Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

"Mihin ikinä pyritkin, elä ja hengitä kuin alasi ammattilainen", neuvoo seikkailujuoksija Jukka Viljanen. Varo pessimismiä, koska se halvaannuttaa hengityksenkin.

 Jukka Viljanen tunnetaan Saharan ja Kalaharin autiomaat läpi taivaltaneena seikkailujuoksijana. Asennetta peliin -kirjassa hän kertoo pyrkineensä määrätietoisesti toteuttamaan unelmansa. Ne kaikki, jotka ovat päähän pälkähtäneet.

Kirjan luvut on otsikoitu: Tienhaara, Ensimmäinen askel, Asenne, Henkiset esteet, Rikas elämä, Kurinalaisuus, Tahto.... Viljanen vakuuttaa, että itsensä innostaminen onnistuu kyllä. Myös pessimistiltä, jolle se tosin on vaikeampaa kuin optimistille.

"Pessimisti ei pety, mutta todellisuudessa pessimisti pettyy koko ajan ja jo etukäteen", havainnoi mies.

Optimisti menee edellä

Viljanen on huomannut, että optimistit saavuttavat menestystä jo siksi, että he menevät tilanteisiin, joista voi seurata onnistumisia. Optimisti ajattelee, että vaikea hetki on tilapäinen, asiat muuttuvat parempaan suuntaan. Viljanen uskoo päässeensä monista vaikeuksista sen avulla, että hän on luottanut seuraavan tunnin olevan parempi kuin nyt meneillään oleva.

"Tämä on pätenyt niin aavikolla kuin toimistossakin."

Käytännön esimerkin Viljanen kertoo Saharasta. Hänelle tuli jo ensimmäisen 25 kilometrin jälkeen polveen viiltävä kipu. Oma diagnoosi oli vaiva nimeltä "juoksijan polvi". Sen paraneminen olisi vaatinut viikkojen levon, mutta Viljasen oli tarkoitus juosta koko seuraava kuukausi.

Hän vaihtoi juoksuvarusteita ja veti jalkaansa kompressiohousut, jotka tukevat myös polvea. Polveen hän kietoi kiristyssiteen, ennen kuin nielaisi tulehduskipulääkkeen. Kolme päivää polvi oireili, sitten helpotti. 

"Uskoin optimistisesti, että jalka paranee. Ja se parani."

Opettele innostamaan itseäsi

Viljanen kirjoittaa innostavaan tyyliin. Hän uskoo, että pitkäkestoiset ja elimistöä rasittavat suoritukset ovat optimistille helpompia, koska optimisti ei lähde niihin suorituspaineista jännittyneenä.

Seuraavassa luvussa hän kertoo, kuinka itseään voi innostaa. Ja kun innostuu, niin epäileväisyys – pessimistisyys – alkaa karista harteilta.

Viljasta olisi helppo syyttää populistisesta yltiömyönteisyydestä. Kyynikko lukijassa kuitenkin sulaa, kun eteen ilmestyy ihastuttavia, suurilla kirjaimilla painettuja lauseita kuten: "Mitä ikinä teetkin, elä ja hengitä kuin oman alasi ammattilainen."

Jeeess!

Ryhdyn oitis miettimään itselleni vielä innostavampaa innostuslausetta.

 Lähde: Asennetta peliin (readme.fi 2013).

Tai chi, uinti vai kegel? Harvardin lääketieteen professorin mukaan näistä lajeista on helppo aloittaa liikkuminen.

Voisi helposti kuvitella, että rankka crossfit-treeni tai tiukat juoksulenkit saisivat kehon jumalaiseen kuntoon nopeasti. Mitä rankempi, sen parempi, eikös?

Väärin, sanoo Harvardin lääketieteellisen yliopiston professori I-Min Lee.

The Independent -lehden haastattelussa Lee toteaa, että suositut ja tehokkaat treenimuodot eivät välttämättä ole keholle parasta mahdollista liikuntaa. Moni raskas treeni, kuten juoksu, voi kuluttaa ja jopa vaurioittaa kehoa väärin tehtynä.

”Uidessasi lähes jokainen kehosi lihas työskentelee samanaikaisesti.”

Lee listasi viisi keholle parasta lajia, jotka hyödyntävät niin painonpudottajaa kuin lihasmassaa keräävää liikkujaa. Ja ennen kaikkea: nämä lajit eivätkä rasita kehoa väärällä tavalla.

1. Uinti

Harvardin tutkijaryhmän mukaan uiminen on kropalle "täydellinen treeni". Ja ihmekös tuo: vedessä tehty treeni ei rasita esimerkiksi niveliä lainkaan.

Uidessa lähes jokainen kehon lihas työskentelee samanaikaisesti. Noin 35-45 minuutin aerobinen uintitreeni lieventää myös stressiä, kohottaa mielialaa ja ehkäisee masennusta. 

2. Tai chi

Tai chi tai chi chun on kiinalainen itsepuolustuslaji, joka koostuu erilaisista meditatiivisista liikeradoista. Liikkuminen tapahtuu hitaasti ja hellävaroen, ja samalla kiinnitetään paljon huomiota liikkeeseen ja oikeaan hengitystekniikkaan.

Leen mukaan tai chi sopii erityisesti ikääntyville ihmisille, koska laji kehittää tasapainoa, joka heikkenee vanhetessa.

”Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin.”

3. Voimaharjoittelu

Rautalangasta väännettynä voimaharjoittelussa hyödynnetään painoja painovoimaa vastaan. Treenissä voi käyttää oman kehon painoa, vapaita painoja, naruja tai kehoon kiinnitettäviä painovöitä.

Vahvojen lihaksien saavuttamiseksi voi tehdä useita toistoja kevyemmillä painoilla tai vaihtoehtoisesti isoilla painoilla vähemmän toistoja. Tärkeintä on harjoittaa lihaksia säännöllisesti, jotta kehitys ei katkea.

4. Kävely

Kävely voi vaikuttaa tehottomalta, mutta se on yllättävän pureva liikuntamuoto. Myös personal trainer Wille Wahlberg kertoi aiemmin Me Naisille kävelyn olevan hänen lempiliikkeensä:

– Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin. Vasta kun jaksaa liikuttaa omaa kuormaansa kävelemällä, voi ryhtyä treenaamaan esimerkiksi juoksua, räjähtävyyttä, lihaskuntoa ja muita juttuja, Wahlberg kertoi.

”Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.”

Jo puolen tunnin päivittäinen kävely kehittää kehon peruskestävyyttä ja aivoja, kuten muistia ja mielenterveyttä. Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.

5. Kegel-harjoitukset

Oletko kuullut kegelistä? Kegel-harjoitukset ovat tärkeitä miehille ja naisille, koska ne keskittyvät lantionseudun lihaksien kuntoutukseen. Niiden tärkeys korostuu ikääntyessä, kun rakon, kohdun ja esimerkiksi peräsuolen toiminta heikkenee. Kegel-harjoitukset ovat siis lihasten supistelua, kuten naisilla lantionpohjanlihasten.

Vanhempana kiität itseäsi varhain aloitetusta tehokkaasta kegel-jumpasta!

Viiden liikkeen kuntopriiri on loistava treeni koko keholle.

Ei aikaa. Ei rahaa. Ei jumppavälineitä. Ei salijäsenyyttä. Nämä selittelyt ovat nyt turhia, sillä personal trainer Nana Heikkilä on suunnitellut kotijumpan, johon tarvitsee vain oman kehonsa ja 20 minuuttia aikaa.

Treeni sopii hyvin myös aloittelijalle.

– Jos aikasi on kortilla, voit jakaa treenin kahteen osaan. Tee yksi kierros liikkeitä ennen aamusuihkua, niin aineenvaihdunta herää ja tehostuu. Toisen kierroksen voit tehdä illalla töiden jälkeen, Nana Heikkilä vinkkaa.

Katso videolta, miten liikkeet tehdään oikein. Treeni sopii hyvin kaikille, myös aloittelijalle.

  1. Levyä kyykky + sivutaivutus
  2. Punnerrus kontallaan
  3. Lantion nosto
  4. Jalkojen dippaus vuorotellen
  5. Selän ojennus + lapaveto

Vinkki!

Tee kuntopiiri 2–3 kertaa viikossa. Säännöllisellä treenillä saat tuloksia jo parissa kuussa terveelliseen ruokavalioon yhdistettynä. 3–4 treenikerralla rasvat palavat varmasti!