Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Treenaa kuin luolanainen. Katso, millainen olisi viikon paleotreenisi.

Amsterdamilainen Marianne van Dijk on heittäytynyt kivikautiseen elämään. Mariannen paleonaisen arkeen eivät kuulu nykyajan mukavuudet – kuntokeskuksista puhumattakaan. Koska ruuan hankinta piti keräilijä-metsästäjät hyvässä kunnossa, Mariannekin treenaa heidän elämäntapaansa jäljitellen kaupunkiympäristössä.

Personal trainerin Mariannelle suunnittelema viikko-ohjelma

1. Kävele paikasta toiseen

”Metsästäjä-keräilijät kävelivät vuodenajasta riippuen 6–16 kilometriä päivässä. Liikun kaikkialle kävellen, joten harjoitus hoituu siinä sivussa. Käytän kenkiä vain, jos lämpötila laskee alle kolmen asteen.”

2. Pikapyrähdykset

”Paleoottisella aikakaudella piti juosta riistan perässä ja vaaroja karkuun. Minulla on puistossa pikapyrähdystreenit kahdesti viikossa. Juoksen noin 50 minuuttia, joiden aikana teen kolme kertaa sadan metrin spurtin.”

3. Nostot, työnnöt, hypyt ja tasapainottelu

”Metsästäjä-keräilijät harjoittivat lihaksiaan arkisissa askareissa. Minä treenaan voimaa, kestävyyttä, notkeutta ja koordinaatiota kahdesta kolmeen kertaan viikossa, mieluiten ulkona. Treeniini kuuluvat dipit, punnerrukset, vatsalihasliikkeet, burpee ja penkille hypyt.”

Mariannen voimailusarja

Ojentajadipit puiston penkiltä: Istahda puiston penkille ja pudottaudu siitä käsien varaan. Laske takamusta kohti maata niin, että kyynärpäihin tulee 90 asteen kulma. Tee 2 x 15 toiston sarja.

Punnerrukset: Tee hartiapunnerruksia 2 x 10 toistoa.

Kyykyt: Ota painot harteillesi ja kyykkää istuma-asentoon 2 x 15 toistoa.

Penkille hypyt: Hyppää tasajalkaa puistonpenkille ja alas 2 x 10 toistoa.

Burpee: Aloita seisoma-asennosta. Hypähdä punnerrusasentoon, punnerra kerran. Nouse hypyllä ylös, yritä hypätä samalla vauhdilla niin korkealle kuin pystyt. Toista 2 x 10 kertaa.

Mariannen kunto-ohjelman laati amsterdamilainen personal trainer Coen Koch Urban caveman trainingistä. Lisää Mariannen paleo-kokeilusta voit lukea helmikuun MeNaiset SPORTista sekä Mariannen blogista whataboutwilma.com.

Lue myös:

Paleodieetti villitsee - tällainen on luolamiesruokavalio

Ryömi ja loiki kuin luolanainen

Tai chi, uinti vai kegel? Harvardin lääketieteen professorin mukaan näistä lajeista on helppo aloittaa liikkuminen.

Voisi helposti kuvitella, että rankka crossfit-treeni tai tiukat juoksulenkit saisivat kehon jumalaiseen kuntoon nopeasti. Mitä rankempi, sen parempi, eikös?

Väärin, sanoo Harvardin lääketieteellisen yliopiston professori I-Min Lee.

The Independent -lehden haastattelussa Lee toteaa, että suositut ja tehokkaat treenimuodot eivät välttämättä ole keholle parasta mahdollista liikuntaa. Moni raskas treeni, kuten juoksu, voi kuluttaa ja jopa vaurioittaa kehoa väärin tehtynä.

”Uidessasi lähes jokainen kehosi lihas työskentelee samanaikaisesti.”

Lee listasi viisi keholle parasta lajia, jotka hyödyntävät niin painonpudottajaa kuin lihasmassaa keräävää liikkujaa. Ja ennen kaikkea: nämä lajit eivätkä rasita kehoa väärällä tavalla.

1. Uinti

Harvardin tutkijaryhmän mukaan uiminen on kropalle "täydellinen treeni". Ja ihmekös tuo: vedessä tehty treeni ei rasita esimerkiksi niveliä lainkaan.

Uidessa lähes jokainen kehon lihas työskentelee samanaikaisesti. Noin 35-45 minuutin aerobinen uintitreeni lieventää myös stressiä, kohottaa mielialaa ja ehkäisee masennusta. 

2. Tai chi

Tai chi tai chi chun on kiinalainen itsepuolustuslaji, joka koostuu erilaisista meditatiivisista liikeradoista. Liikkuminen tapahtuu hitaasti ja hellävaroen, ja samalla kiinnitetään paljon huomiota liikkeeseen ja oikeaan hengitystekniikkaan.

Leen mukaan tai chi sopii erityisesti ikääntyville ihmisille, koska laji kehittää tasapainoa, joka heikkenee vanhetessa.

”Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin.”

3. Voimaharjoittelu

Rautalangasta väännettynä voimaharjoittelussa hyödynnetään painoja painovoimaa vastaan. Treenissä voi käyttää oman kehon painoa, vapaita painoja, naruja tai kehoon kiinnitettäviä painovöitä.

Vahvojen lihaksien saavuttamiseksi voi tehdä useita toistoja kevyemmillä painoilla tai vaihtoehtoisesti isoilla painoilla vähemmän toistoja. Tärkeintä on harjoittaa lihaksia säännöllisesti, jotta kehitys ei katkea.

4. Kävely

Kävely voi vaikuttaa tehottomalta, mutta se on yllättävän pureva liikuntamuoto. Myös personal trainer Wille Wahlberg kertoi aiemmin Me Naisille kävelyn olevan hänen lempiliikkeensä:

– Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin. Vasta kun jaksaa liikuttaa omaa kuormaansa kävelemällä, voi ryhtyä treenaamaan esimerkiksi juoksua, räjähtävyyttä, lihaskuntoa ja muita juttuja, Wahlberg kertoi.

”Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.”

Jo puolen tunnin päivittäinen kävely kehittää kehon peruskestävyyttä ja aivoja, kuten muistia ja mielenterveyttä. Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.

5. Kegel-harjoitukset

Oletko kuullut kegelistä? Kegel-harjoitukset ovat tärkeitä miehille ja naisille, koska ne keskittyvät lantionseudun lihaksien kuntoutukseen. Niiden tärkeys korostuu ikääntyessä, kun rakon, kohdun ja esimerkiksi peräsuolen toiminta heikkenee. Kegel-harjoitukset ovat siis lihasten supistelua, kuten naisilla lantionpohjanlihasten.

Vanhempana kiität itseäsi varhain aloitetusta tehokkaasta kegel-jumpasta!

Viiden liikkeen kuntopriiri on loistava treeni koko keholle.

Ei aikaa. Ei rahaa. Ei jumppavälineitä. Ei salijäsenyyttä. Nämä selittelyt ovat nyt turhia, sillä personal trainer Nana Heikkilä on suunnitellut kotijumpan, johon tarvitsee vain oman kehonsa ja 20 minuuttia aikaa.

Treeni sopii hyvin myös aloittelijalle.

– Jos aikasi on kortilla, voit jakaa treenin kahteen osaan. Tee yksi kierros liikkeitä ennen aamusuihkua, niin aineenvaihdunta herää ja tehostuu. Toisen kierroksen voit tehdä illalla töiden jälkeen, Nana Heikkilä vinkkaa.

Katso videolta, miten liikkeet tehdään oikein. Treeni sopii hyvin kaikille, myös aloittelijalle.

  1. Levyä kyykky + sivutaivutus
  2. Punnerrus kontallaan
  3. Lantion nosto
  4. Jalkojen dippaus vuorotellen
  5. Selän ojennus + lapaveto

Vinkki!

Tee kuntopiiri 2–3 kertaa viikossa. Säännöllisellä treenillä saat tuloksia jo parissa kuussa terveelliseen ruokavalioon yhdistettynä. 3–4 treenikerralla rasvat palavat varmasti!