Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Moni väittää lihovansa perintötekijöiden vuoksi, mille ei voi tehdä mitään. Väite on nyt todistettu paikkansa pitämättömäksi, sillä liikunnalla voi nimenomaan ehkäistä perinnöllistä taipumusta lihavuuteen.

Lihavuuden syntyyn vaikuttavat ympäristöperäisten tekijöiden lisäksi myös perinnölliset tekijät, ja liikunnan puutteen tiedetään olevan merkittävä riskitekijä lihavuuden syntyyn.

Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tarkastetaan tänään Linda Mustelinin väitöskirja, jossa hän tutki nuorten aikuisten lihavuutta, kestävyyskuntoa ja fyysistä aktiivisuutta. Tavoitteena oli selvittää, muokkaako liikunta perinnöllisten tekijöiden osuutta lihavuuteen.

Väitöskirjan tutkimuksessa käytettiin kaksostutkimusaineistoa, jossa oli mukana yli 6000 vuosina 1975-1987 syntynyttä kaksosta. Tutkimus todisti, että liikunnalla voi vaikuttaa lihavuudelle altistavien geenien toimintaan ja vähentää niiden lihottavaa vaikutusta. Eniten liikunnasta hyötyvät tutkimuksen mukaan ne yksilöt, joilla on suurin perinnöllinen alttius lihoa.

Tuloksesta voidaan päätellä, että perinnölliseen lihavuuteen taipuvia pitäisi kannustaa liikkumaan jo nuoresta asti. Parasta olisi, jos neuvolat ja kouluterveydenhuolto ottaisivat asiakseen seuloa esiin riskiryhmään kuuluvat ja ohjata heitä liikunnan pariin. Tästä saataisiin kansantaloudellista hyötyä, sillä ylipainon ja sen seurauksien on arvioitu aiheuttavan Suomessa vuosittain 300 miljoonan euron kustannukset.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.