Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

"Mihin ikinä pyritkin, elä ja hengitä kuin alasi ammattilainen", neuvoo seikkailujuoksija Jukka Viljanen. Varo pessimismiä, koska se halvaannuttaa hengityksenkin.

 Jukka Viljanen tunnetaan Saharan ja Kalaharin autiomaat läpi taivaltaneena seikkailujuoksijana. Asennetta peliin -kirjassa hän kertoo pyrkineensä määrätietoisesti toteuttamaan unelmansa. Ne kaikki, jotka ovat päähän pälkähtäneet.

Kirjan luvut on otsikoitu: Tienhaara, Ensimmäinen askel, Asenne, Henkiset esteet, Rikas elämä, Kurinalaisuus, Tahto.... Viljanen vakuuttaa, että itsensä innostaminen onnistuu kyllä. Myös pessimistiltä, jolle se tosin on vaikeampaa kuin optimistille.

"Pessimisti ei pety, mutta todellisuudessa pessimisti pettyy koko ajan ja jo etukäteen", havainnoi mies.

Optimisti menee edellä

Viljanen on huomannut, että optimistit saavuttavat menestystä jo siksi, että he menevät tilanteisiin, joista voi seurata onnistumisia. Optimisti ajattelee, että vaikea hetki on tilapäinen, asiat muuttuvat parempaan suuntaan. Viljanen uskoo päässeensä monista vaikeuksista sen avulla, että hän on luottanut seuraavan tunnin olevan parempi kuin nyt meneillään oleva.

"Tämä on pätenyt niin aavikolla kuin toimistossakin."

Käytännön esimerkin Viljanen kertoo Saharasta. Hänelle tuli jo ensimmäisen 25 kilometrin jälkeen polveen viiltävä kipu. Oma diagnoosi oli vaiva nimeltä "juoksijan polvi". Sen paraneminen olisi vaatinut viikkojen levon, mutta Viljasen oli tarkoitus juosta koko seuraava kuukausi.

Hän vaihtoi juoksuvarusteita ja veti jalkaansa kompressiohousut, jotka tukevat myös polvea. Polveen hän kietoi kiristyssiteen, ennen kuin nielaisi tulehduskipulääkkeen. Kolme päivää polvi oireili, sitten helpotti. 

"Uskoin optimistisesti, että jalka paranee. Ja se parani."

Opettele innostamaan itseäsi

Viljanen kirjoittaa innostavaan tyyliin. Hän uskoo, että pitkäkestoiset ja elimistöä rasittavat suoritukset ovat optimistille helpompia, koska optimisti ei lähde niihin suorituspaineista jännittyneenä.

Seuraavassa luvussa hän kertoo, kuinka itseään voi innostaa. Ja kun innostuu, niin epäileväisyys – pessimistisyys – alkaa karista harteilta.

Viljasta olisi helppo syyttää populistisesta yltiömyönteisyydestä. Kyynikko lukijassa kuitenkin sulaa, kun eteen ilmestyy ihastuttavia, suurilla kirjaimilla painettuja lauseita kuten: "Mitä ikinä teetkin, elä ja hengitä kuin oman alasi ammattilainen."

Jeeess!

Ryhdyn oitis miettimään itselleni vielä innostavampaa innostuslausetta.

 Lähde: Asennetta peliin (readme.fi 2013).