Juoksulenkkien ja reippaiden jumppien jälkeen polviini alkaa sattua. Kipu on enemmän särke­vää tai jomottavaa kuin vihlovaa. Voiko ky­se olla jalan virheasennosta, joka heijastuu polveen?

Juoksulenkkien ja reippaiden jumppien jälkeen polviini alkaa sattua. Kipu on enemmän särke­vää tai jomottavaa kuin vihlovaa. Se kestää lenkin jälkeen muuta­man tunnin ja tuntuu erityisesti kyykistyessä. Saliharjoittelu tai rauhalliset tunnit kuten pilates eivät aiheuta ongelmia. Voiko ky­se olla jalan virheasennosta, joka heijastuu polveen? Olisiko sitä syytä korjata esimerkiksi tuetuilla lenkkareilla? Juoksija-Justiina

Kuvaamasi polvikipu viittaa rasi­tusvammaan, sillä kipu ilmenee nimenomaan kovassa rasitukses­sa ja erityisesti silloin, kun treeni kuormittaa jalkoja. Kipu voi tulla polven sisältä eli nivelestä tai pol­ven ympäristön pehmytkudoksis­ta. Ilman tarkempaa tutkimusta on vaikea päätellä, kummasta kipu on peräisin.

Koska oireet ilmeisesti helpot­tavat silloin, kun et harrasta liikun­taa, polvet kannattaisi tutkia kivun tuntuessa eli heti treenin jälkeen. Olen joskus pyytänyt potilasta tulemaan uudelleen vastaanotolle heti kuntoilun jälkeen, jotta pys­tyisin paremmin selvittämään, mikä kohta oireita aiheuttaa.

Jos kivun taustalla on vaurio nivelen sisällä, kuormituksessa polven nivelonteloon saattaa kerääntyä nestettä. Tämä aiheuttaa turvotusta ja erityisesti kyykistyessä epämiellyttävän, paineenomaisen kivun. Nivelen sisäistä vauriota tutkittaessa voi olla tarpeen ottaa röntgenkuvat ja mahdollisesti teh­dä magneettitutkimus.

Myös polven seudun pehmytkudoksissa voi tuntua rasituksen jäl­keen kipua. Lihaskireys tai rasituskipukohta voi paljastaa esimer­kiksi, että lihaskiinnitys­kohta on tulehtunut. Kivun aiheuttaja saattaa löytyä myös polven ym­päristön limapusseista, jotka ovat ärtyneet rasituksesta.

Rasitusvamman hoidossa on tärkeää sekä hoitaa tulehdus että pyrkiä selvittämään ylirasituksen aiheuttaja.

Jos mitään selkeää rasitusvam­maa ei löydy, kipu voi johtua jalko jen vääränlaisesta kuormitukses­ta. Askelanalyysi paljastaa jalkate­rän kuormituksen ja askelvirheet. Jos ongelmia löytyy, tilannetta voi korjata tukea antavilla kengillä tai yksilöllisesti muotoillulla tukipoh­jallisilla sekä lihashuollolla ja juok­sutekniikan hiomisella.

Neuvoisin sinua menemään urheiluvammoihin perehtyneen lääkärin tai urheilufysioterapautin puheille. Polvi on monimutkainen rakennelma, joka rasittuu liikun­nassa herkästi. Polvivaivat kan­nattaa hoitaa hyvissä ajoin, jotta liikkumisen ilo jatkuisi.

Laura Jaakkola
Terveys
Fysiatri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Lääkäriasema Mehiläinen, Tampere

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.