Kovalla treenillä Maija Kantelus sai sen, mitä halusi – isot lihakset. Kuva Liisa Takala
Kovalla treenillä Maija Kantelus sai sen, mitä halusi – isot lihakset. Kuva Liisa Takala

Maija Kantelus treenasi niin kovasti, että joutui varaamaan oksennuspussin salikassiin. Muskelien myötä hänestä tuli lempeämpi itseään kohtaan.

"Sain ala-asteella koulujen välisistä luistelukilpailuista palkintolusikan. Sillä hetkellä ymmärsin, miten hienolta tuntuu laittaa itsensä likoon ja voittaa. Pidin idoleinani isoveljiäni Samia ja Tomia. He nostivat rautaa kotimme autotallissa, jonka seinää koristi Arnold Swarzeneggerin juliste.

Ylä-asteella aloitin nyrkkeilyn. Sparrasin muutaman kerran Eva Wahlströmin kanssa. Kehässä emme ikinä kohdanneet, koska ottelin häntä kevyempien, 52-kiloisten, luokassa. Otin kuusi SM-mitalia, joista kirkkain on hopea.

Menin parikymppisenä töihin, eikä ammattimaiseen harjoitteluun ollut aikaa. Kilpaura jäi, mutta rakkauteni liikuntaan ei. Aloin käydä salilla, koska siinä ei tarvitse sitoutua aikatauluihin, mutta elämästäni puuttuivat haasteet. Olin nauttinut kilpailemisesta ja elin yhä samojen periaatteiden mukaan. Vahdin tarkasti jokaista suupalaa ja urheilin hullun lailla. Kovasta yrityksestä huolimatta en muuttunut lihaksikkaaksi, vaan pysyin hoikkana.

Muista oksennuspussi

Siitä keksin itselleni haasteen: haluan isot lihakset. Siksi ostin vuosi sitten kuuden kuukauden mittaisen ja 150 euroa kuussa maksavan valmennusohjelman. Tahti oli kova ja vapaapäiviä yksi viikossa. Heräsin kuudeksi salille enkä luistanut harjoittelusta edes juhannuksena. Välillä ystävät kuittailivat leikkimielisesti, että onko sitä rautaa pakko koko ajan vääntää. Onneksi he tuntevat minut. Jos olen päättänyt jotain, vien sen loppuun asti.

Valmennusohjelmaan kuului treenikoulua, ruokavalioneuvontaa ja rasvaprosenttimittauksia. Saliohjelman kyljessä saattoi lukea ’muista oksennuspussi’. Kaikki mehut puristettiin ulos. Kyykkytreenin jälkeen rapuissa kävely oli vaivalloista, käsitreenin jälkeen hallitsemattomilla spageteilla ei hiustenpesusta meinannut tulla mitään.

Hankalinta oli oppia syömään kuin luolamies. Ennen söin aamupalaksi puuroa ja jogurttia, nykyään puuron voisilmällä, kolme kananmunaa, raejuustoa, lihaa ja hedelmän. Perheemme kauppalasku on kaksinkertaistunut, sillä pelkästään lihaa syön päivittäin yli puoli kiloa.

Parrakas nainen?

Olen nyt kovemmassa kunnossa kuin nyrkkeillessäni. Teen leuanvetoja kymmenen kilon lisäpaino vyötäröllä. Vieressä miehet kalpenevat kauhusta. Puntti-intoni on herättänyt huvitusta tuntemattomissakin. Nuorten kanssa työskentelevä veljeni Sami kehui minua taannoin suojateilleen. Yksi poika oli huudahtanut, että noin voimakkaalla naisella täytyy kasvaa parta.

Projektin myötä todistin itselleni, että pienikokoinen nainen pystyy hankkimaan isot lihakset siinä missä mieskin. Parasta on silti se, että elämässäni muuttui muukin kuin ulkonäkö.

Niin nurinkuriselta kuin se kuulostaakin, olen oppinut lempeämmäksi itseäni kohtaan. Äidin luona en enää kieltäydy juustokakusta, ja aikaa jää muuhunkin kuin urheiluun. Olen löytänyt tasapainon.”

Elämäni oivallukset

VÄHEMMÄN ON ENEMMÄN

Ennen treenasin päivittäin jopa kaksi tuntia. Nykyään riittää puolet vähemmän. Silti olen paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin. Levätä pitää , sillä lihakset eivät kasva pumpatessa. Jotta vähempi harjoittelu olisi tehokasta, kannattaa hankkia oma ohjelma.

HIILARIT OVAT HYVÄKSI

Syön nykyään enemmän kuin moni mies, 3 300 kaloria päivässä. Jotta lihakset kasvavat, pitää syödä enemmän kuin kuluttaa.  Ruuan pitää olla laadukasta, pieniä herkkuhetkiä unohtamatta. Ruokavalioni sisältää joka viides päivä yhden vapaavalintaisen aterian. Siinä saa olla paljon hiilihydraatteja, koska ne tehostavat aineenvaihduntaa ja auttavat jaksamaan salilla.

VAHVA KEHO ANTAA ITSEVARMUUTTA

Miksi naiset pelkäävät lihaksia? Mitä kovemmassa fyysisessä kunnossa olen, sitä enemmän kestän stressiä. Kesällä viihdyn vatsan paljastavassa topissa. Tuntuu kivalta, kun ihmiset kehuvat ulkonäköäni. Olen itsevarma ja jaksan paremmin.

Tai chi, uinti vai kegel? Harvardin lääketieteen professorin mukaan näistä lajeista on helppo aloittaa liikkuminen.

Voisi helposti kuvitella, että rankka crossfit-treeni tai tiukat juoksulenkit saisivat kehon jumalaiseen kuntoon nopeasti. Mitä rankempi, sen parempi, eikös?

Väärin, sanoo Harvardin lääketieteellisen yliopiston professori I-Min Lee.

The Independent -lehden haastattelussa Lee toteaa, että suositut ja tehokkaat treenimuodot eivät välttämättä ole keholle parasta mahdollista liikuntaa. Moni raskas treeni, kuten juoksu, voi kuluttaa ja jopa vaurioittaa kehoa väärin tehtynä.

”Uidessasi lähes jokainen kehosi lihas työskentelee samanaikaisesti.”

Lee listasi viisi keholle parasta lajia, jotka hyödyntävät niin painonpudottajaa kuin lihasmassaa keräävää liikkujaa. Ja ennen kaikkea: nämä lajit eivätkä rasita kehoa väärällä tavalla.

1. Uinti

Harvardin tutkijaryhmän mukaan uiminen on kropalle "täydellinen treeni". Ja ihmekös tuo: vedessä tehty treeni ei rasita esimerkiksi niveliä lainkaan.

Uidessa lähes jokainen kehon lihas työskentelee samanaikaisesti. Noin 35-45 minuutin aerobinen uintitreeni lieventää myös stressiä, kohottaa mielialaa ja ehkäisee masennusta. 

2. Tai chi

Tai chi tai chi chun on kiinalainen itsepuolustuslaji, joka koostuu erilaisista meditatiivisista liikeradoista. Liikkuminen tapahtuu hitaasti ja hellävaroen, ja samalla kiinnitetään paljon huomiota liikkeeseen ja oikeaan hengitystekniikkaan.

Leen mukaan tai chi sopii erityisesti ikääntyville ihmisille, koska laji kehittää tasapainoa, joka heikkenee vanhetessa.

”Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin.”

3. Voimaharjoittelu

Rautalangasta väännettynä voimaharjoittelussa hyödynnetään painoja painovoimaa vastaan. Treenissä voi käyttää oman kehon painoa, vapaita painoja, naruja tai kehoon kiinnitettäviä painovöitä.

Vahvojen lihaksien saavuttamiseksi voi tehdä useita toistoja kevyemmillä painoilla tai vaihtoehtoisesti isoilla painoilla vähemmän toistoja. Tärkeintä on harjoittaa lihaksia säännöllisesti, jotta kehitys ei katkea.

4. Kävely

Kävely voi vaikuttaa tehottomalta, mutta se on yllättävän pureva liikuntamuoto. Myös personal trainer Wille Wahlberg kertoi aiemmin Me Naisille kävelyn olevan hänen lempiliikkeensä:

– Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin. Vasta kun jaksaa liikuttaa omaa kuormaansa kävelemällä, voi ryhtyä treenaamaan esimerkiksi juoksua, räjähtävyyttä, lihaskuntoa ja muita juttuja, Wahlberg kertoi.

”Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.”

Jo puolen tunnin päivittäinen kävely kehittää kehon peruskestävyyttä ja aivoja, kuten muistia ja mielenterveyttä. Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.

5. Kegel-harjoitukset

Oletko kuullut kegelistä? Kegel-harjoitukset ovat tärkeitä miehille ja naisille, koska ne keskittyvät lantionseudun lihaksien kuntoutukseen. Niiden tärkeys korostuu ikääntyessä, kun rakon, kohdun ja esimerkiksi peräsuolen toiminta heikkenee. Kegel-harjoitukset ovat siis lihasten supistelua, kuten naisilla lantionpohjanlihasten.

Vanhempana kiität itseäsi varhain aloitetusta tehokkaasta kegel-jumpasta!

Viiden liikkeen kuntopriiri on loistava treeni koko keholle.

Ei aikaa. Ei rahaa. Ei jumppavälineitä. Ei salijäsenyyttä. Nämä selittelyt ovat nyt turhia, sillä personal trainer Nana Heikkilä on suunnitellut kotijumpan, johon tarvitsee vain oman kehonsa ja 20 minuuttia aikaa.

Treeni sopii hyvin myös aloittelijalle.

– Jos aikasi on kortilla, voit jakaa treenin kahteen osaan. Tee yksi kierros liikkeitä ennen aamusuihkua, niin aineenvaihdunta herää ja tehostuu. Toisen kierroksen voit tehdä illalla töiden jälkeen, Nana Heikkilä vinkkaa.

Katso videolta, miten liikkeet tehdään oikein. Treeni sopii hyvin kaikille, myös aloittelijalle.

  1. Levyä kyykky + sivutaivutus
  2. Punnerrus kontallaan
  3. Lantion nosto
  4. Jalkojen dippaus vuorotellen
  5. Selän ojennus + lapaveto

Vinkki!

Tee kuntopiiri 2–3 kertaa viikossa. Säännöllisellä treenillä saat tuloksia jo parissa kuussa terveelliseen ruokavalioon yhdistettynä. 3–4 treenikerralla rasvat palavat varmasti!