Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Treenaa kuin luolanainen. Katso, millainen olisi viikon paleotreenisi.

Amsterdamilainen Marianne van Dijk on heittäytynyt kivikautiseen elämään. Mariannen paleonaisen arkeen eivät kuulu nykyajan mukavuudet – kuntokeskuksista puhumattakaan. Koska ruuan hankinta piti keräilijä-metsästäjät hyvässä kunnossa, Mariannekin treenaa heidän elämäntapaansa jäljitellen kaupunkiympäristössä.

Personal trainerin Mariannelle suunnittelema viikko-ohjelma

1. Kävele paikasta toiseen

”Metsästäjä-keräilijät kävelivät vuodenajasta riippuen 6–16 kilometriä päivässä. Liikun kaikkialle kävellen, joten harjoitus hoituu siinä sivussa. Käytän kenkiä vain, jos lämpötila laskee alle kolmen asteen.”

2. Pikapyrähdykset

”Paleoottisella aikakaudella piti juosta riistan perässä ja vaaroja karkuun. Minulla on puistossa pikapyrähdystreenit kahdesti viikossa. Juoksen noin 50 minuuttia, joiden aikana teen kolme kertaa sadan metrin spurtin.”

3. Nostot, työnnöt, hypyt ja tasapainottelu

”Metsästäjä-keräilijät harjoittivat lihaksiaan arkisissa askareissa. Minä treenaan voimaa, kestävyyttä, notkeutta ja koordinaatiota kahdesta kolmeen kertaan viikossa, mieluiten ulkona. Treeniini kuuluvat dipit, punnerrukset, vatsalihasliikkeet, burpee ja penkille hypyt.”

Mariannen voimailusarja

Ojentajadipit puiston penkiltä: Istahda puiston penkille ja pudottaudu siitä käsien varaan. Laske takamusta kohti maata niin, että kyynärpäihin tulee 90 asteen kulma. Tee 2 x 15 toiston sarja.

Punnerrukset: Tee hartiapunnerruksia 2 x 10 toistoa.

Kyykyt: Ota painot harteillesi ja kyykkää istuma-asentoon 2 x 15 toistoa.

Penkille hypyt: Hyppää tasajalkaa puistonpenkille ja alas 2 x 10 toistoa.

Burpee: Aloita seisoma-asennosta. Hypähdä punnerrusasentoon, punnerra kerran. Nouse hypyllä ylös, yritä hypätä samalla vauhdilla niin korkealle kuin pystyt. Toista 2 x 10 kertaa.

Mariannen kunto-ohjelman laati amsterdamilainen personal trainer Coen Koch Urban caveman trainingistä. Lisää Mariannen paleo-kokeilusta voit lukea helmikuun MeNaiset SPORTista sekä Mariannen blogista whataboutwilma.com.

Lue myös:

Paleodieetti villitsee - tällainen on luolamiesruokavalio

Ryömi ja loiki kuin luolanainen

Liikkuminen voi ehkäistä masennusta ja helpottaa sen oireita. Jo pienikin määrä vaikuttaa.

Moni aktiivinen liikkuja sen tietää: sopivasti rankan treenin jälkeen olo on parhaimmillaan euforinen. Hikoiluttavan session jälkeen tuntuu, kuin seisoisi hieman suorempana. Mielessä yleensä vauhdilla liikehtivät ajatukset rauhoittuvat. Tuntuu siltä, kuin maailma jäsentyisi pääkopassa hieman paremmin.

Liikunnan hyvää oloa synnyttävä vaikutus ei ole pelkästään urheiluhullujen urbaania legendaa. Vaikutus on tunnettu ja tunnistettu tutkimuksissakin pitkään.

Erityisesti aerobisen liikunnan hyödyistä on olemassa runsaasti tutkimustietoa. Tulokset ovat niin vakuuttavia, että sopivasti sydäntä sykähdyttävää liikuntaa, kuten kävelyä, juoksua, uintia ja pyöräilyä, suositellaan itsehoidoksi myös masennukseen.

Liikunnan hyvää oloa synnyttävä vaikutus ei ole pelkästään urheiluhullujen urbaania legendaa.

Tutkijoiden mukaan aerobinen liikunta voi parhaimmillaan aidosti auttaa masennuksessa. Mutta miten on lihaskuntoliikunnan laita?

Useita eri tutkimuksia yhdistelevä tuore amerikkalaisselvitys kertoo, että aerobisen liikunnan lisäksi ihan puhdas punttien nostelu voi toimia masennuksen hoidossa. Selvityksen mukaan lihaskuntoharjoittelu voi lieventää masennusoireita ja kohottaa mielialaa merkittävästi.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa käytiin läpi 33 eri tutkimusta, joihin osallistui yhteensä liki 2000 eri-ikäistä miestä ja naista. Tutkimusten mukaan lihasten treenaaminen on hyödyllistä kaikenikäisille sukupuoleen katsomatta.

Kuinka paljon kannattaa liikkua?

Tutkijoilla ei ole vielä antaa tarkkaa liikuntamäärää, josta olisi hyötyä masennuksen hoidossa. Hyvänä yleisohjeena voi kuitenkin pitää esimerkiksi liikuntapiirakkaa.

Tärkeintä on, että liikkuu.

Selvityksen ehkä kaikista mukavin havainto on se, että treenaaminen kohentaa mielialaa riippumatta siitä, kuinka paljon lihakset oikeasti kasvavat. Ei siis tarvitse omistaa elämäänsä liikunnalle, jotta saisi oman osansa treenaamisen hyvistä vaikutuksista. Tärkeintä on, että liikkuu.

Tämä havainto tukee muitakin viimeaikaisia tutkimuksia, joiden mukaan jo pienikin aktiivisuus edistää terveyttä.


Mistä liikunnan mielialaa kohentava vaikutus kumpuaa?

Tutkimuksen johtaja Brett Gordonin mukaan vaikutus on todennäköisesti yhdistelmä fysiologisia ja sosiaalisia syitä.

Todennäköisesti yksi syistä siihen, että liikunta kohottaa mielialaa piilee siinä, että harrastuksen avulla elämäänsä saa uusia, tsemppaavia ihmissuhteita. Positiivisten ihmissuhteiden on moneen kertaan huomattu tepsivän hoidoksi masennukseen.

Kehon mittaaminen on nyt kuumista kuumin fitness-trendi, mutta laitteiden termiviidakossa menee helposti sormi suuhun.

Älykellojen vallankumouksesta on puhuttu jo vuosia, mutta käytännössä yhä harva suomalainen päätyy sellaiseen sijoittamaan. Jos kelloa kaipaa lähinnä urheilusuoritusten mittaamiseen ja viestihälytyksiin, tavallisella (ja halvemmalla) sporttikellolla pärjää ihan yhtä hyvin. Aktiivisuusrannekekin voi riittää.

Sitten pitäisi enää tietää, mitä eroa näillä kaikilla laitteilla on, paitsi ehkä euroissa. Monet älykelloina markkinoidut vehkeet nimittäin tuppaavat olemaan suolaisen hintaisia.

Asiaa ei auta, että äly-, urheilu- ja fitnesskellojen määritelmä on todella liukuva myös valmistajien tiedotteissa ja verkkokaupoissa. Esimerkiksi Me Naisten testaamista urheilukelloista monet oli verkkokaupoissa listattu älykello-osastolle, mutta lopulta vain parissa oli oikean älykellon ominaisuudet.

Mitä ominaisuuksia ehdalta älykellolta sitten vaaditaan? Kysyimme asiantuntijalta. 

– Yksi erottava periaate on, että älykelloon voi asentaa sovelluksia ja niiden valmiina oleva sovellustarjonta on laajempaa. Fitness- ja urheilukelloissa tai aktiivisuusrannekkeissa on ne sovellukset, mitä niissä on, eikä enempää saa, kertoo Ilta-Sanomat Digitodayn teknologiatoimittaja Henrik Kärkkäinen, jolla on ammattinsa puolesta vuosien kokemus erilaisista älylaitteista.

Termejä ei kuitenkaan käytetä täysin johdonmukaisesti. Kärkkäisen mukaan esimerkiksi Pebble on useimpien mielestä älykello, vaikka siihen ei saa ulkopuolisia sovelluksia asennettua.

Toinen äly- ja sporttikelloja erottava tekijä on tekninen järeys ja akkukesto.

– Älykellossa on yleensä järeämpi prosessori ja enemmän muistia, mutta se pitää ladata käytännössä joka yö. Fitness-rannekkeiden akkulataus taas voi kestää monta päivää.

Lisäksi Kärkkäinen mainitsee, että fitness-vehkeet ovat yleensä veden- ja pölynkestäviä, kellot harvemmin. Näissäkin ominaisuuksissa on silti suurta vaihtelua laitteiden välillä.

Loppujen lopuksi laitteiden perustavanlaatuisin ero on käyttötarkoituksessa.

– Fitness-laitteen tarkoitus on pitää kirjaa harjoittelustasi ja elintoiminnoistasi. Älykellon käyttötarkoitukset ovat monipuolisempia: se on ensisijaisesti kommunikaatioväline ja alusta sovellusohjelmille, Kärkkäinen tiivistää.

Oikeastaan kuluttaja voi siis luottaa vain siihen, että itse tietää, millaisia ominaisuuksia laitteeltaan tarvitsee ja paljonko on valmis siihen investoimaan. Hyvä urheilukello on todennäköisesti parempi valinta kuin köykäisempi älykello, ihan nimityksestä riippumatta.