Kuva ja videot: Jan Lönberg
Kuva ja videot: Jan Lönberg

Näin saat sixpackin! Kuntovalmentaja Johanna Muhonen näyttää omat superliikkeensä.

1. Haitari

Käy selinmakuulle, jalkapohjat lattiassa. Kurkota sitten oikealla kädellä kohti oikeaa nilkkaasi. Palauta käsi ja kurkota heti perään vasen käsi kohti vasenta nilkkaa. Pidä käsi lähellä mattoa, liikkeen kuuluu olla matala. Vuorottele kurkotuksia 20–30 kertaa.

2. Istumaannousu

Pysy selinmakuulla, jalkapohjat lattiassa. Pidä kädet suorana vartalon vieressä maassa. Jännitä vatsalihaksia ja nouse hitaasti istumaan vatsalihasten avulla. Laskeudu sitten hitaasti alas niin, että vain lapasi koskettavat mattoa. Toista liike 20–25 kertaa.

3. Vuoristokiipeilijä

Käy punnerrusasentoon matolle, kyynärpäät suoraan olkapäiden alla. Jännitä vatsaa ja vedä toinen polvi kohti vastakkaista kättä. Tarkista, että lantiosi pysyy suorana koko liikkeen ajan. Palauta jalka maahan ja vedä sitten toinen polvi kohti vastakkaista kättä. Vuorottele liikettä yhteensä 20–30 toistoa kunnostasi riippuen. Muista jännittää vatsalihaksia, jotta kroppasi ei ala heilua liikkeen myötä.

4. Kriss kross

Pysy selinmakuulla. Pyöristä yläselkä ylös matosta ja kierrä oikea kyynärpää kohti vastakkaisen jalan polvea. Suorista samalla toinen jalka. Vuorottele liikettä molemmilla puolilla 20–30 toistoa.

Toista liikesarja 2–3 kierrosta oman kuntosi mukaan!

Mitä muuta sixpack vaatii kuin hikeä? Lue Johannan haastattelu 21.8. ilmestyneestä MeNaiset SPORTista!

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.