Andrea Heiskanen aloitti salilla käymisen, koska halusi kiinteytyä. Vuodessa on lähtenyt painoa kymmenen kiloa. Kuvat Kaisu Jouppi
Andrea Heiskanen aloitti salilla käymisen, koska halusi kiinteytyä. Vuodessa on lähtenyt painoa kymmenen kiloa. Kuvat Kaisu Jouppi
"Suosittelen punttitreeniä kaikille naisille. On ihanaa, kun ei ole enää lössö olo", Heidi Succo sanoo.
"Suosittelen punttitreeniä kaikille naisille. On ihanaa, kun ei ole enää lössö olo", Heidi Succo sanoo.

Kuka enää haluaa olla laiha kuin tikku? Nyt nostellaan painoja ja kasvatetaan lihakset. Kilot lähtevät siinä sivussa.

Strong is the new skinny.

Näihin sanoihin tiivistyy hyvinvointi-ilmiö, johon naiset eri puolilla maailmaa ovat hurah­taneet. Vapaasti suomennettuna sen voisi sanoa vaikkapa näin: Laihuuden tavoittelu on laskussa. Nyt on muodikkaampaa olla vahva ja lihaksikas.

Trendi näkyy meilläkin: Raskaat lihaskuntotreenit, kuten kahvakuula, pumppi ja crossfit, vetävät naisia enemmän kuin koskaan. Jokaisella kuntosalilla törmää nykyään mimmeihin, jotka valmistautuvat fitness-kisoihin.

Punttien nostelua on ennen pidetty miesten juttuna, mutta nyt ihan tavallisetkin naiset ovat innostuneet pumppaamaan rautaa. Tai pitäisikö sanoa uskaltautuneet.

Poltetta ja euforiaa

– Ajattelin ennen, että punttien nostelu on ankeaa ja jos sitä tekee liikaa, alkaa näyttää mieheltä, nauraa espoolainen Heidi Succo, 49, helsinkiläisellä kuntosalilla.

Heidin tarina on monelle painonsa kanssa jojoilleelle tuttu.

– Olen koko elämäni laihduttanut ja lihonut, laihduttanut ja lihonut. Kolme vuotta sitten "näin valon". Seisoin peilin edessä ja ajattelin, että nyt joko vedän ranteet auki tai teentilanteelle jotain.

Heidi etsi tiukkaan kuntosaliharjoitteluun erikoistuneen personal trainerin, joka suunnitteli hänelle tehokkaan saliohjelman­ ja opetti tekemään lihaskuntoliikkeet puhtaasti.

– Oikeasti olen laiska ja epäurheilul­linen. Silti olen ihan totaalisen hurah­tanut lihaskuntotreeniin. On niin ihana fiilis, kun lihaksiin tulee kunnon polte. ­

Siitä ei ole epäilystä. Heidi puristaa oikeassa kädessään 16 kilon käsipainoa, nojaa kuntosalin penkkiin ja pusertaa täyttä päätä kulmasoutua. Sitten hän tarttuu kahvakuulaan, heilauttaa sen jalkojensa välistä ilmaan, ottaa lennosta kopin ja kyykkää. Tuosta noin vain!

Heidi hikoilee salilla neljä kertaa viikossa. Kolmessa vuodessa on haihtunut yli 20 kiloa.

– Kun jaksan ottaa käteen hieman isomman painon kuin aikaisemmin, olo on aivan euforinen.

Samalla salilla treenaa myös Andrea Heiskanen, 30. Hän aloitti salilla käymisen hoitaakseen vihoittelevaa selkäänsä, mutta tavoitteena oli myös kiinteytyä.

– Vuodessa on lähtenyt 10 kiloa. En usko, että olisin pystynyt tiputtamaan kilot, jos olisin ajatellut pelkästään laihduttamista. Rankka treeni on hyvää nollausta, Andrea sanoo.

Ja tuo se melkoisesti voimaakin: Andrealla­ on molemmissa käsissään 8-kiloiset kahvakuulat, jotka hän tempaisee päänsä päällä yhteen. Kling!

Lihas ei kasva vahingossa

Raudan nostelu on näyttävää puuhaa, mutta hyvästä lihasvoimasta on myös käytännön hyötyä, sanoo fitnessvalmentaja Jutta Gustafsberg.

– Viimeistään kun ikää tulee, huomaa miten tärkeää hyvä lihasvoima on arjessa: sen ansiosta jaksaa kantaa kauppakassit ja voi välttää liukastumisvammat.

Juttaa voi pitää lihasbuumin suo­malaisena sanansaattajana, sillä hän on neuvonut tavallisia laihduttajia televisiossa Jutta ja superdieetit -ohjelmassaan jo kahtena keväänä. Gustafsbergin valmennusfirman opeilla on Jutan mukaan laihduttanut jo 75 000 suomalaista. Laihdutusohjeet pohjaavat nimenomaan­ kuntosaliharjoitteluun.

– Jos haluaa pienentää tai suurentaa jotain kohtaa kehossa, saliharjoittelussa on yksi iso etu kestävyysharjoitteluun verrattuna: lihaksia treenaamalla kehoa voi muovailla sellaiseksi kuin haluaa.

Monia naisia kehonmuokkaus juuri pelottaakin. Jutan mukaan turhaan.

– Naiset ajattelevat, että jos treenaa kovaa, tulee liian lihaksikkaaksi. Mutta ei lihaksikkaaksi tule ihan vahingossa.

Jos haluaa lisää habaa, kannattaa Jutan­ mukaan panostaa kunnon sali­ohjelmaan ja tehokkaaseen treeni­aikaan. Salilla voi tehdä tuttua kiertoharjoittelua tai nostaa kahvakuulaa. Myös tiukat lihaskuntotunnit, kuten crosstraining, ovat tehokkaita. Mutta samalla­ ei saa lukea lehteä.

– Jos treeni kestää tunnin, sen ajan voisi keskittyä ja tehdä täysillä.

Jutta antaa vinkin kiireisille: jos nostaa punttia, kannattaa tehdä viimeiset kolme toistoa täysillä. Ne kasvattavat lihasvoimaa­ tehokkaimmin.

– Kun on lihasmassaa, keho kuluttaa levossakin enemmän energiaa. Sen ansiosta­ voi syödä enemmän. Hyvä juttu heille, jotka tykkäävät ruuasta.

Proteiiniherkkuja

Niin, se ruoka. Jos aikoo hankkia kiin­teän kropan – mitä aika moni lihaskunto­treeniä vääntävä haluaa – syömisil­läkin on merkitystä.

– Jotta lihasmassa kasvaa, saliharjoittelun ohella on tärkeää syödä paremmin ja enemmän, sanoo ravintoasiantuntija Hanna Skyttä. Hän kirjoittaa parhaillaan fitness-ruokavaliosta kirjaa, joka ilmestyy syksyllä.

– Siis einekset, light-tuotteet ja turha napostelu pois, tilalle yksinkertaista, kasvis- ja proteiinipainotteista ruokaa säännöllisesti viisi kertaa päivässä.

Mutta mitä se yksinkertainen ruoka on? Esimerkiksi käy vaikkapa ote Heidi Sucon ruokalistasta: aamiaiseksi kaurapuuroa ja raejuustoa, välipalaksi ruisleipäpala neitsytkookosöljyn ja graavi­lohen tai kananmunan kera, illalliseksi runsaasti kasviksia ja kokolihaa.

Jos pumppaa raskasta rautaa monta kertaa viikossa, hiilihydraattejakaan ei tarvitse vältellä: lihakset tarvitsevat niitä kasvaakseen. Mutta mieluummin kannattaa suosia täysjyvää – sokerilla lihakset eivät kasva. Herkkuhiirille on myös vaihtoehtoja: lihashommiin kunnolla uponneet kokkailevat proteiinijauheista ja öljyistä donitseja ja suklaata muistuttavia leipomuksia.

Bonuksena hauis

Kuntosalihikoilun jälkeen Heidi Succo kulauttaa kurkkuunsa proteiinijuomaa.

– Olen huomannut, että se auttaa palautumiseen. Lisäksi syön jonkin verran vitamiineja ja hivenainelisiä. Ravinto­lisien valtavaan tarjontaan voi hukkua, mutta normaali kuntoilija ei niitä juuri tarvitse, Heidi sanoo.

Myös kuntosalimaailmaan voi hieman hukkua, myöntää Andrea Heis­kanen.

– Suunnittelen elämäni salilla käy­misen mukaan. Työkaverit nauravat minulle,­ mutta sanon heille vain: Palataan asiaan.­ Myöhemmin alkaa itse kullakin kroppa prakailla.

Naiset maksavat personal trainerin palveluista noin 90 euroa kerta, mutta sanovat, että se on koko rahan arvoista. Joidenkin toisten mielestä lihaksikas ihannevartalo tuo vain uuden lisän naisten ulkonäköpaineisiin. Ja onko rasvattoman fitnesskropan tavoittelu ihan tervettäkään?

Andrea ja Heidi vakuuttavat, että terveys edellä tässä mennään.

– Tämä on minulle ennen kaikkea kehonhuoltoa.­ Bonusta on se, että haukka näkyy, Andrea sanoo ja osoittaa hauistaan.

– Nukun paremmin, ja oloni on energisempi ja ryhdikkäämpi. On ihanaa, että­ on voimia tehdä asioita, Heidi lisää.

Lue lisää: Näin kroppa kiinteytyy lihastreenillä

Tällaisia "motivaatiokuvia" tuijottelee moni raudan nosteluun hurahtanut. He sanovat, että lihasvoima tuo myös henkistä voimaa, kun naiset eivät enää suostu olemaan fyysisesti heikompi sukupuoli. Joidenkin mielestä buumi taas luo vain uudenlaisia ulko­näköpaineita.


Lisää aiheesta

Näin kroppa kiinteytyy lihastreenillä 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.