Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liikkumisen pitäisi olla elämäntapa, ei viikoittainen kertasuoritus. Silloin painonhallintakin on helppoa. Päivittäistä liikkumista voi lisätä helposti pienin keinoin.

Muutama viikoittainen hikijumppa ei riitä istumatyöläiselle, joka viettää päivät tietokoneen ääressä, makaa illat sohvalla ja kulkee niiden välin autolla. Liikkumattomuus kasvattaa riskiä sairastua sepelvaltimo- ja sydänsairauksiin. Riski ei välttämättä pienene edes parilla viikoittaisella kuntosalitreenillä, jos muuten pysyy aloillaan.

Liikuntatieteilijät vannovatkin nyt arkiliikunnan nimeen. Liikunnan ei tarvitse olla joka kerta raskasta, vaan vähempikin teho riittää. Ihannetapauksessa päivittäinen liikunta on luontevaa ja vaivatonta, kuten portaiden kävelyä sekä pyöräilyä tai kävelyä töihin ja asioille.

Kestävyyttä tulisi harjoittaa edelleen kaksi ja puoli tuntia viikossa ja lihaskuntoa kahdesti viikossa. Osan treenistä voi kuitenkin korvata reipastahtisella arkiliikunnalla. Jos oppii hoitamaan päivittäisen kauppareissun ripeästi kävellen, jumppatunnin voi joskus työkiireiden keskellä jättää väliin hyvällä omallatunnolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten päivittäistä liikkumista voi sitten lisätä? Helposti! Pitää vain liikkua mahdollisimman paljon omin jaloin ja vältellä autoja, hissejä ja rullaportaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5 vinkkiä liikkumisen lisäämiseen

1. Satsaa suunnitteluun: Päätäpäivä, jolloin menet jumppaan. Tee varasuunnitelma työpäivän venymisen varalta, jotta voit mennä vaihtoehtoisesti vaikka kävelylle.

2. Kaiva liikuntavarusteet esiin etukäteen, jos aiot urheilla illalla. Hanki lenkkiseuraa ja sovi ajankohta ennalta.

3. Jos sinulla on lapsia, osallistu pihaleikkeihin.

4. Jos olet toistuvasti huomannut, ettet saa itseäsi enää illalla ylös, liiku ennen tai jälkeen työpäivän.

5. Pidä tavoitteet kohtuullisina, jottet lipsu. Lisää tavoitteita sitten, kun selviät entisistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla