Minulla tuntuu vasemman jalan nimettömässä ja keskimmäises­sä varpaassa ajoittain vihlovaa kipua. Tuntuu kuin jalkaan työn­nettäisiin puukkoa.

Minulla tuntuu vasemman jalan nimettömässä ja keskimmäises­sä varpaassa ajoittain vihlovaa kipua. Tuntuu kuin jalkaan työn­nettäisiin puukkoa. Kipu tulee ja menee satunnaisesti eikä tunnu välttämättä juoksun tai jumpan aikana. Välillä kipu on niin ko­vaa, että jalkaa joutuu ontumaan varsinkin, jos jalassa on ohut- tai kovapohjaiset kengät. Kipu me­nee ohi itsestään. Voiko kyseessä olla hermopinne? Jos on, miten sitä pitäisi hoitaa?
Hermo menee

Kuulostaa siltä, että jalkaterässä on hermokipua. Kiputila liittyy jal­katerän hermoihin, ja sitä kutsu­taan Mortonin neuralgiaksi. Kipu tuntuu yleensä jalkapöydän luiden välissä, kun siellä oleva hermo paksuuntuu ja aiheuttaa oireita. Tavallista on, että kivut ja tunto­häiriöt suuntautuvat keskivar­paaseen ja nimettömään. Kipu ilmenee kuvaamallasi tavalla eli kipuna seistessä tai kävellessä, myös puristava ja ohut- tai kovapohjainen jalkine voi lisätä kipua.

Sitä ei tiedetä, miksi hermorakenne pak­suuntuu. Mortonin neuralgiaa voidaan hoitaa kortisoni-puu­dutepistoksilla. Lisäksi päkiäalueen tukipohjal­lisesta eli pelotista on usein hyötyä. Leikkaukseen voidaan päätyä, jos mikään muu ei auta.

Muita vastaavan kaltaisia jalka­terän kiputiloja, jotka tulisi pois­sulkea, ovat jalkaterän luuvam­mat, esimerkiksi rasitusmurtuma, ja jalkapöydän ryhtivirheet.

Siispä astele ongelmasi kanssa lääkärin puheille ja pyydä selvitys­tä oireisiin. Älä anna vaivasi hai­tata liikkumista ja urheilua vaan hae apua, sillä kipua voidaan kyllä hoitaa. Liian ohuet kengänpohjat voivat olla jalkakivun syy. Päkiäpohjallinen helpottaa usein oloa.

Laura Jaakkola-Kievari
Fysiatri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Lääkäriasema Mehiläinen, Tampere

Kuva iStockphoto

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.