Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Alamäkiluistelu on melko tuntematon urheilulaji, jossa luistelijat kiitävät alas jäädytettyä rataa, jossa on kurveja ja hyppyjä. Se on vauhdikas ja vaarallinenkin laji, joka muistuttaa eniten ski crossia

 Suomi on perinteisesti menestynyt alamäkiluistelussa hyvin, sillä lajin 20 parhaasta laskijasta peräti neljä tulee Suomesta. Arttu Pihlainen oli lajissa vuonna 2011 maailmanmestari, ja viime vuonnakin hän sai hopeaa.

Pian voimme kenties odottaa lisää menestystä, sillä lajin harjoitteluolosuhteet paranevat, kun Suomeen avataan tänään maailman ensimmäinen alamäkiluistelurata. Se sijaitsee Serenan talviurheilukeskuksessa Espoossa, ja paikalle odotetaan myös ulkomaalaisia kilpaharrastajia. Aloittelijoitakaan ei ole unohdettu, sillä 270 metriä pitkän radan alaosio on varattu kokemattomille laskijoille. Laskemiseen ei vaadita ikärajaa, ja radalla vaadittavat jääkiekkovarustukset saa paikan vuokraamosta. Tunnin luistelutreeni maksaa aikuisilta 19 euroa ja alle 12-vuotiailta 16 euroa.

Lisätietoja löytyy Serena Skin nettisivuilta.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.