Oikea ruokavalio on tehokas laihdutustapa, mutta myös liikunnan lisääminen auttaa.

1. Treenaa aamulla tai päivällä. Se lisää jaksamistasi ja vireyttäsi päivän aikana. Virkeänä tunnistat paremmin nälän.

2.  Jos treenaat heti aamulla, syö jotain kevyttä tai juo vettä, johon lisäät ripauksen merisuolaa ja/tai sitruunaa. Näin vesi imeytyy paremmin. Kasviksista neste imeytyy hyvin.

3. Kaikenlainen liikunta kaventaa ja kiinteyttää vyötärölihavuutta ja polttaa sisäelinrasvoja.

4.  Jos olet treenin jälkeen virkeä, olet treenannut oikein – jos väsynyt, tiedät huhkineesi liian rankasti.

5.  Liiku joka päivä kevyesti. Kävele esimerkiksi 30–60 minuuttia reippaasti töihin. Treenaa lisäksi tehokkaasti, esimerkiksi yksi aerobinen ja yksi lihaskuntotreeni viikossa.

6. Joogakin on rasvanpolttolaji. Syvähengitys lisää happea, mikä taas kiihdyttää aineenvaihduntaa. Myös rasva-aineenvaihdunta parantuu, koska rasva palaa hapen avulla.

7.  On normaalia, että lihakset kipeytyvät pitkän treenitauon jälkeen. Voit nopeuttaa kehon palautumista juomalla vettä noin kaksi desiä tunnin välein pitkin päivää. Myös antioksidantteja sisältävät vihreät kasvit auttavat: tee esimerkiksi viherpirtelö pinaatista, banaanista ja marjoista.

8.  Salitreenin jälkeen lihaksia voi kivistää pari päivää ja paino voi nousta 1–2 kiloa. Tämä johtuu siitä, että lihaskuntotreeni on tehnyt lihaksiin mikrovaurioita, jotka keräävät nestettä. Neste poistuu ja paino putoaa, kun keho palautuu harjoituksesta.

Asiantuntijana personal trainer Emilia Takkunen, Motion4health.


Lue myös: Näin paino putoaa syömällä

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.

Lankuttaminen ei ole ydinfysiikkaa, kunhan painaa mieleen yhden minuutin säännön.

Lankuttamisen konsepti on melko simppeli: kannattele kehoasi ylhäällä punnerrusasennossa tietyn aikaa, jolloin keskivartalo, takareidet ja pakarat vahvistuvat. Vaikka osaisitkin lankuttaa, moni ei kuitenkaan tiedä, kuinka pitkään lankutusasennossa tulee oikeasti olla parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Women's Healthin haastattelema liikuntatieteen tutkija Albert Matheny sanoo, että lankuttamista voi treenata päivittäin, mutta yhden lankutuksen keston tulisi olla kymmenestä sekunnista yhteen minuuttiin.

– Asento merkitsee kaikkein eniten. Täydellisen asennon pitäminen on liikkeen suurin tavoite, eli lankuta vain niin kauan, kuin pysyt asennossa tyylipuhtaasti, Mathey sanoo.

Lue myös: Hoida homma parissa minuutissa: 7 syytä lankuttaa joka päivä

Samaa mieltä on myös personal trainer Doug Sklar. Hän pitää hyvänä ohjenuorana minuutin sääntöä ja ohjeistaa tekemään minuutin toistoja kolme kertaa peräkkäin.

– On hyvä aloittaa lankuttaminen lyhyemmillä pidoilla ja venyttää niitä sitten minuuttiin saakka kunnon kehittyessä, Sklar sanoo.

”Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa.”

Myös lyhyemmillä lankutuksilla saa aikaan tehokkaan treenin, joka tuottaa tuloksia. Jos pidät lyhyemmistä lankuista, Sklar neuvoo tekemään 10 sekunnin pitoja 10 sekunnin tauoilla 3–6 kertaa.

– Lyhyemmillä pidoilla saa yhtä hyvin voimaa, sillä enemmän toistoja tekemällä olet kokonaisuudessaan lankutusasennossa yhtä pitkään kuin hieman pidemmillä pidoilla.

Yli minuutin lankuttaminen on kiva haaste itselle, mutta jos pystyt pysymään asennossa pitkään, asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan tavallisen lankun sijaan raskaampia versioita. Väkinäinen lankuttaminen voi aiheuttaa kovaa painetta alaselälle. Selkä menee kaarelle väsymyksestä ja loukkaantumisriski kasvaa.

– Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa, Sklar sanoo,