Napostelen mielelläni porkkanoi­ta, toisinaan isojakin annoksia, mutta olen huomannut, että joskus ne saavat vatsani vähän kipeäksi. Usein näin käy, jos syön porkkanoita tyhjään vatsaan.

Napostelen mielelläni porkkanoi­ta, toisinaan isojakin annoksia, mutta olen huomannut, että joskus ne saavat vatsani vähän kipeäksi. Usein näin käy, jos syön porkkanoita tyhjään vatsaan. Eivätkö ne sovi minulle, vai onko porkkanoissa jokin ominaisuus, minkä vuoksi ne ärsyttävät tyhjää mahaa? Onko mahalle parempi, jos keitän ne ensin? Tosin sitten niistä häviää pureskelun ilo...
Popsija

Mikä onkaan suurempi nautinto kuin napostella kotimaisia pork­kanoita! Niistä saa kuitua ja vita­miineja sekä väriä ruokavalioon.

Joskus tuoreet vihannekset ja kasvikset aiheuttavat vatsavään­teitä, närästystä tai turvotusta. Kasviksissa on myös reippaasti kuitua, ja äkillinen kuidun mää­rän lisäys voi vatsan toiminnan parantamisen sijaan aiheuttaa ummetusta. Myös syömistapa saattaa kiusata vatsaa. Kiireellä syöminen aiheuttaa ilman niele­mistä, mikä puolestaan aiheuttaa ilmavaivoja. Pureskeletko pork­kanat kunnolla? Josko koettelet vatsaasi hätäisellä pureskelulla.

Voit myös kiinnittää huomio­ta syömääsi ruoan määrään. Jos syöt pieniä annoksia aamiaisella, lounaalla, päivällisellä, voi kunnon annos porkkanaa ollakin vatsalle kerralla liikaa. Tai syötkö pääaterioilla liian vähän ja tankkaat sitten porkkanoita nälkääsi? Kiinnitä huomiotasi ruokailuryt­miisi, annoskokoosi ja tapaasi syödä. Säännöllinen ateria­rytmi, pienet annoskoot ja keskittyminen ateriointiin ovat hellää vatsan huoltoa.

Voithan kokeilla keittää tai höyryttää porkkanat. Kuidun määrään keittäminen ei vaikuta, mutta vitamii­nit saattavat närkästyä pitkästä keittämisestä.

Arja Vanhanen
Ravinto ja liikunta
Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal trainer

Kuva iStockphoto

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.

Lankuttaminen ei ole ydinfysiikkaa, kunhan painaa mieleen yhden minuutin säännön.

Lankuttamisen konsepti on melko simppeli: kannattele kehoasi ylhäällä punnerrusasennossa tietyn aikaa, jolloin keskivartalo, takareidet ja pakarat vahvistuvat. Vaikka osaisitkin lankuttaa, moni ei kuitenkaan tiedä, kuinka pitkään lankutusasennossa tulee oikeasti olla parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Women's Healthin haastattelema liikuntatieteen tutkija Albert Matheny sanoo, että lankuttamista voi treenata päivittäin, mutta yhden lankutuksen keston tulisi olla kymmenestä sekunnista yhteen minuuttiin.

– Asento merkitsee kaikkein eniten. Täydellisen asennon pitäminen on liikkeen suurin tavoite, eli lankuta vain niin kauan, kuin pysyt asennossa tyylipuhtaasti, Mathey sanoo.

Lue myös: Hoida homma parissa minuutissa: 7 syytä lankuttaa joka päivä

Samaa mieltä on myös personal trainer Doug Sklar. Hän pitää hyvänä ohjenuorana minuutin sääntöä ja ohjeistaa tekemään minuutin toistoja kolme kertaa peräkkäin.

– On hyvä aloittaa lankuttaminen lyhyemmillä pidoilla ja venyttää niitä sitten minuuttiin saakka kunnon kehittyessä, Sklar sanoo.

”Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa.”

Myös lyhyemmillä lankutuksilla saa aikaan tehokkaan treenin, joka tuottaa tuloksia. Jos pidät lyhyemmistä lankuista, Sklar neuvoo tekemään 10 sekunnin pitoja 10 sekunnin tauoilla 3–6 kertaa.

– Lyhyemmillä pidoilla saa yhtä hyvin voimaa, sillä enemmän toistoja tekemällä olet kokonaisuudessaan lankutusasennossa yhtä pitkään kuin hieman pidemmillä pidoilla.

Yli minuutin lankuttaminen on kiva haaste itselle, mutta jos pystyt pysymään asennossa pitkään, asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan tavallisen lankun sijaan raskaampia versioita. Väkinäinen lankuttaminen voi aiheuttaa kovaa painetta alaselälle. Selkä menee kaarelle väsymyksestä ja loukkaantumisriski kasvaa.

– Oikealla tekniikalla tehdyt lankutukset lisäävät voimaa kaikkialla kehossa, Sklar sanoo,