Lento taas tuntikausia myöhässä tai edessä pitkä koneenvaihto? Näppärä lentokenttäjumppa pitää veritulpat loitolla!

Lento taas tuntikausia myöhässä tai edessä pitkä koneenvaihto? Näppärä lentokenttäjumppa pitää veritulpat loitolla!

Lihaskunto

Ota mukaan (vähintään) sallittu maksimimäärä käsimatkatavaraa, niin sinulla on kätevät käsipainot aina ulottuvilla. Perässä vedettävällä matkalaukulla voi tehdä vaikka pystypunnerruksia, rintalihastreeniä (selälleen penkille tai lattialle vain, anna ihmisten tuijottaa!) Jos rikot sääntöjä ja otat kaksi käsimatkapakaasia, voit harjoitella voimamieskisoista tuttua voimamieskävelyä: yksi pakaasi molempiin käsiin ja kävelyksi. Tuntuu muuten epäkäslihaksissa!

Tasapaino

Etsi hylätty matkatavaroiden kuljetukseen tarkoitettu kärry ja ota kahvasta tukeva ote molemmin käsin. Liu’uta kärryä niin pitkälle eteenpäin kuin kaatumatta pystyt. Vetäydy takaisin aloitusasemiin. Jos tuntuu hankalal¬ta, kokeile painaa kärryn kahvaa, niin pyörien lukitus poistuu.

Kestävyys

Kestävyystreenin rakentaminen riippuu hiukan terminaalin rakenteesta. Helsingissä voi kävellä portilta 11 ainakin portille 30 saakka. Sitten vain takaisin ja sama alusta.

Nopeus ja räjähtävä voima

Nopeustreenin voi tehdä erikseen tai kestävyysharjoituksen välissä sykkeenkohotusosiona. Hankkiudu lounge-tilaan, varasta ruokaa ja kipitä karkuun. Yleensä loungeja on useampi kuin yksi, joten harjoituksen voi toistaa useampaan kertaan. Turvallisuushakuinen treenaa nopeutta portaissa.

Strategiset taidot

Yritä päästä kaukolentoterminaaliin, vaikka matkalippusi olisikin vain Eurooppaan. Miten ihmeessä ne parasta silmänruokaa tarjoavat kanssamatkustajat saapuvat aina sinne väärään terminaaliin, kun omalla puolella köllöttelee vain umpisuomalaisia perheenisiä? Jos strategiset taidot eivät riitä passisedän ohittamiseen, treenaa lohdutukseksi silmälihaksia tiirailemalla komistuksia lasin läpi.

Teksti Pauliina Ranta Kuvitus Anu Nieminen

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.

Lankuttaminen ei ole ydinfysiikkaa, kunhan painaa mieleen yhden minuutin säännön.

Lankuttamisen konsepti on melko simppeli: kannattele kehoasi ylhäällä punnerrusasennossa tietyn aikaa, jolloin keskivartalo, takareidet ja pakarat vahvistuvat. Vaikka osaisitkin lankuttaa, moni ei kuitenkaan tiedä, kuinka pitkään lankutusasennossa tulee oikeasti olla parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Women's Healthin haastattelema liikuntatieteen tutkija Albert Matheny sanoo, että lankuttamista voi treenata päivittäin, mutta yhden lankutuksen keston tulisi olla kymmenestä sekunnista yhteen minuuttiin.

– Asento merkitsee kaikkein eniten. Täydellisen asennon pitäminen on liikkeen suurin tavoite, eli lankuta vain niin kauan, kuin pysyt asennossa tyylipuhtaasti, Mathey sanoo.

Lue myös: Hoida homma parissa minuutissa: 7 syytä lankuttaa joka päivä

Samaa mieltä on myös personal trainer Doug Sklar. Hän pitää hyvänä ohjenuorana minuutin sääntöä ja ohjeistaa tekemään minuutin toistoja kolme kertaa peräkkäin.

– On hyvä aloittaa lankuttaminen lyhyemmillä pidoilla ja venyttää niitä sitten minuuttiin saakka kunnon kehittyessä, Sklar sanoo.

”Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa.”

Myös lyhyemmillä lankutuksilla saa aikaan tehokkaan treenin, joka tuottaa tuloksia. Jos pidät lyhyemmistä lankuista, Sklar neuvoo tekemään 10 sekunnin pitoja 10 sekunnin tauoilla 3–6 kertaa.

– Lyhyemmillä pidoilla saa yhtä hyvin voimaa, sillä enemmän toistoja tekemällä olet kokonaisuudessaan lankutusasennossa yhtä pitkään kuin hieman pidemmillä pidoilla.

Yli minuutin lankuttaminen on kiva haaste itselle, mutta jos pystyt pysymään asennossa pitkään, asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan tavallisen lankun sijaan raskaampia versioita. Väkinäinen lankuttaminen voi aiheuttaa kovaa painetta alaselälle. Selkä menee kaarelle väsymyksestä ja loukkaantumisriski kasvaa.

– Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa, Sklar sanoo,