Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Juon teetä 5–10 kuppia päivässä. Usein sanotaan, ettei kahvia saisi juoda tolkuttomasti ja toisaalta, että vihreä tee on terveellistä.

Kysymys: "Juon teetä 5–10 kuppia päivässä. Usein sanotaan, ettei kahvia saisi juoda tolkuttomasti ja toisaalta, että vihreä tee on terveellistä. Mutta miten on terveellisyyden laita, jos juo tuollaiset määrät teetä? Useimmiten juon mus­taa teetä, joskus myös vihreää, rooibosta tai yrttiteetä. Onko siinä eroa, juoko kofeiinitonta tai tavallista teetä? Entä millai­sia erikoisteet kuten rooibos ja honeybos ovat terveellisyydel­tään? Toisaalta olen kuullut, että yrttiteetä ei saisi juoda ainakaan samaa laatua monta kupillista päivässä – onko siinä perää?" Teesieppo

Vastaus: Perinteinen teejuoma saadaan uuttamalla teepensaan lehdistä ja yrttitee muiden kasvien lehdis­tä. Teellä uskotaan olevan monia terveysvaikutuksia muun muassa sydäninfarktiin ja syöpään, vaikkakaan selkeää yhteyttä ei ole todennettu.

Teen tiedetään kuitenkin sisältävän tanniineja ja teaniinia, jolla on pieni rauhoitta­va vaikutus. Runsaasti antioksidantteja sisältävillä teelaaduilla, kuten vih­reällä teellä ja rooiboksella, usko­taan olevan samoja vaikutuksia kun muilla antioksidantteja sisäl­tävillä yhdisteillä. Näiden teelaatu­jen arvellaan estävän soluja van­henemasta ja rappeutumasta.

Teen laatuun vaikuttaa eni­ten lehtien ikä ja valmistustapa. Teelaadut jaetaan valmistus­tavan mukaan muun muassa mustaan, valkoiseen, keltaiseen tai vihreään teehen. Laatuun ja makuun vaikuttaa hapetusaika. Hapetuksessa teen väri, maku ja tuoksu vahvistuvat.

Mustan teen valmistusprosessissa kitkeryys poistuu kokonaan, koska lehdet hapetetaan loppuun asti, kun taas vihreää teetä ei hapeta lainkaan. Vihreä myydään usein mausta­mattomana tai vain hiukan maus­tettuna. Valkoinen ja keltainen tee ovat laaduista kalleimpia, mikä johtuu käytetystä pensaan osasta ja käsittelytavasta.

Tee sisältää kahvin tavoin kofeiinia. Teelaadun kofeiinipitoisuus vaihtelee riippuen teen kasvupaikasta, teelaadusta ja -lajikkeesta sekä haudutusajasta. Myös teelehden koko vaikuttaa kofeiinipitoisuuteen. Pieni kuppi (1,25 dl) kahvia sisältää saman verran kofeiinia (100 mg) kuin kaksi pientä kuppia mustaa teetä tai noin 5 kuppia vihreää teetä. Teen kofeiinin sa­notaan vaikuttavan hitaammin kuin kahvin kofeiinin ja näin ollen virkistävän vaikutuksen kestävän kauemmin. Teestä kuten myös kahvista löytyy kofeiinittomia vaihtoehtoja. Nämä ovat hinnal­taan kalliimpia. Rooibostee sekä suurin osa yrttiteelaaduista ovat luontaisesti kofeiinittomia.

Teen sisältämät polyfenolit estävät raudan imeytymisen ra­vinnosta, eli kannattaa nauttia tee jonkin aikaa ennen tai jälkeen ruokailun. Teellä on varmasti terveysvai­kutuksia, joita emme edes kaikkia vielä tunne. On kuitenkin muistet­tava, ettei yksittäinen ruoka- tai nautintoaine paranna ruokavalio­ta tai hyvinvointia, jos perusravit­semus ei ole kunnossa.

Arja Vanhanen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal trainer

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.