Kuvitus: Satu Kettunen
Kuvitus: Satu Kettunen

Salibandyvalmentaja ja psyykkinen valmentaja neuvovat, miten uusia pelikavereita kannattaa lähestyä.

"Haluaisin aloittaa uuden joukkuelajin, mielessä on käynyt salibandy. Minua kuitenkin jännittää mennä uuteen ryhmään. Kuinka pääsen mukaan porukkaan enkä jää ulkopuoliseksi?” Kira, 20

Mitä sanoo salibandyvalmentaja?

Uuteen ryhmään mennessä reipas oma-aloitteisuus on aina plussaa, tietää Classic-salibandyjoukkueen manageri ja entinen päävalmentaja Irina Peltola.

– Kannattaa ottaa kontaktia muihin eikä jäädä odottamaan, että sinua lähestytään. Mutta ainakaan heti ei kannata alkaa valittaa, mikä kaikki on päin peppua.

Irina neuvoo liittymään porukkaan, jolla on samanlaiset tavoitteet kuin itsellä.

– Jos tärkeintä on hauskanpito, kannattaa etsiä höntsyporukka. Jos on isompia tavoitteita, on syytä etsiä kovatasoinen joukkue. 

Peltola on nähnyt hankalasti sopeutuvia pelaajia.

– Ihmistä voi lukea kulmakarvoista. Jos pelaaja ei sopeudu, hän saattaa olla apea tai vetäytyä porukasta. Muut eivät välttämättä huomaa toisen vetäytymistä, koska he keskittyvät omaan suoritukseensa.

– Jotkut yrittävät tsempata eristäytyvää, jotkut ottavat entisestään etäisyyttä häneen.

Uutta pelaajaa saattavat hirvittää myös muiden taidot. Vaikka vastaan otettaisiin avosylin, pelaaja voi tuntea itsensä muita huonommaksi. Syntyy kierre, jossa taidot alkavat taantua eikä peli kulje. Peltola muistuttaa, että porukan parhaatkin tekevät virheitä, joten itseltä ei tarvitse vaatia liikoja.

– Tavoitteet täytyy pitää korkealla mutta realistisina.
 

Mitä sanoo psyykkinen valmentaja?

Joukkueurheilun psyykkiseen valmennukseen keskittyvä Terhi Lehtoviita kannustaa avomielisyyteen ja uteliaisuuteen. Hänen mielestään treeneissä on hyvä käydä ainakin kolme kertaa, ennen kuin päättää jatkosta.

– Ensimmäisellä kerralla porukan meno saattaa tuntua jopa kammottavalta. Parin kerran jälkeen on jo jyvällä lajista ja siitä, kuinka ryhmä toimii.

Kannattaa myös pohtia omia motiivejaan.

– Haetko kovaa kuntoa vai uusia ystäviä? Avoin ihminen voi saada tukun kavereita, vaikka olisi tullut oppimaan lajitaitoja. Uusia ystäviä etsivä taas voi huomata olevansa taitava luistelija.

Joukkuetoveritkin saavat avoimen tyypin myötä uuden näkökulman omaan lajiinsa. 

– Muut voivat jopa loukkaantua, jos tulokas on passiviinen. Yhteisöllisyys kuuluu ryhmiin.

Oman roolin löytäminen joukkueessa voi ottaa aikansa, mutta rauhallisuus auttaa.  Porukan tapoja ei kannata alkaa heti arvostella, mutta kiinnostunut kannattaa olla.

– Kun joukkueen vetäjä kysyy pelaajien mielipidettä, on hyvä kertoa rohkeasti ajatuksistaan.

Porukan kuviot selviävät, kun menee juttelemaan pelaajalle, joka tuntee ryhmän historian. 

Huonoista fiiliksistä voi päästä eroon keskittymällä tunteen sijasta pieniin tavoitteisiin. 

– Seuraa vaikka sykettä mittarista tai laske onnistuneita syöttöjä kentällä. Silloin ajatus kohdistuu harjoitukseen eikä ulkopuolisuuteen.

Lue myös:

Onko jumppamatto bakteeripesä?

Miksi miehet kohentelevat etumustaan kaikkialla?

Kuinka vapautua sänkyhommien aikana vaivaavista ajatuksista?

Voivatko korkkarit pilata jalat?

Pitääkö kuntosalia varten sheivata?