Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kunto-ohjaaja Drew Manning halusi tietää, miltä hänen ylipainoisista ja rapakuntoisista asiakkaistaan tuntuu. Niinpä hän muutti elämäntapansa ja lihotti itsensä sohvaperunaksi.

Amerikkalainen personal trainer Drew Manning on aina ollut hoikka ja hän on aina rakastanut kuntoilua. Hänen ei ole koskaan tehnyt mieli syödä roskaruokaa tai jättää kuntoilua väliin ja jäädä sohvalle lojumaan. Monilla hänen asiakkaillaan oli kuitenkin päinvastainen ongelma - he liikkuivat liian vähän ja söivät väärin.

Manning halusi tehdä kokeen ja testata, millaista olisi olla ylipainoinen ja huonokuntoinen. Hän lopetti kuntoilun puoleksi vuodeksi ja alkoi syödä kuten keskiverto amerikkalainen: teollista ja epäterveellistä ruokaa. Puolessa vuodessa hänen painonsa nousi lähes 35 kiloa. Ulkonäössä tapahtui vielä radikaalimpi muutos, kuten näkyy hänen ennen-jälkeen-kuvaparissaan Fitnessmash-sivustolla. Koko muodonmuutosprosessin viikottaiset kuvat löytyvät Manningin omalta sivustolta www.fit2fat2fit.com. Kuten kuvasarjasta näkee, Manning ei suinkaan jämähtänyt ylipainoiseen olotilaan, vaan aloitti entiset elämäntapansa puolen vuoden lihotuskuurin jälkeen, ja oli vuoden kuluttua projektin aloituksesta taas entisissä mitoissaan.

Manning kirjoitti koko testin ajan blogia ja kuvaili siinä tuntemuksiaan. Kuten arvata saattaa, kuntoilun lopettaminen ja ruokavalion muutos vaikutti hänen terveyteensä, mutta sillä oli myös psyykkisiä vaikutuksia. Manningin verenpaine ja kehon rasvaprosentti kasvoivat, ja lisäksi hänen mielialansa laski ja hän koki olonsa väsyneeksi ja saamattomaksi. Manning myönsi yllättyneensä siitä, miten vaikealta kuntoilun aloittaminen uudelleen tuntui.

Nyt Manning on kirjoittanut kokemuksistaan myös kirjan, jossa hän kertoo projektinsa henkisistä ja fyysistä haasteista jan antaa samalla harjoitus- ja ruokavinkkejä kuntoilun aloittajille.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.