Mallikoulu-ohjelman Eveliina (vas.), Amanda, Petra ja Maya (oik.). Kuva: Ava
Mallikoulu-ohjelman Eveliina (vas.), Amanda, Petra ja Maya (oik.). Kuva: Ava

Mallikoulu-tv-ohjelmassa alaikäisiä kokelaita kehotetaan luopumaan harrastuksista ja lihaksista. – Jos harrastukset ovat niin tärkeitä, niin sitten pitää unohtaa mallinhommat, mallimamma Laila Snellman sanoo.

Nykyinen fitnessbuumi saattaa luoda harhakuvan siitä, että myös mallien tulisi olla lihaksikkaita. Väärin. Mallikoulu-tv-sarjan sunnuntain jaksossa mallikokelaat mitattiin päästä varpaisiin mittanauhalla. Moni katsoja hätkähti, kun samalla tyttöjä kehotettiin hankkiutumaan eroon näkyvistä lihaksista. Mallitoimisto Paparazzin toimitusjohtaja, mallimamma Laila Snellman sanoi antoi myös neuvon: ”Laskekaa pähkinät ja juoskaa”.

Esimerkiksi 16-vuotiasta mallikokelasta Petraa kehotettiin pienentämään lihaksiaan ja luopumaan rakkaasta tankotanssiharrastuksestaan. Laila Snellman puolustaa vaatimuksia, sillä uran eteen voi joutua tekemään uhrauksia.

– Harrastuksesta pitää luopua, jos se on verrattavissa voimaharjoitteluun. Tankotanssijat ovat todella pieniä ja tankkeja.

Mallit suosivat yleensä kevyitä harrastuksia, kuten joogaa.

– Malli ei saa kasvattaa lihasmassaa. Jos harrastukset ovat niin tärkeitä, niin sitten pitää unohtaa mallinhommat.

Mallikoulu-ohjelmassa lähes kaikki mallikokelaat ovat saaneet palautetta liiasta lihaksikkuudesta ja isosta koostaan. Tytöille on selvästi tuotu esille mallien laihuusihanne ja tarve mahtua 32–34 koon vaatteisiin. Ollaanko mallikokelaille rehellisempiä kuin ennen?

– Totta kai tytöille pitää olla rehellisiä. Mallina oleminen on extremelaji jo itsessään. Laihuus on aina ollut ihanne. Ulkomailla on kriteerit, joille me ei mahdeta mitään. Mallit joutuvat lähtemään Suomesta nykyään paljon ulkomaille töiden perässä, Laila kertoo.

Kävely ja hölkkä sallittu

Laila vinkkaa, että lihaksia saa pienennettyä esimerkiksi pitkillä, vähintään tunnin mittaisilla kävely- tai hölkkälenkeillä. Salilla kannattaa treenata vain pienillä painoilla.

– Sohvaperunoita ei haluta alalle, eikä malli saa missään nimessä olla laihaläski. Pitää liikkua, mutta täytyy olla tarkka, miten liikkuu. Mallielämä ei missään nimessä ole epäterveellistä! Laila kiihtyy.

Mallikokelas Petraa jännitti sunnuntain jaksossa karismaattisen mallimamman tapaaminen niin paljon, että hän purskahti itkuun. Tuomaristo arvioi Petran ulkonäköä ja kehotti lopettamaan tankotanssiharrastuksen. Ohje herätti Petrassa ristiriitaisia tunteita.

– Eihän mua kukaan pakota. Se on oma valintani, että haluanko jatkaa tankotanssia vai tehdä mallinhommia.

Mallimamman tytär, Paparazzin buukkaaja Claudia Snellman antoi muillekin mallikoululaisille palautetta vartalosta. Myös Eveliina oli liian lihaksikas.

– Kun Eveliina pääsee lihaksista eroon, hänelle avautuu varmasti mahdollisuudet mallimaailmassa. Mallikoot ovat 32 ja 34. Jos on lihaksia, niihin kokoihin ei tule mahtumaan, Claudia sanoo.

Lue myös:

Luurankomaisen laihan mallin kuva nostatti kohun – ”hekumoi anoreksialla”

Hän on kaikkien aikojen isokokoisin huippumallisopimuksen saanut plusmalli

Raju väite: Vuoden malli turposi liikaa

Huippumallin ura oli tyrehtyä alkuunsa: kuvaaja kieltäytyi kuvaamasta ihonvärin takia

Kuvatektiä muokattu klo 21.45.

Asiantuntija kertoo, miksi kahvakuulan pitääkin tuntua sormiin vähän liian painavalta.

Kovin kahvakuulahuuma tuli ja meni, mutta metallimötikällä saa edelleen tehtyä kätevän ja tehokkaan treenin – kunhan pitää huolen, että kuulailee oikean kokoisella kuulalla. 

– Vaikka usein ajatellaan, että kuula ei saisi painaa, niin kyllä sen pitää painaa, kahvakuulamiehenäkin tunnettu liikuntakeskusyrittäjä Tuomo Kilpeläinen toteaa. 

Hän on työskennellyt kahvakuulailun parissa kymmenen vuotta ja  kertoo törmänneensä vain kerran tilanteeseen, jossa ajatteli, että nyt taitaa aloittelija olla aikessa ostaa vähän liian suuren kahvakuulan.

Se kuula oli 40 kilogramman painoinen. Sitten kahvakuulan ostaja kertoi kyykkäävänsä 300 kilolla, joten Kilpeläinen totesi, että 40 kilon kuula oli siihen nähden ihan sopiva. 

Muutamalla kilolla ei tee mitään

Useimmille aloittelijoille ja pidempäänkin kuulailleille onneksi riittää huomattavasti 40-kiloista kevyempi treeniväline. Ihan kaupan keveimpään kuulaan ei silti kannata tarttua.

– Kahdeksan kilon kuula voi tuntua sormiin paljolta, mutta kun ajattelee, että kuulaa heilauttaa koko lantiolla, niin se onkin aika pieni paino, Kilpeläinen sanoo. 

Hänen mukaansa kuuden kilon kahvakuula on pienin käyttökelpoinen. Se sopii esimerkiksi viisikymppiselle naiselle, joka ei ole koskaan harrastanut liikuntaa. Joissain kaupoissa myydään myös neljän tai kahden ja puolen kilon kuulia, mutta ne eivät Kilpeläisen mukaan sovi kahvakuulaliikkeisiin. 

– Pienellä kuulalla liikkeet tehdään yleensä hartioita nostamalla, Kilpeläinen kertoo.

”Kahvakuulaillessa pystyy ikään kuin juoksemaan paikallaan.”

Silloin tekniikka on väärä ja  kahvakuulaharjoittelulle tunnusomainen kokovartalotreeni jää saamatta. 

– Neuvon yleensä, että kädet ihan rentona, ei nosteta käsin vaan koko keholla.

Koko keho töihin

– Kehossa on 660 lihasta, ja kahvakuulalla harjoitellessa suurin osa niistä on koko ajan käytössä, Tuomo Kilpeläinen sanoo.

Kahvakuulailun tehokkuus perustuu siihen, että monet kahvakuulaliikkeet ovat heilautuksia, joissa keskipakoisvoima työntää kuulaa kauemmas ihmisestä. Jotta kuula pysyy näpeissä ja kuulailija pystyssä, tarvitaan voimankäyttöä koko kehosta, erityisesti keskivartalosta. 

Kuulalla harjoitteleminen kehittää lihasvoiman lisäksi myös kestävyyttä.

– Kahvakuulaillessa pystyy ikään kuin juoksemaan paikallaan. Voi käydä matalatehoisella lenkillä tai tehdä niin, että hiki lentää keneltä tahansa, Kilpeläinen sanoo. 

Innostuitko? Kokeile kahvakuulalla kuuden liikkeen tehotreeniä, videolla esitettyä 20 minuutin harjoitusta tai Tuomo Kilpeläisen suunnittelemaa perustreeniä.

Stressi tai unenpuute voi saada kehityksen tyssäämään – tai ehkä vika ei ole treenissä vaan tavoitteissa.

Kun harrastaa liikuntaa, kunto kehittyy vähintäänkin pikkuhiljaa, ellei jopa nopeasti. Yksinkertaistettuna homma toimii noin, mutta se, miten ja kuinka nopeasti kehitys näkyy, riippuu monista eri tekijöistä. Liikunnan määrän ja laadun lisäksi moni muukin asia elämässä ja elämäntavoissa vaikuttaa siihen, kuinka treeni tehoaa. 

Vaikka harjoittelu ei tuottaisi tulosta juuri sillä tavalla kuin toivoisit, ei liikunnan harrastaminen ole turhaa. Kivassa porukassa urheilemisesta tai omassa rauhassa hikoilemisesta saadun hyvän fiiliksen voi senkin laskea terveyshyödyksi.

Jos kehitys tuntuu tyssänneen, tarkista, voisiko kyse olla jostakin näistä:

1. Et nuku tarpeeksi

Väsyneenä ihminen ei ole parhaimmillaan, myöskään treenin kannalta. Riittävä uni on äärimmäisen tärkeää kehittymisen kannalta, eikä siihen valitettavasti ole oikotietä.

Ihmisen unentarve on yksilöllinen, eikä kehoaan voi totuttamalla sopeuttaa pienempään unimäärään. Jos arki on kuormittavaa, unentarve on erityisen suuri.

– Ei ole häpeä nukkua riittävästi! Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle, ehkä kaikkein tärkeimmäksi. On tutkittua faktaa, että uni on ehdoton peruspilarimme, liikuntafysiologi Satu Tuominen toteaa Me Naisten jutussa. 

2. Lajivalintasi on pielessä

Yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta hyvä nyrkkisääntö on, että kannattaa harrastaa sellaista liikuntaa, josta itse tykkää. Myös laihduttajalle parasta liikuntaa ovat ravitsemusasiantuntijan mukaan ne lajit, joiden parissa viihtyy.

Jos kuitenkin tavoittelee liikuntaa harrastamalla tiettyjä ominaisuuksia, lajivalinnalla on muutakin merkitystä kuin hauskuus. Pitkät juoksulenkit eivät ensisijaisesti edistä lihaskasvua eikä ankara kuntosalitreeni notkeutta. 

3. Alkuvauhti on loppunut

Lajissa kuin lajissa kehitys on aluksi nopeaa ja hidastuu sitten. Vaikka olisit ensimmäisen kuntosalikuukauden aikana onnistunut tuplaamaan käyttämäsi painot ja ottaisit nyt enää pikkuruisia edistysaskelia, treenissä ei välttämättä ole mitään vikaa. 

”Stressaantuneen kannattaa suosia hyvin maltillista liikuntaa, kuten rauhallista kävelyä.”

4. Olet stressaantunut

Elimistö ei erota fyysistä kuormitusta henkisestä, ja siksi kovatehoinen treenaaminen yhdistettynä esimerkiksi työstressiin tai ihmissuhdemurheisiin voi olla kropalle kerta kaikkiaan liikaa.

– Jos sadan metrin juoksun jälkeen alkaa jaloissa hapottaa, se voi johtua fyysisestä tai henkisestä stressistä, ylilääkäri Jari Parkkari Tampereen urheilulääkäriasemalta on kertonut Me Naisille.

Stressaantuneen kannattaa suosia hyvin maltillista liikuntaa, kuten rauhallista kävelyä. Muuten saattaa Parkkarin mukaan tulla vain entistä huonompi olo. 

5. Vaadit itseltäsi ihmeitä

Tavoitteet voivat motivoida liikkumaan, jos ne ovat saavutettavissa. Liika on kuitenkin liikaa tavoitteissakin.

Varsinkin ulkonäköön liittyviä tavoitteita on joskus jopa mahdoton saavuttaa. Instagramissa nähdyn fitness-kropan taustalla ei ole vain treeniä vaan myös geeniperimä, ruokavalio, tarkkaan valittu poseerausasento, imarteleva valaistus ja kuvankäsittelytaidot. 

Liikunta on hyväksi terveydelle silloinkin, kun se ei tuota mitään välittömästi näkyviä tuloksia.