Kiinteytyvätkö pakarat jollakin tietynmallisella pyörän satulalla paremmin kuin jollakin toisella? Käyn syksyn ja talven ajan säännöl­lisesti kaksi kertaa viikossa salilla spinningissä.

Kiinteytyvätkö pakarat jollakin tietynmallisella pyörän satulalla paremmin kuin jollakin toisella? Käyn syksyn ja talven ajan säännöl­lisesti kaksi kertaa viikossa salilla spinningissä. Keväällä ja kesällä teen vastaavan treenin fillarilla ul­kona. Muu treeni on ympäri vuoden sama: kerran viikossa pumpissa ja pari kertaa viikossa lenkillä. Tuntuu, että pakarani kiinteytyvät keväällä ja kesällä, mutta talven treeneillä ei ole oikein mitään vaikutusta, tai löllö jopa lisääntyy. Polkupyöräni satula on kapeaa mallia, kun taas spinning-satula on leveä one size fits all -tyyppinen. Päärynä

Usein ulkolenkit ovat pidempiä kuin ohjatut spinning-lenkit. Vaikka pituutta olisi vain hiukan enemmän kuin talviaikaan, kertyy koko pyöräilykaudelta reippaasti kulutettuja kaloreita.

Ulkona pyöräillessä ilma on usein viileämpää kuin spinning-studiossa, joten jaksat pyöräillä melko kovaakin pidempään, en­nen kuin reidet ja pakarat mene­vät maitohapoille. Ulkopyöräilys­sä itsensä voittaa konkreettisesti: kun pääsee oikean mäen päälle, antaa se enemmän iloa kuin spin­ning-studion kuvitteellisen mäen päälle kipuaminen. Saat kuin huo­maamattasi lisää lihasvoimaa ja kiinteydyt.

Spinning-tunnilla taas lihakset menevät usein maitohapoille, jol­loin niiden koko ei niinkään kasva vaan maitohapon sietokynnys eli kestävyys kasvaa.

Kyllä satulan muotokin hiukan vaikuttaa. Kapea satula saattaa tehostaa reisi- ja pakaralihasten työskentelyä. Harjoituskengilläkin on merkitystä. Jos käytät lukko­polkimia ja nostat siten aktiivises­ti poljinta ylös, saavat jalat tehok­kaan treenin.

Ei ulkopyöräily silti ole vält­tämättä sisäpolkemista tehok­kaampaa. Spinning-tunti voi olla superintensiivinen, kun taas ke­vyesti polkeva työmatkapyöräilijä ei välttämättä koskaan hikoile tai saavuta kovia sykelukemia. Spinning-tunti parhaimmillaan on loistava intervallitreeni, joka sopii kaikille ja varsinkin niille, jotka pelkäävät aerobic-tuntien koreografioita!

Arja Vanhanen
Ravinto ja liikunta
Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal trainer

Kuva iStockphoto

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.