Kuvitus: Satu Kettunen
Kuvitus: Satu Kettunen

Salibandyvalmentaja ja psyykkinen valmentaja neuvovat, miten uusia pelikavereita kannattaa lähestyä.

"Haluaisin aloittaa uuden joukkuelajin, mielessä on käynyt salibandy. Minua kuitenkin jännittää mennä uuteen ryhmään. Kuinka pääsen mukaan porukkaan enkä jää ulkopuoliseksi?” Kira, 20

Mitä sanoo salibandyvalmentaja?

Uuteen ryhmään mennessä reipas oma-aloitteisuus on aina plussaa, tietää Classic-salibandyjoukkueen manageri ja entinen päävalmentaja Irina Peltola.

– Kannattaa ottaa kontaktia muihin eikä jäädä odottamaan, että sinua lähestytään. Mutta ainakaan heti ei kannata alkaa valittaa, mikä kaikki on päin peppua.

Irina neuvoo liittymään porukkaan, jolla on samanlaiset tavoitteet kuin itsellä.

– Jos tärkeintä on hauskanpito, kannattaa etsiä höntsyporukka. Jos on isompia tavoitteita, on syytä etsiä kovatasoinen joukkue. 

Peltola on nähnyt hankalasti sopeutuvia pelaajia.

– Ihmistä voi lukea kulmakarvoista. Jos pelaaja ei sopeudu, hän saattaa olla apea tai vetäytyä porukasta. Muut eivät välttämättä huomaa toisen vetäytymistä, koska he keskittyvät omaan suoritukseensa.

– Jotkut yrittävät tsempata eristäytyvää, jotkut ottavat entisestään etäisyyttä häneen.

Uutta pelaajaa saattavat hirvittää myös muiden taidot. Vaikka vastaan otettaisiin avosylin, pelaaja voi tuntea itsensä muita huonommaksi. Syntyy kierre, jossa taidot alkavat taantua eikä peli kulje. Peltola muistuttaa, että porukan parhaatkin tekevät virheitä, joten itseltä ei tarvitse vaatia liikoja.

– Tavoitteet täytyy pitää korkealla mutta realistisina.
 

Mitä sanoo psyykkinen valmentaja?

Joukkueurheilun psyykkiseen valmennukseen keskittyvä Terhi Lehtoviita kannustaa avomielisyyteen ja uteliaisuuteen. Hänen mielestään treeneissä on hyvä käydä ainakin kolme kertaa, ennen kuin päättää jatkosta.

– Ensimmäisellä kerralla porukan meno saattaa tuntua jopa kammottavalta. Parin kerran jälkeen on jo jyvällä lajista ja siitä, kuinka ryhmä toimii.

Kannattaa myös pohtia omia motiivejaan.

– Haetko kovaa kuntoa vai uusia ystäviä? Avoin ihminen voi saada tukun kavereita, vaikka olisi tullut oppimaan lajitaitoja. Uusia ystäviä etsivä taas voi huomata olevansa taitava luistelija.

Joukkuetoveritkin saavat avoimen tyypin myötä uuden näkökulman omaan lajiinsa. 

– Muut voivat jopa loukkaantua, jos tulokas on passiviinen. Yhteisöllisyys kuuluu ryhmiin.

Oman roolin löytäminen joukkueessa voi ottaa aikansa, mutta rauhallisuus auttaa.  Porukan tapoja ei kannata alkaa heti arvostella, mutta kiinnostunut kannattaa olla.

– Kun joukkueen vetäjä kysyy pelaajien mielipidettä, on hyvä kertoa rohkeasti ajatuksistaan.

Porukan kuviot selviävät, kun menee juttelemaan pelaajalle, joka tuntee ryhmän historian. 

Huonoista fiiliksistä voi päästä eroon keskittymällä tunteen sijasta pieniin tavoitteisiin. 

– Seuraa vaikka sykettä mittarista tai laske onnistuneita syöttöjä kentällä. Silloin ajatus kohdistuu harjoitukseen eikä ulkopuolisuuteen.

Lue myös:

Onko jumppamatto bakteeripesä?

Miksi miehet kohentelevat etumustaan kaikkialla?

Kuinka vapautua sänkyhommien aikana vaivaavista ajatuksista?

Voivatko korkkarit pilata jalat?

Pitääkö kuntosalia varten sheivata?

Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi
Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi

Me Naisten Mimmit liikkuu! -liikuntahaasteeseen osallistuva Hellin Urpilainen liikkuu viitenä päivänä viikossa ja vetää omia liikuntakerhoja.

Liikunta on ollut aina Kinnulassa asuvalle Hellin Urpilaiselle elämäntapa. 

– Liikunta on lapsesta asti tuntunut omalta jutulta. Kävin keskikoulun viiden kilometrin päässä kotoa, joten olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla, Hellin kertoo.

Nyt aikuisena Hellin liikkuu viitenä päivänä viikossa. Viikko alkaa maanantaiaamuna kahdeksalta oman kävelyporukan kanssa tehtävällä lenkillä. Vakituinen kävelyporukka on kerätty ystävistä ja oman kylän ihmisistä.

– Maanantaista perjantaihin lähden keräämäni porukan kanssa lenkille joka aamu. Kävelemme kuusi tai seitsemän kilometriä. Jos on parikymmentä astetta pakkasta, emme lähde lenkille. Mutta sade ei saa olla esteenä.

Ensi viikolla 81 vuotta täyttävä Hellin on vetänyt 29 vuoden ajan myös omaa jumpparyhmää.

– Se on minulle harrastus. Työskentelin kunnan kirjanpitäjänä, enkä ole ammattimainen jumpanvetäjä. Se on vain hauskaa!

"Olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla."

Aluksi jumppaa pidettiin kyläkoululla, mutta kun koulu lakkautettiin vuonna 1992, Hellin alkoi pitää jumppaa kotonaan.

– Minulla aika iso olohuone ja paljon jumppavälineitä, kahvakuulia ja muita. Laitamme huonekalut nurkkaan ja alamme jumpata, Hellin kertoo.

– Teemme alkulämmittelyn kepeillä ja omalla keholla. Sen jälkeen teemme liikkeitä kahvakuulien ja pallojen avulla. Lopuksi venyttelemme, juomme kahvit ja keskustelemme asioista, Hellin kertoo.

Jumppaporukka on pysynyt pitkälti samana lähes 30 vuotta.

– Enemmänkin olisi tulijoita, mutta kotini tilat eivät anna periksi.  

Liikunta on parasta porukassa

Oman jumpparyhmän lisäksi Hellin käy tiistaisin vesijuoksussa, keskiviikkoisin sportmix-tunnilla ja torstaisin kuntosalilla.

– Talvella vielä hiihdän. Olen harrastanut myös kuntonyrkkeilyä ja zumbaa, mutta niitä ei tällä hetkellä järjestetä kylällämme.

Huhtikuussa Hellin suuntaa viikoksi hiihtoreissulle Ylläkselle. Hellin kokoama hiihtoporukka lähtee hiihtomatkalle jo 43. kerran.

–  Tulin ryhmään mieheni kanssa vuonna 1974. Alkuperäisestä porukasta meitä on jäljellä enää neljä kappaletta. Jossain vaiheessa minusta tuli vetäjä, Hellin muistelee.

– Olen saanut liikunnasta kuntoa ja mielihyvää. Jos en liikkuisi, liikuntakyky varmaan menisi tai voisi olla sairauksia. Nyt olen onneksi säästynyt niiltä.

Liikuntakipinää etsimässä

Hellin rohkaisee kaikkia löytämään liikunnan ilon. Toimiva tapa liikuntakipinää etsivälle on juurikin kaveriporukan tuki. Myös siksi Hellin halusi liittyä Me Naisten ilmaiseen Mimmit liikkuu! -liikuntaryhmään Facebookissa. 

–  On ihmisiä, joita pitää vähän nykäistä liikkumaan. Sellaisen ihmisen kannattaa koota kaveriporukka ja liikkua yhdessä. Toivon, että kaikki liikkuisivat omaksi hyväkseen ja ilokseen.

Hellin ei osaa sanoa, mikä hänen pirteän elämänasenteen taustalla on.

– En ole mikään ihme-ihminen. Kaikilla on mahdollisuus tähän, jos vaan on terve. Olen vain tällainen. Liikunnalla on varmasti paljon tekemistä iloisuuden kanssa. Lisäksi teen paljon käsitöitä ja olen käynyt kuorossa vuodesta 1955.

Liikunnan ilo on tarttunut myös Hellenin kolmeen lapseen ja kahdeksaan lapsenlapseen.

– Nuorin tyttö on juossut maratonin. Lapseni ovat ottaneet esimerkkiä minusta, Hellin naurahtaa.

Hän kannustaa kaikenikäisiä liikkumaan. Maratonia ei tarvitse juosta, kunhan liikkuu edes vähän.

– Tein itse aikoinaan päätetyötä ja tiedän, että työpäivän jälkeen jäsenillä on tehtävä jotain muuta kuin istuttava koneen ääressä.

Parhaat fiilikset ja terveysvaikutukset liikunnasta saa, kun hikoilee yhdessä. Nyt pidetään hauskaa porukalla!

Maanantaina 19. maaliskuuta alkaa Me Naisten ennennäkemätön, kymmenen viikkoa kestävä #mimmitliikkuu-haaste. Tämä haaste on ihan kaikille: nyt ei vahdata kiloja eikä senttejä, vaan pankitetaan yhteiseen pottiin ilolla liikuttuja tunteja!

#mimmitliikkuu-haasteen osallistujille on luvassa 10 viikon ajan pt:n vinkkejä, upeita palkintoja ja ryhmän tsemppiä.

Liikunta tekee tunnetusti hyvää, mutta tutkimusten mukaan muut ihmiset ja yhdessäolo ovat todellinen onnellisuuden tae. Lisäksi tsemppaavassa porukassa liikunta on hauskempaa kuin yksin. 

Siksi Me Naiset on perustanut haastetta varten Mimmit liikkuu! -Facebook-ryhmän, jossa lähdemme yhdessä lukijoiden kanssa metsästämään liikunnan iloa, kuntoilurutiineja ja liikkeen hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Ryhmän kippareina toimivat personal trainer Maikki Marjaniemi ja Me Naisten liikunta- ja hyvinvointitoimittaja Viivi Aaltovesi. Maikki ja Viivi keksivät kymmenen viikon ajan mitä hauskempia tapoja liikkua ja haastaa itseään sekä kaveria.

Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.
Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.

Liity haasteeseen täällä!

Miten pääsee mukaan?

Mene Facebookiin ja liity siellä Mimmit liikkuu! -ryhmäämme. Liityttyäsi saat lisätietoa viikkohaasteista, uusia liikuntavinkkejä sekä paljon inspiraatiota ja vertaistukea liikkumiseen.

#Mimmitliikkuu -haasteen ytimessä on yhteinen liikuntapankkimme, jonne keräämme liikuttuja tunteja. Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto: ihana hemmotteluloma kahdelle (itselle + sille parhaalle liikuntakaverille) Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa. 

Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.
Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.

Osallistu haasteeseen, pankita tunteja ja voita hemmotteluloma kylpylähotelli Långvikissa!

 478 euron arvoisen pääpalkinnon arvonta suoritetaan ryhmässä 10 haasteviikon päätteeksi kaikkien liikuntatunteja pankittaneiden kesken. Ihanaan hemmottelulomaan kuuluu yöpyminen, vapaa pääsy kylpylään ja kuntosalille, maistelumenu, herkkuaamiainen ja tietysti 30 minuutin hemmotteluhoidot molemmille.
 
Mimmit liikkuu! -ryhmässä arvotaan lisäksi joka viikko Finlaysonin upeita tuotepalkintoja sekä Maikki Marjaniemen verkkovalmennuksia. 

Tule mukaan, nähdään Mimmit liikkuu! -ryhmässä!