Kuva Pentti Vänskä
Kuva Pentti Vänskä

Kun kaupan suurin juhlamekko ei mahtunut päälle, kuopiolainen lähihoitaja Jasmin Kolehmainen, 23, päätti laihduttaa. Uusi ulkomuoto sai kaverit kateellisiksi.

"Vaateliikkeen sovituskopissa tuli itku kurkkuun. Etsin juhla-asua 22-vuotissyntymäpäivilleni, mutta kaupan suurin juhlamekko oli myttynä kopin nurkassa. Sekään ei mahtunut päälleni. Farkkujen kanssa olin luovuttanut jo aiemmin, koska enää en kehdannut mennä ostamaan niin suuria housuja kuin olisin tarvinnut.

En ole ikinä ollut hoikka, mutta räjähdysmäiseen nousuun painoni lähti muutama vuosi sitten perheenjäsenen kuoleman jälkeen. Suru ei ottanut hellittääkseen, joten lohdutin itseäni ruualla. Katsoin televisiota ja saatoin syödä paketillisen keksejä kerralla.

Olin aloittanut terveellisen elämän monta kertaa, mutta minulta puuttui itseluottamus. Olin tyytynyt olemaan lihava enkä edes uskaltanut unelmoida muusta. Kriisi sovituskopissa ravisteli hereille. Enää en halunnut jäädä sohvalle suremaan, vaan olin valmis muuttamaan liikunta- ja ruokailutapani.

Puoli vuotta laukun pohjalla kulkenut salikortti pääsi vihdoin käyttöön, kun palkkasin personal trainerin. Hän laati minulle ohjelman, joka laittoi hikoilemaan viitenä päivänä viikossa. Huhkin salilla yhteensä kolme tuntia ja toiset kolme tanssitunneilla tai lenkkipolulla.
Aluksi treenaaminen tuntui pahalta, enkä tuntenut kuuluvani salille. Häpesin ja mietin, mitä muut mahtavat minusta ajatella. Enää en kuitenkaan aikonut luovuttaa.

Tulokset alkoivat näkyä, mutta samalla paljastuivat kaverisuhteeni karikot. Aloin saada miehiltä huomiota, ja osa ystävistäni tuli mustasukkaisiksi. En ollut enää näkymätön lihava, joka tyytyi piilottelemaan muiden varjossa. Nyt baarissa tultiin pyytämään minuakin tanssilattialle, mikä aiheutti kateutta. On ollut helppo huomata, ketkä oikeasti iloitsevat puolestani. Onneksi olen saanut uusia ystäviä aiemmin pintapuolisesti tuntemistani ihmisistä. He ovat arvokkaita treeni­kavereita ja tsemppaajia.

Avomieheni Joonas yritti patistaa minua salille jo paljon aikaisemmin, mutta silloin en suostunut mukaan. En halunnut edes lenkkipolulle, vaikka nyt käymme yhdessä kävelyllä joka viikko. Joonas on hyvin urheilullinen ja voi syödä lähes mitä hyvänsä. Välillä ottaa koville, kun toinen mussuttaa pizzaa ja karkkia ja itse syön rahkaa. Olen silti hyväksynyt sen. Kaikista nautinnoista en sentään ole luopunut. Välillä herkuttelemme yhteisillä ravintolaillallisilla, jolloin suon itselleni pihvin tai hampurilaisen. Nyt tiedän, mikä on kohtuus – sen olen joutunut opettelemaan.

Olen laihtunut puolessatoista vuodessa 33 kiloa ja haluan pudottaa vielä 15 kiloa. 30 kilon etapin kunniaksi matkustimme äskettäin Yhdysvaltoihin. Reissu on ollut haaveissani vuosia, mutta se olisi voinut jäädä tekemättä. Ennen minulla oli näet tapana vain haaveilla elämästä, jota minulla ei ollut. En pitänyt ulkonäöstäni, minkä takia pistin unelmani syrjään. Muutoksen myötä päätin, että haluan kokea rohkeasti uutta. Enää en välitä, mitä muut ajattelevat."

Tai chi, uinti vai kegel? Harvardin lääketieteen professorin mukaan näistä lajeista on helppo aloittaa liikkuminen.

Voisi helposti kuvitella, että rankka crossfit-treeni tai tiukat juoksulenkit saisivat kehon jumalaiseen kuntoon nopeasti. Mitä rankempi, sen parempi, eikös?

Väärin, sanoo Harvardin lääketieteellisen yliopiston professori I-Min Lee.

The Independent -lehden haastattelussa Lee toteaa, että suositut ja tehokkaat treenimuodot eivät välttämättä ole keholle parasta mahdollista liikuntaa. Moni raskas treeni, kuten juoksu, voi kuluttaa ja jopa vaurioittaa kehoa väärin tehtynä.

”Uidessasi lähes jokainen kehosi lihas työskentelee samanaikaisesti.”

Lee listasi viisi keholle parasta lajia, jotka hyödyntävät niin painonpudottajaa kuin lihasmassaa keräävää liikkujaa. Ja ennen kaikkea: nämä lajit eivätkä rasita kehoa väärällä tavalla.

1. Uinti

Harvardin tutkijaryhmän mukaan uiminen on kropalle "täydellinen treeni". Ja ihmekös tuo: vedessä tehty treeni ei rasita esimerkiksi niveliä lainkaan.

Uidessa lähes jokainen kehon lihas työskentelee samanaikaisesti. Noin 35-45 minuutin aerobinen uintitreeni lieventää myös stressiä, kohottaa mielialaa ja ehkäisee masennusta. 

2. Tai chi

Tai chi tai chi chun on kiinalainen itsepuolustuslaji, joka koostuu erilaisista meditatiivisista liikeradoista. Liikkuminen tapahtuu hitaasti ja hellävaroen, ja samalla kiinnitetään paljon huomiota liikkeeseen ja oikeaan hengitystekniikkaan.

Leen mukaan tai chi sopii erityisesti ikääntyville ihmisille, koska laji kehittää tasapainoa, joka heikkenee vanhetessa.

”Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin.”

3. Voimaharjoittelu

Rautalangasta väännettynä voimaharjoittelussa hyödynnetään painoja painovoimaa vastaan. Treenissä voi käyttää oman kehon painoa, vapaita painoja, naruja tai kehoon kiinnitettäviä painovöitä.

Vahvojen lihaksien saavuttamiseksi voi tehdä useita toistoja kevyemmillä painoilla tai vaihtoehtoisesti isoilla painoilla vähemmän toistoja. Tärkeintä on harjoittaa lihaksia säännöllisesti, jotta kehitys ei katkea.

4. Kävely

Kävely voi vaikuttaa tehottomalta, mutta se on yllättävän pureva liikuntamuoto. Myös personal trainer Wille Wahlberg kertoi aiemmin Me Naisille kävelyn olevan hänen lempiliikkeensä:

– Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin. Vasta kun jaksaa liikuttaa omaa kuormaansa kävelemällä, voi ryhtyä treenaamaan esimerkiksi juoksua, räjähtävyyttä, lihaskuntoa ja muita juttuja, Wahlberg kertoi.

”Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.”

Jo puolen tunnin päivittäinen kävely kehittää kehon peruskestävyyttä ja aivoja, kuten muistia ja mielenterveyttä. Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.

5. Kegel-harjoitukset

Oletko kuullut kegelistä? Kegel-harjoitukset ovat tärkeitä miehille ja naisille, koska ne keskittyvät lantionseudun lihaksien kuntoutukseen. Niiden tärkeys korostuu ikääntyessä, kun rakon, kohdun ja esimerkiksi peräsuolen toiminta heikkenee. Kegel-harjoitukset ovat siis lihasten supistelua, kuten naisilla lantionpohjanlihasten.

Vanhempana kiität itseäsi varhain aloitetusta tehokkaasta kegel-jumpasta!

Viiden liikkeen kuntopriiri on loistava treeni koko keholle.

Ei aikaa. Ei rahaa. Ei jumppavälineitä. Ei salijäsenyyttä. Nämä selittelyt ovat nyt turhia, sillä personal trainer Nana Heikkilä on suunnitellut kotijumpan, johon tarvitsee vain oman kehonsa ja 20 minuuttia aikaa.

Treeni sopii hyvin myös aloittelijalle.

– Jos aikasi on kortilla, voit jakaa treenin kahteen osaan. Tee yksi kierros liikkeitä ennen aamusuihkua, niin aineenvaihdunta herää ja tehostuu. Toisen kierroksen voit tehdä illalla töiden jälkeen, Nana Heikkilä vinkkaa.

Katso videolta, miten liikkeet tehdään oikein. Treeni sopii hyvin kaikille, myös aloittelijalle.

  1. Levyä kyykky + sivutaivutus
  2. Punnerrus kontallaan
  3. Lantion nosto
  4. Jalkojen dippaus vuorotellen
  5. Selän ojennus + lapaveto

Vinkki!

Tee kuntopiiri 2–3 kertaa viikossa. Säännöllisellä treenillä saat tuloksia jo parissa kuussa terveelliseen ruokavalioon yhdistettynä. 3–4 treenikerralla rasvat palavat varmasti!