Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Floridassa sijaitsee kuntokeskus, jossa on tarjolla mm. juoksumattoja, pilatesta, joogaa, hierontaa, aromaterapiaa, reikiä ja vesijumppaa. Paikan erikoisuus on se, että asiakkaina on pelkkiä koiria.

Arviolta 54 prosenttia amerikkalaisista koirista ja kissoista on ylipainoisia. Amerikkalainen yritys Rocky's Retreat on haistanut markkinaraon ja tarjoaa apuaan lihavien lemmikkien omistajille.

Rocky's Retreat sijaitsee Orlandossa, Floridassa, ja tarjoaa ikioman kuntokeskuksen koirille. Paino-ongelmista kärsivät koirat voivat käydä paikan lihavuusklinikalla, ja selkäongelmaiset hauvat voi ilmoittaa pilates-tunneille. Koirille on tarjolla myös joogaa, akupunktiota ja vesijumppaa. Kuntokeskuksesta voi myös tilata aromaterapiapaketin omalle koiralleen täyttämällä kahdeksansivuisen lomakkeen koiran tiedoista ja toimittamalla keskukseen sen yhteydessä karvanäytteen koiran turkista. Koiran voi viedä keskukseen myös saamaan reiki-hoitoa, joka paikan nettisivujen mukaan "puhdistaa energiatukkeumia, auttaa rentoutumaan ja puhdistaa elimistöä".

Tyhjätaskukoirien kannattaa pysytellä paikasta kaukana, sillä Rocky's Retreat ei ole mikään halpa paikka. Esimerkiksi kuntosalin premium-jäsenyys maksaa 150 dollaria kuussa ja hieronta 60 dollaria tunti. Kunnon isäntä tai emäntä varaa normaalihieronnan sijaan tosin "parihieronnan", johon omistaja ja koira pääsevät yhtä aikaa - yhteishintaan 125 dollaria tunti.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.