Sportin yleisurheilukoulussa opetellaan kaikki seitsenottelun lajit. Opit heitot, hypyt ja juoksut. Lähestymme lajeja lempeästi tunnustellen ja neuvomme tekniikat tarkasti.

Sportin yleisurheilukoulussa opetellaan kaikki seitsenottelun lajit. Opit heitot, hypyt ja juoksut. Lähestymme lajeja lempeästi tunnustellen ja neuvomme tekniikat tarkasti. Lähtekää tyttöjen kanssa radalle ja järjestäkää teemasynttärit tai polttarit urheilukentällä, tai pistäkää pystyyn kaveriporukan seitsenotteluperinne.

200 metrin juoksu

200 metrin juoksu on siitä erikoinen pikamatka, että se on liian pitkä täysillä juostavaksi. Alkukiihdytyksen ja loppukirin välillä kannattaa siis hieman höllätä vauhtia. Pikajuoksussa lantiota kannatellaan korkealla ja lonkka ojentuu joka askeleella.Juoksuvauhti on sopiva, kun olet maalissa väsynyt, mutta onnellinen.

1. Räjähtävä lähtö

”Paikoillenne”-komennolla aseta jalat tukevasti lähtötelineisiin. Aseta sormet maahan lähtöviivan taakse ja suorista käsivarret. Paino on tasaisesti molemmilla jaloilla ja katse tartanissa. ”Valmiit”-komennolla nosta takapuoli kohti taivasta, mutta jätä jalat reilusti koukkuun kuten kuvassa. Nyt osa painosta on sormien päällä. Jaloissa tuntuu paine ponkaista matkaan. ”Hep!" antaa luvan ponnistaa.

2. Tuima kiihdytys

Kiihdytys on tehokkain, kun otat ensimmäiset askeleet matalalla. Pidä siis katse kohti maata ja puske päälaki edellä liikkeelle kuten kuvassa. Ota vahvoja askeleita ja rytmitä juoksua voimakkaasti käsillä. Kiihdytä vähintään 30 metriä ennen kuin siirryt korkeaan juoksuasentoon.

3. Korkea asento

Pikajuoksussa lantio on ylhäällä kannateltuna ja lonkka ojentuu joka askeleella. Näin saat työnnettyä voimaa juoksuun takareisillä. Askeleet otetaan päkiöillä, eikä kantapää koske maahan lainkaan juoksun aikana. Juoksu on rentoa ja rullaavaa. Jotta jaksaisit juosta 200 metriä hyvällä tekniikalla, alkukiihdytyksen jälkeen kannattaa hieman rentouttaa vauhtia. Kaarteessa juokseminen voi aluksi tuntua hankalalta, mutta kokeilemalla löydät itsellesi sopivan vauhdin ja tekniikan. Pysyt parhaiten radalla, kun pidät keskikropan jämäkkänä ja kallistat koko vartaloa hieman sisäkaarteen suuntaan. Vauhti hiipuu helposti kaarteessa, joten tee tiukasti töitä jaloilla ja käsillä. Suoran loppupuoliskolla päästelläänkin niin paljon kuin kintuista lähtee aina maaliin saakka.

Teksti Anna Jalkanen Kuva Ari Ojala

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.