"Kompressiosukat puetaan päälle niin, että sukka käännetään väärinpäin ja puetaan jalkaan varpaista lähtien sentti sentiltä ylös rullaten", neuvoo Zero Pointin perustaja ja toimitusjohtaja Petteri Ahonen. Kuva Anna Puolanka/Zero Point
"Kompressiosukat puetaan päälle niin, että sukka käännetään väärinpäin ja puetaan jalkaan varpaista lähtien sentti sentiltä ylös rullaten", neuvoo Zero Pointin perustaja ja toimitusjohtaja Petteri Ahonen. Kuva Anna Puolanka/Zero Point

Napakat kompressiosukat tukevat jalkoja ja parantavat verenkiertoa treenin aikana ja sen jälkeen.

Kompressiosukkatrendi on lähtöisin kilpaurheilijoilta. Se tuli näkyväksi Lontoon 2012 olympialaisissa, missä kilpailijat pinkoivat polvimittaisissa, tiukoissa tukisukissa. Nyt sukat parantavat tavisliikkujienkin treeniä.

Suomen urheiluopistossa Vierumäellä tehtyjen tutkimusten mukaan kompressiosukkien hyötyjä on monenlaisia: ne parantavat jalkojen verenkiertoa tukemalla ja tehostamalla laskimoläppien toimintaa. Lymfajärjestelmä tehostuu ja turvotus vähenee.

Vierumäen kompressiotestauksessa oli mukana yli 100 urheilijaa. Merkittävin mittaustulos oli, että kompressiosukilla juostessa pakaralihakset pysyivät keskimäärin 5 prosenttia aktiivisempina kuin ilman sukkia. Pakaralihaksella on tärkeä merkitys tehokkaasti juostessa. Kompressiosukan hyöty tulee parhaiten esille pitkissä suorituksissa.

– Peruskuntoilijalle suosittelen sukkia juoksulenkille, kertoo Vierumäen Sportpolis Liikunnan tiede- ja yrityspuiston projektipäällikkö Jarmo Kujanpää.

Sukkien lisäksi kompression painehyötyjä on lisätty trikoisiin ja paitoihin. Laitoimme kamppeet oman toimituksen testiin.

Tiukka kompressioasu jämäköitti ja tuki kroppaa niin lenkillä kuin joukkuepeleissäkin. Yksi sai trikoista tukea salilla kyykkäämiseen, toinen tykkäsi juosta kompressiosukat jalassa. Ne vaimensivat ja energisoivat askelta. Lentopallomatsi kompressiosäärystimet jalassa sujui ihmeen hyvin. Nopeat, iskevät askeleet tuntuvat tukevilta ja jalatkin energisiltä treenin jälkeen. Kompressiotrikoot myös ikäänkuin imaisivat läskit läjään, eli ne päällä tuli timmi, tiivis ja hyvännäköinen olo.

– Kilpaurheilijat totesivat, että kompressio auttaa myös treenistä palautumiseen, kertoo Kujanpää.

Tai chi, uinti vai kegel? Harvardin lääketieteen professorin mukaan näistä lajeista on helppo aloittaa liikkuminen.

Voisi helposti kuvitella, että rankka crossfit-treeni tai tiukat juoksulenkit saisivat kehon jumalaiseen kuntoon nopeasti. Mitä rankempi, sen parempi, eikös?

Väärin, sanoo Harvardin lääketieteellisen yliopiston professori I-Min Lee.

The Independent -lehden haastattelussa Lee toteaa, että suositut ja tehokkaat treenimuodot eivät välttämättä ole keholle parasta mahdollista liikuntaa. Moni raskas treeni, kuten juoksu, voi kuluttaa ja jopa vaurioittaa kehoa väärin tehtynä.

”Uidessasi lähes jokainen kehosi lihas työskentelee samanaikaisesti.”

Lee listasi viisi keholle parasta lajia, jotka hyödyntävät niin painonpudottajaa kuin lihasmassaa keräävää liikkujaa. Ja ennen kaikkea: nämä lajit eivätkä rasita kehoa väärällä tavalla.

1. Uinti

Harvardin tutkijaryhmän mukaan uiminen on kropalle "täydellinen treeni". Ja ihmekös tuo: vedessä tehty treeni ei rasita esimerkiksi niveliä lainkaan.

Uidessa lähes jokainen kehon lihas työskentelee samanaikaisesti. Noin 35-45 minuutin aerobinen uintitreeni lieventää myös stressiä, kohottaa mielialaa ja ehkäisee masennusta. 

2. Tai chi

Tai chi tai chi chun on kiinalainen itsepuolustuslaji, joka koostuu erilaisista meditatiivisista liikeradoista. Liikkuminen tapahtuu hitaasti ja hellävaroen, ja samalla kiinnitetään paljon huomiota liikkeeseen ja oikeaan hengitystekniikkaan.

Leen mukaan tai chi sopii erityisesti ikääntyville ihmisille, koska laji kehittää tasapainoa, joka heikkenee vanhetessa.

”Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin.”

3. Voimaharjoittelu

Rautalangasta väännettynä voimaharjoittelussa hyödynnetään painoja painovoimaa vastaan. Treenissä voi käyttää oman kehon painoa, vapaita painoja, naruja tai kehoon kiinnitettäviä painovöitä.

Vahvojen lihaksien saavuttamiseksi voi tehdä useita toistoja kevyemmillä painoilla tai vaihtoehtoisesti isoilla painoilla vähemmän toistoja. Tärkeintä on harjoittaa lihaksia säännöllisesti, jotta kehitys ei katkea.

4. Kävely

Kävely voi vaikuttaa tehottomalta, mutta se on yllättävän pureva liikuntamuoto. Myös personal trainer Wille Wahlberg kertoi aiemmin Me Naisille kävelyn olevan hänen lempiliikkeensä:

– Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin. Vasta kun jaksaa liikuttaa omaa kuormaansa kävelemällä, voi ryhtyä treenaamaan esimerkiksi juoksua, räjähtävyyttä, lihaskuntoa ja muita juttuja, Wahlberg kertoi.

”Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.”

Jo puolen tunnin päivittäinen kävely kehittää kehon peruskestävyyttä ja aivoja, kuten muistia ja mielenterveyttä. Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.

5. Kegel-harjoitukset

Oletko kuullut kegelistä? Kegel-harjoitukset ovat tärkeitä miehille ja naisille, koska ne keskittyvät lantionseudun lihaksien kuntoutukseen. Niiden tärkeys korostuu ikääntyessä, kun rakon, kohdun ja esimerkiksi peräsuolen toiminta heikkenee. Kegel-harjoitukset ovat siis lihasten supistelua, kuten naisilla lantionpohjanlihasten.

Vanhempana kiität itseäsi varhain aloitetusta tehokkaasta kegel-jumpasta!

Viiden liikkeen kuntopriiri on loistava treeni koko keholle.

Ei aikaa. Ei rahaa. Ei jumppavälineitä. Ei salijäsenyyttä. Nämä selittelyt ovat nyt turhia, sillä personal trainer Nana Heikkilä on suunnitellut kotijumpan, johon tarvitsee vain oman kehonsa ja 20 minuuttia aikaa.

Treeni sopii hyvin myös aloittelijalle.

– Jos aikasi on kortilla, voit jakaa treenin kahteen osaan. Tee yksi kierros liikkeitä ennen aamusuihkua, niin aineenvaihdunta herää ja tehostuu. Toisen kierroksen voit tehdä illalla töiden jälkeen, Nana Heikkilä vinkkaa.

Katso videolta, miten liikkeet tehdään oikein. Treeni sopii hyvin kaikille, myös aloittelijalle.

  1. Levyä kyykky + sivutaivutus
  2. Punnerrus kontallaan
  3. Lantion nosto
  4. Jalkojen dippaus vuorotellen
  5. Selän ojennus + lapaveto

Vinkki!

Tee kuntopiiri 2–3 kertaa viikossa. Säännöllisellä treenillä saat tuloksia jo parissa kuussa terveelliseen ruokavalioon yhdistettynä. 3–4 treenikerralla rasvat palavat varmasti!