Hiihdonopettaja Ulla Kiili (edessä) näyttää mallia, kuinka sivakoinnin pitäisi sujua. Kuva Liisa Takala
Hiihdonopettaja Ulla Kiili (edessä) näyttää mallia, kuinka sivakoinnin pitäisi sujua. Kuva Liisa Takala

Yritätkö päästä eteenpäin peppu pitkällä ja kyynärpäät korvissa? Nämä yleiset virheet hidastavat vauhtiasi hiihtoladulla.

Virhe 1: Yrität lykkiä vauhtia niin vimmatusti, että sauvoilla työnnettyäsi unohdat nostaa yläkroppasi pystyasentoon. Peppusi viistää kaukana takana, etkä saa työntöihin voimaa.

Korjausliike: Tuo keskivartaloa eteenpäin ja nosta ylävartaloa pystympään asentoon jokaisen työnnön jälkeen. Pätee perinteiseen ja vapaaseen tyyliin.

Virhe 2: Onko vapaa tyylisi lähempänä harakan käyntiä kuin Riitta-Liisa Roposen siistiä sivakointia? Todennäköisesti unohdat tuoda monon potkusta toisen eteen, eli yrität potkasta vauhtia monon takaa vielä taaemmas.

Korjausliike: Heilauta potkusta tulevan jalan mono aina liukuvan mono etupuolelle. Näin hiihto vie eteenpäin eikä päin pusikkoa.

Virhe 3: Latua on takana vasta kilometri, mutta olet jo kuluttanut käsivartesi maitohapoille perinteisellä tyylillä ponnistellessasi.

Korjausliike: Vatsalihaksilla pääset pidemmälle. Opettele työntämään sauvoilla niin, että rutistat liikkeen keskivartalolla. Ylävartalon lihakset vain viimeistelevät työnnön.

Virhe 4: Onko tasapaino kateissa? Taidat suihkia suorin polvin.

Korjausliike: Mitä jyrkempi maasto, sitä pienempi pitäisi polvi- ja nilkkakulman olla. Perinteisessä tyylissä polven jousto lisää vauhtiasi.

Virhe 5: Varmin tapa kaatua on harppoa alamäessä ladulta pois ja takaisin.

Korjausliike: Päätä jo mäen päällä, aiotko laskea ladulla vai sen vieressä. Vinkki: Jos olet epävarma laskija, pysy ladulla. Vain vapaan tyylin taitajan kannattaa kokeilla askelluesta mäen alla häämöttävässä kurvissa.

Vinkit antoi hiihdonopettaja Ulla Kiili Tampereen Pyrinnöstä.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.