Sport
Kuva: Shutterstock Videot: Sebastian Dannberg
Kuva: Shutterstock Videot: Sebastian Dannberg

Haaveissa kiinteä kroppa ja kauniit lihakset? Kun teet tämän vesitreenin kolmesti viikossa kuukauden ajan, kiinteät tulokset ovat taatut!

Lämmittely syvässä päässä

Tee jokaista liikettä 30 toistoa x 2. Voit käyttää vesijuoksuvyötä ensimmäisillä kerroilla. Kun liikkeet tulevat tutuiksi, tee ne ilman vyön tukea, ja tehot lisääntyvät. Muista jännittää keskivartaloa joka liikkeessä! Ohjelman suunnitellut liikunnanohjaaja Veera Malmivaara näyttää videoilla, miten liikkeet tehdään oikeaoppisesti.

1. Juoksu paikalla
Potki jaloilla alaviistoon ja työnnä käsillä vettä poispäin sivuille. Yritä nousta ylös vedestä, jolloin vesiraja laskee kohti napaa. -> Nostaa sykkeen ja lämmittää koko kropan.

2. Vuoropotkut
Potkaise jalka vuorotellen eteen niin, että varpaat kurkottavat kohti veden pintaa. Kauho käsillä taakse lähellä pintaa, mikä aktivoi yläselän lihaksia. -> Reidet, keskivartalo ja yläselkä.

2267670

3. Sivulta sivulle
Ojenna vartalo sivulta toiselle kerän kautta. Tasapainottele liikettä käsillä.  -> Koko keho, etenkin keskivartalo.

2267669

Lihastreeni altaan matalassa päässä

Tee liikkeet peräkkäin ilman taukoja. Kolme kierrosta, 20–30–20 toistoilla. Muista jännittää keskivartaloa joka liikkeessä!

4. Korkkiruuvi
Seiso altaassa niin, että vesi ylettyy hartioihin. Ponnista altaan pohjasta ja liu’uta jalkoja eri suuntiin: sivukautta eteen ja taakse piirtäen puolikaaren. Heilauta kädet vastakkaiseen suuntaan vaaka-
tasossa. ->  Keskivartalo, suorat ja vinot vatsalihakset.

2267662

5. Jalkojen nostot taakse
Nojaa eteenpäin ja saksaa jaloilla vuorotellen taakse ylös. Halaa käsillä vettä jalkojen tahtiin.  -> Pakarat, takareidet, rinta­­lihakset, olkapään etuosa ja keskivartalo.

2267655

6. Siksak
Avaa jalat istuma-asennossa  ja tuo ne takaisin keskelle ristiin. Toista liikettä viemällä jalkoja kohti pohjaa ja tuomalla takaisin vaakatasoon. Piirrä käsillä pientä kahdeksikkoa vartalon sivuilla. -> Keskivartalo, käsivarret, reiden loitontajat ja lähentäjät.

2267668

7. Punnerrus
Pidä kiinni altaan reunatangosta tai aseta kämmenet altaan reunalle. Punnerra ylävartalo ylös vedestä niin, että käsivarret suoristuvat. Laske sitten vartalo alas niin, että kyynärpäät koukistuvat vähintään 90 asteen kulmaan ja pysyvät kiinni vartalossa. Huom: Liike helpottuu, kun ponnistat vauhtia altaan pohjasta. -> Ojentajat ja vatsalihakset.

2267666

8. Seinäjuoksu
Liu’uta jalkoja altaan seinää vasten ylös ja alas, pidä polvet koukussa. Tee samalla rintauintiliikettä käsillä. -> Yläselkä ja vatsalihakset.

2267667

+ Venyttele lopuksi lämminvesialtaassa tai altaan reunalla noin 20 sekuntia lonkankoukistajia, etu- ja takareisiä, rintaa, olkapäitä ja yläselkää.

Ohjelman laati liikunnan­ohjaaja Veera Malmivaara, Fix Mäkelänrinne.

Sport
Kun nostat maton kulmaa 0,5–1 prosentilla, treeni vastaa enemmän ulkona juoksemista.
Kun nostat maton kulmaa 0,5–1 prosentilla, treeni vastaa enemmän ulkona juoksemista.

Juoksumatolla saat rautaisen peruskunnon ja treenaat koko kroppaa jaloista coreen.

Laitoitko lenkkarisi talviunille, koska kuvittelet, että kunnon juoksutreenin saa vedettyä vain ulkona? Turhaan. Juoksumatto on mitä monipuolisin väline niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin juoksijalle.

– Matolla pidät juoksukuntoa yllä, treenaat koko kropan jaloista lantionpohjaan ja coreen ja voit harjoitella parempaa juoksutekniikkaa – säällä kuin säällä, sanoo yksilövalmentaja Anna-Leena Toivanen.

Treenin tehoa on helppo vaihdella säädöillä. Kun juoksumaton kulmaa nostaa 0,5–1 prosentilla, juoksu vastaa paremmin ulkona juoksemista.

Matto on hyvä treeniväline niille, joilla ei ole nivelongelmia ja juoksutekniikan perusteet ovat kunnossa. Kun perustekniikka sujuu, voi lisätä tehoja.

4 viikon treeniohjelma

Maanantai

Juoksuharjoitus 35 min: Kävely 5 min, juoksu 5 min (aloitusvauhti 8–9 km/h, maton kulma 0,5 %),

juoksu 5 min x 3 (lisää vauhtia joka 5 min jälkeen +0,5 km/h), juoksu 5 min aloitusvauhdilla. Kävely 5 min ja lopuksi 10–15 min venyttely koko keholle.

Tiistai

Muu harjoitus, esim. lihaskunto

Keskiviikko

Tekniikkaharjoitus, 25 min: Juoksu 5 min (aloitusvauhti 8,5–9,5 km/h, maton kulma 0,5 %), tekniikkavedot 4 kierrosta: 2 min (lisää 0,5–1 km/h), 30 s vauhtijuoksua* (huom: viimeinen vauhtijuoksu 60 s ja maton kulma 2 %.), juoksu 10 min (aloitusvauhti +0,5–1 km/h, maton kulma 2–1 %.)

Keskity tekniikkaan ja oikeanlaiseen lihastyöhön, rullaavaa juoksua. Lopuksi 10–15 min venyttely, etenkin lantio ja jalat.

*Vauhtijuoksu = Vauhti, jossa pystyt säilyttämään hyvän juoksutekniikan.

Torstai

Saliharjoittelu ja 5–10 min juoksu ennen ja jälkeen

Perjantai

Lepopäivä

Lauantai

Juoksuharjoitus, 45 min: Tasavauhtinen juoksu (alkuvauhti +1 km/h ja nosta maton kulma +1–3 % hiljalleen ja laske vähitellen takaisin.)

Sunnuntai

Putkirullaus 15 min + venyttely 15 min

 

Tehosta viikoilla 2–4 näin:

Nosta juoksumaton kulmaa prosentilla. Tekniikan oppimista voit tehostaa treenaamalla juoksuun valmistavia harjoitteita ennen juoksua. Kysy näihin avaaviin ja aktivoiviin liikkeisiin apua ammattilaiselta.

Tekniikka kuntoon

 • Muista hyvä ja rento perusryhti: pidä nilkka-lantio-olkapää/pää samassa ja hieman eteenpäin vievässä linjassa.
 • Aktivoi lantiopohja ja syvät vatsa- ja selkälihakset. Näin lantio on neutraalissa asennossa ja saat pohkeet, takareidet ja pakarat töihin.
 • Anna käsien liikkua koukussa kylkiluiden vierellä. Pidä kämmenet rentoina, vältä puristamasta nyrkkiin.
 • Suuntaa katse horisonttiin ja pidä niska suorana.
 • Päkiäjuoksu on oikeaoppinen juoksutekniikka. Jos olet kantajuoksija, älä muuta juoksuasi väkisin päkiäjuoksuksi, vaan rullaa jalka päkiälle mahdollisimman nopeasti.
 • Tarkista, että jalka koskettaa maata suoraan lantion alapuolella.
 • Säilytä tasainen rytmi. Näin juoksu pysyy taloudellisena, rullaavana ja rentona.

3 x Enemmän tehoja

1. Nosta juoksumaton kulmaa. Näin saat ”ylämäen”, jossa voit treenata aktiivista, eteenpäin vievää juoksua.

2. Leikittele eri vauhdeilla ja intervallivedoilla.

3. Pyydä ystävää videokuvaamaan juoksuasi. Näin saat selville, millainen tekniikkasi on.

Liikkuvuusharjoitukset auttavat myös palautumaan paremmin.

Kaipaatko kroppaasi lisää liikkuvuutta? Tee nämä simppelit liikkuvuusharjoitukset vaikka joka päivä.

Lue myös! Miksi liikkuvuutta pitää treenata? Fysioterapeutti kertoo

 1. Syväkyykky
  Käy niin syvään kyykky-asentoon kuin pääset. Syväkyykyssä voit siirtää painoa hieman jalalta toiselle. Pysy asennossa niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.
  Syväkyykky venyttää lonkan ja alaselän aluetta ja lisää nivelten liikkuvuutta.
  Syväkyykky venyttää lonkan ja alaselän aluetta ja lisää nivelten liikkuvuutta.

   

 2. Reiden ulkosyrjä + kylki
  Vie oikea jalka vasemman jalan taakse ristiin ja nosta oikea käsi kohti kattoa. Käännä katse kohti oikeaa kättä ja paina oikea jalkasyrjä lattiaan. Pidä venytys pari sekuntia ja vaihda puolta vuorotellen minuutin ajan.
  Tämä liike venyttää kylkeä ja reiden ulkosyrjää.
  Tämä liike venyttää kylkeä ja reiden ulkosyrjää.

   

 3. Rintarangan kierto
  Vie polvet päällekkäin koukkuun kylkiasennossa. Käännä rintaranka auki vasemmalle ja hengitä sisään. Hengitä ulos ja suorista kädet, jolloin venytys tuntuu myös rintalihaksessa.
  Liike lisää rintarangan liikkuvuutta.
  Liike lisää rintarangan liikkuvuutta.

 

Ohjelman laati fysioterapeutti ja personal trainer Katri Djerf.