Suurin osa naisista sporttaa vääränkokoisissa urheiluliiveissä.

Naisten alusvaatteet ja urheiluliivit ovat yleensä ympärysmitaltaan liian löysiä ja kuppikoko on liian pieni.

Huolehdi siitä, että ympärysmitta on tarpeeksi napakka. Sovita liivejä aina niin, että hakaset ylettyvät vain viimeiseen asti.

– Itseasiassa ympärysnauhan pitäisi kannatella rintaa, eikä olkaimien, neuvoo alusvaatemyyjä Jaana Koskinen alusvaateliike Funky Ladystä.

Toinen tyypillinen virhe on käyttää urheillessa vanhoja, roskiin meneviä sporttirintsikoita. Rintoja pitäisi tukea urheillessa jopa paremmin kuin arjessa.

– Rinta on pelkkää rasvakudosta, eikä sitä kannattele mikään lihas, Koskinen kertoo.

Tämä koskee myös pienirintaisia, jotka urheilevat usein jopa ilman kunnon liivejä. Myös pienet rinnat tarvitsevat tukea suurien tavoin. Lajikin vaikuttaa, sillä juoksu-, hyppy- ja palloilulajeissa tarvitaan enemmän tukea kuin rauhallisemmissa sporttailuissa.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.