Lantionpohjalihaksia voi treenata rennosti. Palkinnoksi saa paremman ryhdin, terveemmän selän ja ehkä jopa parempaa seksiä.

Tiesitkö, että lantionpohjalihaksia pitäisi treenata? No varmasti. Silti koko homma tuntuu pakkopullalta.

– Naiset eivät välttämättä tiedä, kuinka kokonaisvaltaisesti lantionpohjalihakset vaikuttavat hyvinvointiin, sanoo fysioterapeutti Maija Kiljunen.

Hyvät lantionpohjalihakset tukevat ryhtiä, ehkäisevät selkäkipuja, lisäävät virtsanpidätyskykyä ja helpottavat synnytystä sekä siitä palautumista. Ne ovat kuin talon perusta, jonka päällä lepää melkein koko kehon paino.

Koska lantionpohjalihakset eivät näy, ne unohtuvat helposti. Toisaalta niiden huonon kunnon aiheuttamat vaivat ovat kiusallisia. Esimerkiksi virtsankarkailu, alanselänkivut tai tuntoherkkyyden puute voivat olla merkkejä heikoista lantionpohjalihaksista.

Kun lantionpohjalihakset ovat kunnossa, yhdyntä tuntuu molemmista mukavalta. Jos lantionpohjalihaksia käyttää seksin aikana, lantion alueen mikroverisuonten verenkierto vilkastuu ja tuntohermot aktivoituvat. Nautinto voi kasvaa. Orgasmista voi tulla voimakkaampi.

Ryhmässä se onnistuu

Maija Kiljunen ja hänen kollegansa Emilia Ek-Huuhka ovat kehittäneet terveysliikuntakonsepti Bailamaman. Tuntiin kuuluvat tavalliset alkulämmittelyt, sykkeennostatukset sekä loppuvenyttelyt. Lantionpohjalihasten supertreeni tehdään omassa osiossaan. Se pitää sisällään päivittäisen suositusmäärän lantionpohjalihasten kesto-, nopeus- ja maksimivoimaharjoituksia. Ryhmä innostaa jaksamaan, ja ohjaajan avustukselle tulee treenatuksi monipuolisemmin kuin yksin kotona. Liikuntatunteja on jo kolmea sorttia: kaikille naisille, raskaana oleville sekä äideille vauvoineen.

– Synnyttämättömillä naisilla on yhtä lailla ongelmia kuin synnyttäneilläkin. Kun aloittaa nuorena, treenaamisesta tulee hyvä tapa, Ek-Huuhka toteaa.

Bailamama-ohjaajia on koulutettu Suomen lisäksi Belgiaan, Espanjaan, Englantiin,Viroon ja Puolaan. Liikuntainnovaatio tuntuu herättävän kovasti kiinnostusta, eivätkä Ek-Huuhka ja Kiljunen ole vielä törmänneet maailmalla vastaavaan.

Ek-Huuhkaa ja Kiljusta mietitytti, leimautuisiko Bailamama pelkäksi seksijumpaksi. Palaute on kuitenkin osoittanut Bailamamojen olevan oikealla tiellä.

– Ihmiset innostuvat, kun he alkavat saada tuloksia. Monelle tunti on viikon kohokohta. Eräskin asiakas kertoi, että häntä alkaa tunnin jälkeen himottaa. Ymmärtäähän sen, kun lantionalueen verenkierto vilkastuu, Kiljunen kertoo.

Fitness-kama sutraa!

Kaksikon tuoreessa kirjassa Bailamama – pysy tiukkana esitellään vuoden jokaiselle viikolle asento, joissa lantionpohjalihasharjoituksia voi tehdä. Ek-Huuhka ja Kiljunen kehottavat parisuhteessa olevia pyytämään kumppaneitaan treenikavereiksi, onhan kyseessä leikkisästi fitness-kama sutra. Jos huvittaa, seksin ja lantionpohjalihasharjoitukset voi yhdistää. Se vasta tuokin lisätehoa treeniin.

– Tämä on hyvä projekti parille, jolla on vaikkapa pienet lapset. On plussaa, jos ihmiset saavat yhden syyn lisää harrastaa enemmän seksiä, Ek-Huuhka rohkaisee.

Hauskalta kuulostaa. Mutta mistä tähänkin hyvinvointivelvoitteeseen repisi ainakin vartin monta kertaa viikossa?

– Oman itseen kannattaa käyttää aikaa, sillä silloin myös lähiympäristö voi hyvin. Tärkeintä on tehdä kaikki ilon kautta. Yläpää rentona, alapää tiukkana, Ek-Huuhka summaa.

Kokeile näitä liikkeitä


Cat mama: Pidä toinen jalka edessä ja toinen ojennettuna suoraan taakse. Tarvittaessa voit ottaa tukea seinästä tai ovenkarmista. Jos lihaksesi eivät ole kovin joustavat, laskeudu vain niin alas kuin sinusta tuntuu hyvältä. Voit tehdä liikkeen myös seisten.

Cat mama

Pidä toinen jalka edessä ja toinen ojennettuna suoraan taakse. Tarvittaessa voit ottaa tukea seinästä tai ovenkarmista. Jos lihaksesi eivät ole kovin joustavat, laskeudu vain niin alas kuin sinusta tuntuu hyvältä. Voit tehdä liikkeen myös seisten.


Happy frog

Kun teet kestovoimaharjoitukset, asetu kyykkyyn, avaa jalat ja suuntaa katse alaviistoon kohti lattiaa. Pysy kyykyssä mutta nouse varpaille, kun teet nopeusvoimaharjoituksia. Kun harjoitat maksimivoimaa, jännitä lantionpohja kyykkyasennossa. Nouse seisomaan, pidä jännitys nousun ajan ja rentouta yläasennossa.


Rakkauden lukko

Käy selinmakuulle, laita jalat ristiin ja nosta kohti kattoa. Pidä ylävartalo rentona. Jos liike tuntuu vaikealta, aloita polvet koukussa. Jännitä lantionpohjalihakset kesto-voimatreeninä jalkojen ollessa yläilmoissa, koukista polvet rentoutuksen aikana.

Nopeusvoimaharjoitukseen voit yhdistää pienen lantion noston jännityksen aikana siten, että jalat nousevat kohti kattoa samalla, kun vatsalihakset jännittyvät.


Katse

Asetu konttausasentoon. Ojenna toinen jalka suoraksi sivulle. Tee tässä asennossa kahdeksan kestovoimaharjoitusta ja palauta sivulla oleva jalka takaisin aloitusasentoon. Ojenna toinen jalka sivulle ja toista harjoitus. Kun rentoutat lihakset, painaudu lähemmäs lattiaa. Näin reiden sisäosat venyvät. Tee näin myös nopeus- ja maksimivoimaharjoitukset.


My little pony: Avaa jalat ja koukista polvet ikään kuin istuisit hevosen selässä. Jännitä lantionpohjalihakset, kosketa molemmilla käsillä ensin otsaa ja sen jälkeen pakaroita. Tuo kädet lopuksi vatsalle ja rentouta lantionpohjalihakset. Pidä jalat auki paikoillaan, polvet pienessä koukussa. Tee nopeusvoimaharjoitukset jännittämällä lantionpohja ja läpsäyttämällä kädet yhteen nopealla tempolla. Pidä jännitys yllä ja rentouta lantionpohja läpsäytyksen jälkeen. Jännitä maksimivoimatreenissä lantionpohja, ojenna jalat suoriksi, rentouta lantionpohja ja laskeudu alkuasentoon.

My little pony

Avaa jalat ja koukista polvet ikään kuin istuisit hevosen selässä. Jännitä lantionpohjalihakset, kosketa molemmilla käsillä ensin otsaa ja sen jälkeen pakaroita. Tuo kädet lopuksi vatsalle ja rentouta lantionpohjalihakset. Pidä jalat auki paikoillaan, polvet pienessä koukussa.

Tee nopeusvoimaharjoitukset jännittämällä lantionpohja ja läpsäyttämällä kädet yhteen nopealla tempolla. Pidä jännitys yllä ja rentouta lantionpohja läpsäytyksen jälkeen.

Jännitä maksimivoimatreenissä lantionpohja, ojenna jalat suoriksi, rentouta lantionpohja ja laskeudu alkuasentoon.

Lue lisää:

9 syytä, joiden vuoksi jooga parantaa seksielämää

Piukemmat paikat Bailamama-jumpalla

Kesto-, nopeus- ja maksimivoimaa

Kestovoimaharjoituksessa jännitys pidetään 10–20 sekunnin ajan, minkä jälkeen pidetään saman verran taukoa. Toistetaan kahdeksan kertaa.

Nopeusvoimaharjoituksessa jännitetään lantiopohjalihakset niin nopeasti kuin mahdollista. Kun jännität, puhalla samalla terävästi ulos suun kautta. Pidä välissä muutaman sekunnin tauko. Toista kymmenen kertaa.

Maksimivoimaharjoituksessa jännitetään lantionpohjalihakset voimakkaasti ja jännitys pidetään viiden sekunnin ajan. Pidä välissä kymmenen sekunnin tauko. Toista viisi kertaa.

Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi
Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi

Me Naisten Mimmit liikkuu! -liikuntahaasteeseen osallistuva Hellin Urpilainen liikkuu viitenä päivänä viikossa ja vetää omia liikuntakerhoja.

Liikunta on ollut aina Kinnulassa asuvalle Hellin Urpilaiselle elämäntapa. 

– Liikunta on lapsesta asti tuntunut omalta jutulta. Kävin keskikoulun viiden kilometrin päässä kotoa, joten olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla, Hellin kertoo.

Nyt aikuisena Hellin liikkuu viitenä päivänä viikossa. Viikko alkaa maanantaiaamuna kahdeksalta oman kävelyporukan kanssa tehtävällä lenkillä. Vakituinen kävelyporukka on kerätty ystävistä ja oman kylän ihmisistä.

– Maanantaista perjantaihin lähden keräämäni porukan kanssa lenkille joka aamu. Kävelemme kuusi tai seitsemän kilometriä. Jos on parikymmentä astetta pakkasta, emme lähde lenkille. Mutta sade ei saa olla esteenä.

Ensi viikolla 81 vuotta täyttävä Hellin on vetänyt 29 vuoden ajan myös omaa jumpparyhmää.

– Se on minulle harrastus. Työskentelin kunnan kirjanpitäjänä, enkä ole ammattimainen jumpanvetäjä. Se on vain hauskaa!

"Olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla."

Aluksi jumppaa pidettiin kyläkoululla, mutta kun koulu lakkautettiin vuonna 1992, Hellin alkoi pitää jumppaa kotonaan.

– Minulla aika iso olohuone ja paljon jumppavälineitä, kahvakuulia ja muita. Laitamme huonekalut nurkkaan ja alamme jumpata, Hellin kertoo.

– Teemme alkulämmittelyn kepeillä ja omalla keholla. Sen jälkeen teemme liikkeitä kahvakuulien ja pallojen avulla. Lopuksi venyttelemme, juomme kahvit ja keskustelemme asioista, Hellin kertoo.

Jumppaporukka on pysynyt pitkälti samana lähes 30 vuotta.

– Enemmänkin olisi tulijoita, mutta kotini tilat eivät anna periksi.  

Liikunta on parasta porukassa

Oman jumpparyhmän lisäksi Hellin käy tiistaisin vesijuoksussa, keskiviikkoisin sportmix-tunnilla ja torstaisin kuntosalilla.

– Talvella vielä hiihdän. Olen harrastanut myös kuntonyrkkeilyä ja zumbaa, mutta niitä ei tällä hetkellä järjestetä kylällämme.

Huhtikuussa Hellin suuntaa viikoksi hiihtoreissulle Ylläkselle. Hellin kokoama hiihtoporukka lähtee hiihtomatkalle jo 43. kerran.

–  Tulin ryhmään mieheni kanssa vuonna 1974. Alkuperäisestä porukasta meitä on jäljellä enää neljä kappaletta. Jossain vaiheessa minusta tuli vetäjä, Hellin muistelee.

– Olen saanut liikunnasta kuntoa ja mielihyvää. Jos en liikkuisi, liikuntakyky varmaan menisi tai voisi olla sairauksia. Nyt olen onneksi säästynyt niiltä.

Liikuntakipinää etsimässä

Hellin rohkaisee kaikkia löytämään liikunnan ilon. Toimiva tapa liikuntakipinää etsivälle on juurikin kaveriporukan tuki. Myös siksi Hellin halusi liittyä Me Naisten ilmaiseen Mimmit liikkuu! -liikuntaryhmään Facebookissa. 

–  On ihmisiä, joita pitää vähän nykäistä liikkumaan. Sellaisen ihmisen kannattaa koota kaveriporukka ja liikkua yhdessä. Toivon, että kaikki liikkuisivat omaksi hyväkseen ja ilokseen.

Hellin ei osaa sanoa, mikä hänen pirteän elämänasenteen taustalla on.

– En ole mikään ihme-ihminen. Kaikilla on mahdollisuus tähän, jos vaan on terve. Olen vain tällainen. Liikunnalla on varmasti paljon tekemistä iloisuuden kanssa. Lisäksi teen paljon käsitöitä ja olen käynyt kuorossa vuodesta 1955.

Liikunnan ilo on tarttunut myös Hellenin kolmeen lapseen ja kahdeksaan lapsenlapseen.

– Nuorin tyttö on juossut maratonin. Lapseni ovat ottaneet esimerkkiä minusta, Hellin naurahtaa.

Hän kannustaa kaikenikäisiä liikkumaan. Maratonia ei tarvitse juosta, kunhan liikkuu edes vähän.

– Tein itse aikoinaan päätetyötä ja tiedän, että työpäivän jälkeen jäsenillä on tehtävä jotain muuta kuin istuttava koneen ääressä.

Parhaat fiilikset ja terveysvaikutukset liikunnasta saa, kun hikoilee yhdessä. Nyt pidetään hauskaa porukalla!

Maanantaina 19. maaliskuuta alkaa Me Naisten ennennäkemätön, kymmenen viikkoa kestävä #mimmitliikkuu-haaste. Tämä haaste on ihan kaikille: nyt ei vahdata kiloja eikä senttejä, vaan pankitetaan yhteiseen pottiin ilolla liikuttuja tunteja!

#mimmitliikkuu-haasteen osallistujille on luvassa 10 viikon ajan pt:n vinkkejä, upeita palkintoja ja ryhmän tsemppiä.

Liikunta tekee tunnetusti hyvää, mutta tutkimusten mukaan muut ihmiset ja yhdessäolo ovat todellinen onnellisuuden tae. Lisäksi tsemppaavassa porukassa liikunta on hauskempaa kuin yksin. 

Siksi Me Naiset on perustanut haastetta varten Mimmit liikkuu! -Facebook-ryhmän, jossa lähdemme yhdessä lukijoiden kanssa metsästämään liikunnan iloa, kuntoilurutiineja ja liikkeen hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Ryhmän kippareina toimivat personal trainer Maikki Marjaniemi ja Me Naisten liikunta- ja hyvinvointitoimittaja Viivi Aaltovesi. Maikki ja Viivi keksivät kymmenen viikon ajan mitä hauskempia tapoja liikkua ja haastaa itseään sekä kaveria.

Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.
Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.

Liity haasteeseen täällä!

Miten pääsee mukaan?

Mene Facebookiin ja liity siellä Mimmit liikkuu! -ryhmäämme. Liityttyäsi saat lisätietoa viikkohaasteista, uusia liikuntavinkkejä sekä paljon inspiraatiota ja vertaistukea liikkumiseen.

#Mimmitliikkuu -haasteen ytimessä on yhteinen liikuntapankkimme, jonne keräämme liikuttuja tunteja. Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto: ihana hemmotteluloma kahdelle (itselle + sille parhaalle liikuntakaverille) Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa. 

Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.
Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.

Osallistu haasteeseen, pankita tunteja ja voita hemmotteluloma kylpylähotelli Långvikissa!

 478 euron arvoisen pääpalkinnon arvonta suoritetaan ryhmässä 10 haasteviikon päätteeksi kaikkien liikuntatunteja pankittaneiden kesken. Ihanaan hemmottelulomaan kuuluu yöpyminen, vapaa pääsy kylpylään ja kuntosalille, maistelumenu, herkkuaamiainen ja tietysti 30 minuutin hemmotteluhoidot molemmille.
 
Mimmit liikkuu! -ryhmässä arvotaan lisäksi joka viikko Finlaysonin upeita tuotepalkintoja sekä Maikki Marjaniemen verkkovalmennuksia. 

Tule mukaan, nähdään Mimmit liikkuu! -ryhmässä! 
 

 

Vierailija

Me Naisten mahtava 10 viikon liikuntahaaste käynnistyy! Tule mukaan, kohota kuntoa – voit voittaa hemmotteluloman

"Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto:" Mielestäni pääpalkinnon voisi mieluummin arpoa kaikkien kesken, sillä tärkeämpää on saada ihmiset sieltä sohvanpohjalta ylös, kuin kannustaa lisää niitä, jotka jo muutoinkin liikkuvat paljon...
Lue kommentti