Silta veden päällä tarjoaa upeat maisemat. SUP-joogaohjaaja Elisa Kuuttila näyttää mallia. Kuva: Tiina Airanne
Silta veden päällä tarjoaa upeat maisemat. SUP-joogaohjaaja Elisa Kuuttila näyttää mallia. Kuva: Tiina Airanne

SUP-jooga yllätti kaiken kokeneen joogin. Lue, miten jooga onnistui veden päällä keskellä Helsinkiä.

Alhaalla pilvetön taivas, ylhäällä peilityyni merenlahti. Ympärillä peilaavaa vettä ja jalkojen alla liikkuva lauta. Painan kantapäitä alas lautaan ja katselen maailmaa ylösalaisin pää käsien välissä, peppu kohti taivasta. Miten joogan perusasento, alaspäin katsova koira, voikin tarjota näin erilaiset näkymät? Voisin jäädä asentoon ikuisuuksiksi.

Kaikki pysyneet kuivina

Elämäni ensimmäisen SUP-joogatunnin opetus on vesiselvä: näkökulman vaihtaminen kannattaa. Myönnän olleeni aluksi skeptinen. Saunajoogaa, ilmajoogaa ja nyt SUP-joogaa veden päällä. Mitä seuraavaksi? Oikeasti ajatus keikkumisesta laudan päällä keskellä Töölönlahtea tuntui pelottavalta. Miten noloa, jos loiskahdan laudalta keskellä Helsingin suosituinta lenkkireittiä.

Ohjaaja Elisa Kuuttila vakuuttaa, ettei kukaan ole vielä pudonnut veteen joogatunnilla. Ja tänä kesänä kävijöitä on ollut jo 150. No, ehkä saan kunnian olla ensimmäinen...

Melontatekniikka kuntoon

Asetun laudalla nelinkontin ja Elisa työntää minut vesille. Onnekseni lauta osoittautuu vakaaksi alustaksi. Seisten melominen ei ole kovinkaan konstikasta, ja perustekniikan oppii nopeasti. Tärkeintä on pitää käsivarret suorina, jolloin liike lähtee oikeaoppisesti vatsalihaksista.

Melomme aluksi Hakaniemen puolelle. Kaupunki näyttäytyy aivan uudesta perspektiivistä vesiltä käsin. Eikä lahti ole ollut koko kesänä yhtä tyyni kuin tänään. Kuuttila kertoo, ettei pieni tuulenvire estä tuntia: Töölönlahdelta löytyy yleensä aina tyyni poukama. Ainoastaan silloin, kun tuuli yltyy yli viisi metriä sekunnissa, lautoja ei lasketa vesille.

Tasapaino koetuksella

Parkkeeraamme lautamme kaislikon tuntumaan auringonpaisteeseen. Tällä joogatunnilla ei ole fiksattuja paikkoja. Lauta kääntyilee ja ajelehtii jatkuvasti oman mielensä mukaan. Se ei kuitenkaan haittaa. Tärkeintä on kuulla ohjaajan ääni ja keskittyä omaan harjoitukseen. Vesi takaakin, että keskittyminen pysyy koko tunnin ajan. Vaikka lahti on tyyni ja lauta vakaa, veden päällä jokainen liike haastaa tasapainoa toisin kuin maalla. Ohjaaja antaa vaihtoehtoisen version joka liikkeestä, joten jokainen voi tehdä oman tasonsa mukaan.

Päätämme tunnin mindfulness-harjoitukseen aistimalla ympäristöä ja sen ääniä. Vaikka olemme keskellä kaupunkia, tuntuu kuin olisimme täysin omassa maailmassamme katseilta piilossa. Tämä joogaelämys on ehdottomasti koettava uudestaan!

Ja näin se onnistui meiltä. Edessä MeNaiset Sportin toimitussihteeri Tiina Leinonen, takana toimittaja Kirsi-Marja Kauppala. Kuva: Elisa Kuuttila


Missä?
Töölönlahdella Helsingissä. Myös Espoossa ja Hangossa. Heinäkuussa SUP-melontaa voi kokeilla myös Jyväskylässä ja Tampereella.
Mitä maksaa? 75–90 min joogatunti 20 €. SUP-laudan vuokraus 20 €/ 1 t 30 min tuntia, 30 €/3 tuntia.
Lue lisää: supyogafinland.com.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.