Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kiistelemme kavereiden kanssa sushin ravintoarvoista: onko se kevyttä vai kaloripitoista, kuinka terveellistä sushi on ja sopiiko se hyvin kuntoilijalle?

"Kiistelemme kavereiden kanssa sushin ravintoarvoista: onko se kevyttä vai kaloripitoista, kuinka terveellistä sushi on ja sopiiko se hyvin kuntoilijalle?" Miss Tokyo

Sushi valmistetaan useimmiten riisistä, kalasta, äyriäisistä ja kas­viksista. Toisinaan käytetään myös kananmunaa, tofua ja mätiä. Sushi on siis melko kevyttä syötävää.

Sushipalleroiden kalorimäärät vaihtelevat paljon. Yleensä yh­dessä suupalassa on noin 50 kilokaloria. Terveellisyyttä ajatellen sushil­le voi antaa sekä plussia että miinuksia. Sushissa käytetty val­koinen, puhdistettu riisi ei sisällä juurikaan suojaravintoaineita tai kuituja, ainoastaan hiilihydraatte­ja. Toinen miinus tulee mausteena käytetystä soijasta, joka soijalaa­dusta riippuen saattaa sisältää paljonkin suolaa.

Kalat ja äyriäiset taas ovat erit­täin terveellisiä. Esimerkiksi sus­hissa usein käytetty lohi sisältää tärkeitä omega-3-rasvahappoja. Niitä saa myös muista rasvaisis­ta kaloista kuten sardiinista ja makrillista. Lisäksi kaloissa on proteiinia, D-vitamiinia ja kiven­näisaineita, kuten magnesiumia ja rautaa. Sushi valmistetaan yleen­sä merikaloista, joista saa myös jodia.

Sushissa käytetty merileväkin on terveellistä. Siinä on pääsääntöisesti samoja ra­vintoaineita kuin kaloissa. Sekä merikaloissa että merilevässä saattaa kui­tenkin olla raskasme­tallijäämiä. Tämän takia merilevää ei suositella käytettäväksi suuria määriä, ja raskaana olevien ei tulisi syödä sitä lainkaan. Toisaalta merilevä antaa makua jo pieninäkin annoksina.

Myös kananmuna on hyvä proteiininlähde. Lisäksi se sisältää rasvaliukoisia vitamiineja. Sushis­sa toisinaan käytetty avokado taas sisältää välttämättömiä tyydytty­mättömiä rasvahappoja.

Sushissa mausteen tehtäviä hoitavat soijan lisäksi inkivääri, piparjuurta sisältävä wasabi ja  etikka. Inkiväärillä ja piparjuurella uskotaan olevan antibakteerisia eli tulehduksia estäviä vaikutuksia.

Kaikkiaan sushi on terveellinen ruoka ja hyvä keino lisätä ruoka­valioon kalaa. Liikkuja saa siitä hiilihydraattia, jolla jaksaa tree­nata, ja proteiinia lihasten raken­nusaineeksi. Ja vaikka sushissa omat pienet heikkoutensa onkin, kannattaa muistaa, ettei yksi ruo­ka hetkauta menyyta suuntaan tai toiseen. Sitä paitsi sushi on mo­neen muuhun ravintolaruokaan verrattuna terveellinen valinta.

Vastaaja: Arja Vanhanen, Ravinto ja liikunta, Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal trainer

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.