Huoleton hiihtäjä sutii pitovoiteen pohjaan ja painuu purkki taskussa baanalle. Voidetta on helppo lisätä kesken matkan.

Valitse voitelutyyli hiihtotavan mukaan:

Suksien pitovoitelu

Pyyhi vanhat pitovoiteet pois voiteenpoistoaineeseen kastetulla rätillä. Jos voidetta on paljon, käytä voiteenpoistosikliä eli lastaa ja kuumailmapuhallinta, föönikin kelpaa. Anna pohjan kuivua.

Karhenna suksen keskisosan pitoalue muoville tarkoitetulla hiomapaperilla. Ellei pitoaluetta ole merkitty kaupassa, sen saa selville paperilappukokeella. Seiso tasaisesti suksien päällä. Pyydä kaveria viemään lappua suksen alla kohti kärkeä ja kantaa. Kohdat, joihin lappu jumiutuu, ovat pitoalueen rajat. Merkkaa ne tussilla suksen kylkeen.

Hankaa pohjavoide suksen pohjaan, tasoita korkin palalla.  Lisää ohuita kerroksia keliin sopivaa voidetta ja tasoita jokainen kerros huolellisesti korkkipalalla.

Levitä ainakin kolme kerrosta ja lisää voidetta laskien, että yhdellä kerroksella hiihtää 5–10 kilometriä. Vie sukset hetkeksi ulos jäähtymään ennen hiihtoa.

Suksien luistovoitelu

Sulata luistovoidetta voiteluraudalla suksen pohjan luistoalueille eli kärkiin ja kantoihin, pitoalueen ulkopuolelle. Levitä raudalla tasaisesti. Rauta on liian kuuma, jos voide käryää. Anna suksen jäähtyä.

Poista ylimääräiset voiteet kaapimalla pohjaa akryylisiklillä eli -lastalla. Käy suksen pohja läpi kärjestä kantaan niin monta kertaa kuin voidetta irtoaa.

Harjaa voimakkaasti nailon­harjalla. Vie sukset hetkeksi ulos jäähtymään.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.