Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Yhdysvalloissa julkkisten personal trainerit varoittelevat asiakkaitaan nousemasta pyörän selkään, jotta vartalosta ei tule liian lihaksikas. Mitä sanoo pyöräkonkari Jarmo Hast, voiko spinning-tunnilla polkea itselleen jättimäiset reidet?

Oletko hurahtanut spinning-kulttiin? Himoharrastajan rääkkitreeni kuluttaa 600 kilokaloria tunnissa, mutta on nykyään malleilta kiellettyä puuhaa – ainakin Yhdysvalloissa.  Suosittujen julkkiksia treenaavien personal trainerien mielestä kaunista vartaloa tavoittelevien ei kannata nousta satulaan. Valmentajat avautuivat Harper's Bazaarissa siitä, kuinka kieltävät malliasiakkailtaan täysin spinningin. He muistuttavat, että pyöräilemisellä hankitaan ensisijaisesti mahtavat reidet – ei niukkaa ja sulavaa joogin vartaloa.

Triathlonisti ja spinning-ohjaaja Jarmo Hast, kuinka paljon pitää treenata, jotta saa jättitakamuksen ja -reidet?

– Pyöräilyhän on kestävyyslaji, eikä siinä kehitetä lihaksia. Jos ajaa kymmeniä vuosia voima-ajoa, lihakset kyllä muokkautuvat. En ole kertaakaan vielä nähnyt, että kenellekään kasvaisi jättilihakset hetkessä, konkari naurahtaa.

Jos pyöräily missä muodossa tahansa on sydäntä lähellä, ei siitä kannata luopua liiallisten lihasten pelossa.

Kyllästyttääkö tavallinen spinning? Tutustu kahteen uuteen sisäpyöräilytuntiin:

Uusimmat sisäpyöräilytunnit testissä

Jos polkeminen puuduttaa, kokeile esimerkiksi oman kehon painovoiman käyttämistä vastuksena:

Unohda spinning, nyt punnerretaan!

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.