Kärsin PMS-oireista noin viikon ennen kuukautisia: turvottaa ja erityisesti rinnat kipeytyvät. Mistä tämä johtuu?

Kärsin PMS-oireista noin viikon ennen kuukautisia: turvottaa ja erityisesti rinnat kipeytyvät. Mistä tämä johtuu? Minkälaista liikuntaa voisin harrastaa? Juoksu ja aerobic eivät tunnu mukavilta, sillä pomput sattuvat rintoihin. Pidänkö taukoa?

Urheiluharrastuksissaan nainen voi joutua ottamaan huomioon kuukautisrytmin. Kuukautisia edeltävä premenstruaalioireyhtymä eli PMS on melko yleinen haitta. PMS-oireita esiintyy eri asteisina lähes joka toisella nai­sella. Psyykkisinä oireina on mielialavaihteluita, ärtyneisyyttä, masennusta tai unihäiriöitä. Rin­tojen arkuutta tai vatsan ja raajo­jen turvotusta, päänsärkyä tai eri­laisia kipuja esiintyy myös.

Oireet alkavat yleensä muutamia päiviä tai viikko ennen kuukautisia ja hel­pottuvat 3–4 päivää kuukautisten alkamisen jälkeen. Varmaa syytä oireiden ilmenemiseen ei tunneta, mutta hormonaalisilla tekijöillä ja keskushermoston välittäjäaineilla uskotaan olevan osuutta asiaan.

PMS-oireiden hoitoon voi ko­keilla erilaisia keinoja. Oireiden tunnistaminen sinänsä helpottaa, ja ongelma on ohimenevä ja hy­vänlaatuinen. Se vain on otettava huomioon arjessa. Suosituksena on välttää kahvia, alkoholia ja stressiä oireiluvaiheessa. Turvo­tusta helpottaa riittävä nesteen nauttiminen ja suolan välttäminen. Liikunnan on todettu hel­pottavan PMS-oireita ja tekevän hyvää niin kropalle kuin mielelle.

Lajiksi kannattaa kuitenkin valita sellainen, joka tuntuu mukaval­ta. Kuten kerroit, juoksu, hölkkä sekä hyppimistä ja tärähdyksiä aiheuttavat lajit saattavat tun­tua kivuliailta rinnoissa. Tukevat urheilurintaliivit ovat tärkeä apu. Valitse liikuntalaji, jossa rinnat eivät hölsky. Lajivaihtoehtoja on, ja pystyt varmasti harjoittamaan kestävyys-ja lihaskuntoa ennen kuukautisia ja myös niiden aikana. Joskus voi olla tarpeen pitää lepo­päiväkin voimakkaiden oireiden vuoksi.

Hankalia PMS-oireita voi ko­keilla hoitaa lisäksi lääkkeillä. Rin­tojen arkuuteen ja muihin kipuihin voi saada apua tulehduskipulääk­keistä, esimerkiksi ibuprofeiinista. Myös hormonivalmisteita käyte­tään. Hoitovaihtoehdoista kan­nattaa jutella gynekologin kanssa.

Laura Jaakkola-Kievari Terveys Fysiatri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Lääkäriasema Mehiläinen, Tampere

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.