkiksi ja kiinteyttämällä kupeiden lihaksia. Kyljen linja ei löydy löllöistä, eli sulata silavat karsimalla sokerit, valkoiset viljat ja alkoholi ruokavaliostasi. Tee vyötäröjumppa kolme kertaa viikossa ja muista lisäksi aerobinen liikunta.

1. Toispuolinen hoover

Käy toiselle kyljellesi kyynärpään ja polven varaan. Pidä hyvä tuki keskivartalossasi ja kohota lantio niin ylös kuin saat. Pidä peppu ja vatsa litteänä kuin lauta. Sinnittele asennossa niin pitkään kuin pystyt ja vaihda sitten puolta. Liike kiinteyttää koko keskivartaloa.

2. Kylkirutistus

Käy selinmakuulle ja tuo polvet koukkuun, jalkapophjat lattiassa. Pidä kädet suorina vartalon sivuilla. Jännitä napaa sisään ja irrota uloshengityksellä hartiat alustasta. Lähde rutistamaan vuorotellen oikeaa ja vasenta kylkeä kurttuun: pidä lapaluut irti alustasta ja kurota sormiasi mahdollisimman pitkälle. Pysy yläasennossa ja vaihtele rutistuspuolia niin pitkään kuin jaksat. Muista keskivartalotuki!

3. Kurotus taakse

Käy norppa-asentoon eli vatsallesi, kädet vartalon vieressä. Nosta ylävartaloasi alustasta ja kurota sisäänhengityksellä kättä taakse. Anna katseen kiertyä samaan suuntaan. Puhalla ulos ja palaa alkuasentoon. Vaihda puolta. Tee 8–10 toistoa kummallekin puolelle. Tällä liikkeellä ruotosi ryhdistyy!

4. Vaakatason polkupyörä

Käy selinmakuulle, nosta jalat yhdeksänkymmenen asteen kulmaan ja risti sormesi takaraivolle. Kohota hartiat irti alustasta ja rutista vasenta kyynärpäätä kohti oikeaa polvea. Vasen jalka suoristuu samalla. Rutista sitten oikea kyynärpää kohti vasenta polvea ja suorista oikea jalkasi. Pidä sekä jalat että hartiat koko ajan irti alustasta ja keskivartalossa hyvä tuki. Muista hengittää ja toista niin monta kertaa kuin jaksat. Liike vahvistaa vinoja vatsalihaksia.

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.

Lankuttaminen ei ole ydinfysiikkaa, kunhan painaa mieleen yhden minuutin säännön.

Lankuttamisen konsepti on melko simppeli: kannattele kehoasi ylhäällä punnerrusasennossa tietyn aikaa, jolloin keskivartalo, takareidet ja pakarat vahvistuvat. Vaikka osaisitkin lankuttaa, moni ei kuitenkaan tiedä, kuinka pitkään lankutusasennossa tulee oikeasti olla parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Women's Healthin haastattelema liikuntatieteen tutkija Albert Matheny sanoo, että lankuttamista voi treenata päivittäin, mutta yhden lankutuksen keston tulisi olla kymmenestä sekunnista yhteen minuuttiin.

– Asento merkitsee kaikkein eniten. Täydellisen asennon pitäminen on liikkeen suurin tavoite, eli lankuta vain niin kauan, kuin pysyt asennossa tyylipuhtaasti, Mathey sanoo.

Lue myös: Hoida homma parissa minuutissa: 7 syytä lankuttaa joka päivä

Samaa mieltä on myös personal trainer Doug Sklar. Hän pitää hyvänä ohjenuorana minuutin sääntöä ja ohjeistaa tekemään minuutin toistoja kolme kertaa peräkkäin.

– On hyvä aloittaa lankuttaminen lyhyemmillä pidoilla ja venyttää niitä sitten minuuttiin saakka kunnon kehittyessä, Sklar sanoo.

”Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa.”

Myös lyhyemmillä lankutuksilla saa aikaan tehokkaan treenin, joka tuottaa tuloksia. Jos pidät lyhyemmistä lankuista, Sklar neuvoo tekemään 10 sekunnin pitoja 10 sekunnin tauoilla 3–6 kertaa.

– Lyhyemmillä pidoilla saa yhtä hyvin voimaa, sillä enemmän toistoja tekemällä olet kokonaisuudessaan lankutusasennossa yhtä pitkään kuin hieman pidemmillä pidoilla.

Yli minuutin lankuttaminen on kiva haaste itselle, mutta jos pystyt pysymään asennossa pitkään, asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan tavallisen lankun sijaan raskaampia versioita. Väkinäinen lankuttaminen voi aiheuttaa kovaa painetta alaselälle. Selkä menee kaarelle väsymyksestä ja loukkaantumisriski kasvaa.

– Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa, Sklar sanoo,