Tässä syy. Kuva: Shutterstock
Tässä syy. Kuva: Shutterstock

Piukat pöksyt pelottavat australialaisia.

Ei vaan pysty työpäivän jälkeen! Kauhea nälkä! Salatut elämät alkaa ihan kohta! Treenipaita on pesussa.

Tekosyitä, miksi jättää kuntosalitreenit väliin, löytyy loputtomasti. Mutta syitä siihen, että pelkkä ajatuskin kuntosalitreenistä kauhistuttaa, ei liity mihinkään yllä oleviin. Daily Mailin mukaan nimittäin kuntosalifobian taustalla on useimmiten trikookammo, ainakin australialaisilla.

Nämä niin joustavat, mutta ärsyttävän piukat lycrapöksyt kauhistuttavat kyselyn mukaan yli 51 prosenttia niin paljon, että he välttelevät viimeiseen asti kuntosalia. He pelkäävät näyttävänsä hassuilta treenatessaan trikoissa.

Niin, mikä pakko trikoisiin on ahtautua, jos tuntuu, etteivät ne imartele omia reisiä ja takapuolta? Ja toisaalta, mitä väliä, miltä hikitreenissä näyttää?

Sitä paitsi treenaajilla on isompiakin ongelmia kuin vain oma tunne siitä, että nyt ei istu. Nimittäin se, että valmistajat suosivat nykyään trikoita, joista peppu näkyy läpi. Lue lisää täältä.

Lue myös:

Saako kuntosali lemuta? ”En kyykkää körilään vieressä”

Kyllä, se voi onnistua! Näin saat raahauduttua salille

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.