Kuvat Panu Pälviä
Kuvat Panu Pälviä

Treenaa syvät vatsalihakset kuntoon. Se tekee ryhdistä hyvän ja kehosta kauniin.

Tehokas kylkitreeni onnistuu seisomaan nousematta. Tee jokaista liikettä 3x10-15 toistoa.

1) Kylkilinkkari

Mene kylkimakuulle, laita jalat päällekkäin. Pidä kädet suorina, vartalon jatkeena. Kurota alempaa kättä lattiaa pitkin ja toisella kädellä kurota kohti nousevia jalkoja. Rutista ja laskeudu hallitusti.

2) Jalkapunnerrus

Mene punnerrusasentoon ja nosta vuorotellen jalkoja ylös. Muista pitää keskivartalo tiukkana ja jännittää pakaralihas jalkaa nostaessa.

3) Tähti

Mene kylkimakuulle kyynärnojaan. Nouse käden ja jalan varaan, ojenna samalla päällimmäistä kättä ja jalkaa. Pysy asennossa hetki, käytä lantio pehmeästi lattialla ja nosta se uudestaan. Tee sama toiselle puolelle.

Ohjeet: Salla Rinne, entinen kansainvälisen tason yleisurheilija, nykyinen kuntosali-, pilates-, kuntonyrkkeily- ja kahvakuulaohjaaja. sallarinne.net

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.